Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Directorul APIA, anunț pentru crescătorii de animale!

Noul director al APIA, Florin Faur, spune că agenția de plăți va respecta  calendarul privind plățile din sectorul zootehnic astfel că pe 25 mai primii bani vor ajunge în conturile crescătorilor de animale.

“Pe zootehnie sunt trei module mari, la rândul lor au sub-module mai mici. Primul modul este cel de captare date, al doilea de control administrativ și al treilea de calcul și autorizare. Primul modul de captare date urmează să intre în scurt timp în lucru, el este și cel consistent din punct de vedere al volumului de activitate în raport cu funcționarii noștri, după care e în procedură finală de contractare, la nivelul de una — două zile, atât modul de control administrativ, cât și cel de autorizare și calcul. Practic, sunt făcute soluțiile tehnice, sunt deja agreate și în curs de implementare la nivelul celor care oferă serviciile IT. Ar fi doar o chestiune de formalizare finală și de integrarea lor în sistemul nostru de producție. Data de 25 mai este, în continuare, fezabilă pentru începerea plăților pe zootehnie (…), dar în egală măsură cu păstrarea elementelor de siguranță și corectitudinea plăților pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preț”, a afirmat astăzi directorul general al APIA.

Întrebat dacă este optimist în ceea ce privește finalizarea integrală a plăților până la 30 iunie, termen limită prevăzut în regulamentele europene, Faur a precizat că așa cum se prezintă lucrurile în momentul de față termenul de 30 iunie este un obiectiv care poate fi atins, iar cuvântul de ordine este “realist, nu optimist”.

“La mine cuvântul de ordine este realist, nu optimist. Este un cuvânt de bază, pentru că dincolo de ce avem pe rol, respectiv să facem aceste plăți, să fie cât mai rapid deblocate pentru cei care nu și-au primit banii, este și acest deziderat de a avea o absorbție corespunzătoare din pachetele financiare pe care le avem la dispoziție, pentru că avem un pachet financiar de 1,6 miliarde euro. Este extrem de mare și trebuie să avem absorbție, dar repet: nu cu orice preț. Realist fiind, așa cum se prezintă lucrurile la acest moment, este fezabil termenul de 30 iunie. Mai am nevoie de câteva zile la dispoziție săptămâna viitoare ca să finalizez analiza managerială pe APIA central, dar subliniez că plecând de la premisa că pachetele financiare pe care le vom plăti în următoarele săptămâni vor fi foarte mari, numai la înverzire sunt 530 de milioane euro, la care se adaugă ce am plătit în avans și ce avem pe rol, deja depășim 1,2 miliarde de euro, eu zic că ne ducem destul de accelerat. Totodată, având în vedere că lucrăm extrem de închegat cu Ministerul Agriculturii și cu domnul ministru, și pe principiul acesta că lucrăm în echipă — pentru că toți ne dorim să ne facem treaba bine și la timp — eu cred că, fără să fiu prea populist sau prea optimist, sunt tangibile aceste obiective”, a adăugat Florin Faur.

Sursa: Agerpres.ro

 

1 comentariu

 1. Domnule Director Faur,
  Pe fermieri nu-i intereseaza “catusi de putin” cum fost creat software-ul pentru gestionarea platilor APIA (module, submodule etc). Rolul dumneavoastra acolo nu este sa tineti fermierilor un curs de IT (las deoparte faptul ca nu cred ca ati putea).
  Daca dvs puneti in discutie termenul de 30 iunie, inseamna ca nu ati inteles ca acest termen este OBLIGATORIU atat pentru dvs, cat si pentru d-l Min. Irimescu si cred ca si pentru d-l Prim Ministru Ciolos.
  Deasemeni daca va ia ameteala cand va ganditi la pachetul de 1,6 miliarde de Euro pe care trebuie sa-l platiti fermierilor, ganditi-va ca sunt de fapt banii lor, ca dvs si subordonatii dvs nu-i fac CADOU, ci acesti bani sunt platiti ca sa suplineasca faptul ca fermierul roman ara cu plugul cu 3 trupite iar cel german cu 5, ca romanul nu poate lua credite iar germanul da, ca in Romania desi pamantul este bun, nu ploua ca in Germania etc. Deasemeni mai ganditi-va ca pana acum omologul dvs din Germania a platit tot ce se cuvenea fermierilor.
  Daca veti incepe sa ganditi asa, cu siguranta ca veti reusi sa platiti toti banii fermierilor pana in 30 Iunie. De fapt,pentru asta sunteti platit, nu pentru alegatii pe tema programelor software de gestiune a datelor.
  Regards

Scrie un comentariu