• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vreme EXTREMĂ la început de săptămână. Ce au anunțat meteorologii!

    Roxana Dobre -

    Prognoza meteo continuă să fie îngrijorătoare. Vreme cel puțin ciudată pentru această perioadă a anului, cu fenomene extreme care dau peste cap așteptările celor care desfășoară activități dependente de condițiile meteorologice, așa cum sunt fermierii. 

    Meteorologii anunță că vremea se va menține în general instabilă si vor fi averse şi descărcări electrice în zonele montane şi submontane, local în regiunile estice, sud-estice, nordice şi centrale şi pe spaţii mai restrânse în rest.  Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat de căderi de grindină, în cea mai mare parte a țării. Izolat, se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Astăzi vremea va continua să se încălzească în majoritatea zonelor, fiind mai caldă decât ar fi normal pentru acestă dată, cu precădere în vestul, nord-vestul şi centrul ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor situa între 21 grade in nordul litoralului si in estul Transilvaneie şi 30 de grade in campia de vest.

    Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, după-amiaza şi noaptea, local în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, pe arii restrânse în Moldova, Muntenia şi Dobrogea şi numai izolat în restul teritoriului. În a doua parte a intervalului, astfel de fenomene se vor semnala local în Banat şi pe spaţii mici în Crişana şi Oltenia. Vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor.

    Marți instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toate regiunile. Mai ales după amiaza norii acopera cerul şi pe arii extinse aduc averse, fulgere, tunete şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat chiar vijelii.

    Poile vor avea și caracter torențial, cantităţile de apă vor fi local însemnate, cu precădere în zonele montane, dar şi în nordul, centrul, estul şi sud-estul teritoriului şi va cădea grindină. Temperaturile maxime, în scădere în regiunile intracarpatice, se vor încadra între 17 gr in dealurile de vest si in depresiunile din estuil Transilvaniei și 26 de grade in sudul si in esrtul Munteniei.

    Miercuri vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și,pe arii relativ extinse vor fi averse și de descărcări electrice în estul, in sud-est și in centru, dar și la munte, unde pe arii restrânse se vor cumula cantități de apă mai însemnate. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala local. Vor fi condiţii de grindină.

    Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, dar îndeosebi în zona montană şi în sud-vest. Temperaturile maxime, în scădere față de ziua anterioară în jumătatea de est, se vor încadra între 14 gr in estul Transilvaniei, poate și prin Subcarpații Moldovei și 24 de grade în Câmpia de Vest.

    Caracteristici agrometeorologice

    Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor, în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei, centrul și estul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei și nord-vestul Banatului.

    În stratul de sol 0-20 cm, rezerva de umiditate în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în nordul-estul, nordul și estul Moldovei, centrul și estul Dobrogei și izolat în vestul Crișanei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Menținerea regimului hidro-termic favorabil din aer si sol vor imprima ritmuri normale de vegetație, atât la culturile de câmp, cât și la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În funcție de data semnatului, orzul și grâul de toamnă vor parcurge înspicarea (50-100%), înflorirea (10-100%), formarea/umplerea bobului și maturitatea în lapte (10-40%). Sub aspect fenologic, cultura de rapiță își va definitiva înflorirea (90-100%), continuându-se totodată fazele de apariție și formare a silicvelor (40-100%), precum și formarea boabelor în silicve (10-60%).

    La culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui) înființate până în prezent se vor continua răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) la nivelul întregii țări, precum şi înfrunzirea (4-8 frunze). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

    În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge formarea rozetei de frunze și începutul înfrunzirii, iar cartoful pentru consum, formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea. În toate plantațiile pomicole se vor înregistra creşterea lăstarilor/fructelor/frunzelor. La speciile timpurii de cireş se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în „pârgă”, totodată fiind posibilă maturitatea de consum şi începutul recoltării.

    La viţa de vie se vor semnala fazele de infrunzire și apariţia inflorescenţelor în toate podgoriile, precum și înflorirea și formarea boabelor la soiurile timpurii de masă. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (tratamente fitosanitare, fertilizări, erbicidări, praşile, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiții.

    Foto: www.nytimes.com


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului