• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lavanda la ghiveci: 5 sfaturi utile pentru îngrijirea plantei aromatice

    Gabriela Gimbășanu -

    Lavanda, o cultură extrem de apreciată în România, nu are nevoie de un sol bogat în elemente nutritive. Planta preferă să crească direct în sol pentru că iubește să aibă la dispoziție cât mai mult spațiu și are tendința de a se întinde, însă poate să înflorească foarte frumos și într-un ghiveci, cu condiția să i se acorde atenția necesară. Astfel, lavanda în ghiveci poate fi o alternativă excelentă pentru balcoane, terase, chiar și pentru curte, pentru că o poți ține sub control, îi asiguri condiții optime și o poți muta ușor dintr-un loc în altul, după soare, un alt element de care trebuie să ții cont pentru a avea plante sănătoase de lavandă.

    Pentru a menține timp îndelungat câteva plante de lavandă în ghiveci iată o serie de reguli de plantare și îngrijire, astfel încât să te poți bucura de mirosul frumos al florilor de lavandă o perioadă îndelungată.

    Lavanda are nevoie de un ghiveci cu o deschidere largă

    Indiferent dacă alegi să cumperi butași și să-i transplantezi în ghiveci sau achiziționezi un ghiveci cu plante de lavandă este important ca vasul în care se dezvoltă planta să aibă o deschidere largă care să permită butașilor să se dezvolte în voie. Având în vedere faptul că lavanda are o rădăcină pivotantă, ghiveciul trebuie să fie suficient de adânc încât să-i permită rădăcinii să se dezvolte corespunzător. Înălțimea ghiveciului trebuie să fie de minim 40 de centimetri.

    Lavanda preferă sol sărac în elemente nutritive

    Pământul ales pentru ghiveciul de lavandă trebuie să fie sărac și uscat, specific pentru plantele din zonele secetoase colinare-muntoase. Rezultatele cele mai bune se obțin atunci când lavanda se cultiva pe soluri adânci, bogate în calcar și foarte permeabile. Plantele de lavandă suportă cu greu sau moare în solurile foarte nisipoase, grele și umede. Pentru a recrea un sol calcaros, poți adăuga o treime de nisip de râu grunjos ca și substrat, după care poți adăuga pământ obișnuit. Pentru rezultate foarte bune, plantele de lavandă se pot fertiliza cu produse pe bază de azot.
    Pentru plantele de lavandă din ghiveci se recomandă soiuri de lavandă pitice, ce nu au o dezvoltare la fel de luxuriantă precum soiurile ce se pretează a fi cultivate direct în câmp.

    Lavanda la ghiveci trebuie poziționată în zona cea mai însorită a balconului, ferită de curenți

    Locul perfect pentru lavanda în ghiveci este locul cel mai însorit din curte. Tufa de lavandă în ghiveci se simte bine în locuri ferite de curenți permanenți, deci este perfectă pe terase și balcoane, lângă zidurile casei și pe lângă garduri. Lavanda în ghiveci înflorește mai devreme decât cea din câmp, tocmai datorită micro-climatului specific de care beneficiază.

    Lavanda la ghiveci se udă la de maxim 2-3 ori pe săptămână

    Lavanda adoră seceta, așa că nu o uda prea des, ci de maxim 2-3 ori pe săptămână. Dacă pentru alte plante din ghiveci se poate lăsa apă în farfurie pentru a avea suficientă umiditate, lavanda nu are nevoie de umiditate excesivă tocmai de aceea se recomandă golirea apei din farfuria de sub ghiveci la maxim 30 minute de la udare, chiar și pe perioada verii.

    Tunderea/tăierea lavandei la ghiveci

    Lavanda în ghiveci are nevoie de îngrijiri speciale ce încep cu rădăcinile. Pe măsură ce planta se dezvoltă, datorită faptului că rezistă foarte bine la secetă și rădăcinile au o dezvoltare accentuată. La vârsta de 3-4 ani rădăcina principală a unei tufe de lavandă ajunge chiar și la 2 metri. În ghiveci se mulțumește și cu mai puțin, mai ales dacă o tunzi și o stimulezi să se dezvolte pe toată suprafața vasului unde poate forma o tufă aproape sferică.

    În general, perioada de înflorire variază în funcție de soi și poate începe din luna mai până în august. După înflorire se pot tăia ramurile. Este ideal să tunzi ramuri parțial înflorite, pe care le poți pune la uscat și pot fi păstrate în casă pentru mirosul său natural. Tufa de lavandă în ghiveci este cea mai bună protecție naturală și împotriva țânțarilor datorită mirosului puternic pe care îl emană. Inflorescențele de lavandă se taie cu foarfeca, nu se rup. Se recomandă tunderea tufelor, la jumătate sau cel puțin la 2/3 din înălțime, astfel tufele vor rămâne compacte și se stimulează ramificarea și creșterea sănătoasă.

    Pentru a păstra un aspect frumos, pentru a stimula creșterea regulată și pentru a obține flori din abundență este necesar să tunzi lavanda cu regularitate, dupa ce înflorește. Astfel, nu doar că-i păstrezi forma rotundă, dar eviți ca planta să se întărească. De asemenea, tăierea încetinește și îmbătrânirea plantei.

    Dacă vrei să usuci florile de lavandă după tundere, atunci trebuie să le legi sub formă de legături și să le atârni cu capul în jos, la umbră și în locații bine aerisite. Florile își vor păstra culoarea și după uscare, astfel vor împodobi casa mult timp, alungând insectele dăunătoare.

    Surse selective: ideipentrucasa.ro; casa-gradina.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun