• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIER DISPERAT: Am stopat însămânțările la junici. Dau laptele la canal și trimit vacile gestante la abator!

    agrointeligenta.ro -

    DEZASTRUL din agricultură – descris ministrului agriculturii Achim Irimescu de un crescător de vaci din județul Cluj. Cu un efectiv de 200 de vaci în fermă, Dorel Secară spune că, deși nu este un producător înglodat în datorii și a avut mereu o strategie pentru afacerea sa, a ajuns în situația în care își varsă o parte din lapte la canal și a trimis vacile gestante la abator.

    Cuvântul dezastru, vizavi de agricultura din România, nu a fost niciodată mai actual. Nu spun că e dezastru că nu arată bine câmpul, că nu arată bine vegetalul sau că nu avem producții (…). Nici nu am să spun că e dezastru că nu am luat nici 5 bani subvenție. (…) Eu nu am nici 5 bani datorie. Am asigurate furajele pe 2 ani înainte dar mă chinui din răsputeri să-mi vând producția. Am dat drumul laptelui la canal. Am ajuns ca-n cărțile de istorie, Criza din 1928 când dintr-o căruță se răsturnau bidoanele de lapte pe câmp. Am retrăit această filă din istorie”, a declarat Dorel Secară, fermier din județul Cluj și vicepreședinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România. Alături de alți lideri din sectorul agricol, Secară a participat la dezbaterea ”Impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească”, eveniment organizat la Camera Deputaților de Grupul parlamentar al PNL.

    ”Procesatorul mi-a spus de azi pe mâine că nu mai poate să îmi ia decât o anumită cantitate. Ce era să fac? Ce măsuri poți lua într-o fermă unde operezi cu ființe vii, animale? M-am consultat și am discutat cu ceilalți procesatori să îl ia numai să nu îl arunc. Am redus cantitatea de concentrate, am redus furajarea la limita înfometării. Nu vreau să fac lucruri care nu se fac. Dar cel mai la îndemână a fost să încarc urgent două camioane cu vaci cu lapte pe care le-am trimis la abatorul de la Botoșani. Vaci cu lapte, ca să scad producția, să nu mai arunc laptele la canal”, a spus fermierul despre cum a fost nevoit să renunțe la o parte din animale pentru a supraviețui.

    Crescătorul clujean de vaci de lapte a dezvăluit și că o parte din procesatori nu mai preiau laptele pentru zilele de sâmbătă și că s-a oferit fermierilor doar 50 de bani pe litru. Apoi, în zona Clujului, un procesator olandez a preferat să preia producția unei ferme de vaci înființate de cetățeni străini – o investiție olandeză, care produce zilnic 2.500 de litri de lapte, renunțând la contractele cu micii fermieri români.

    Dacă mâine procesatorul meu vine și îmi spune că nu îmi mai ia laptele, eu ce pot să fac? Pot o lună să mulg și să arunc. Economic aș rezista, dar nu pot face asta la nesfârșit. (…) Am ajuns să vorbesc cu cunoștințe, prieteni de la Facultatea de Medicină Veterinară despre cum pot să fac vacile să avorteze, să nu le provoc suferință și să nu mor nici eu cu ele”, a mai spus Dorel Secară, arătând că deși are în fermă junici de Bălțată cu genetică înaltă și producție de 36 de litri de la prima lactație, a renunțat să mai facă însămânțări.

    În încheiere, fermierul Dorel Secară a arătat că unui producător român îi este imposibil să fie competitiv, mai ales că în țară ajung oferte de brânză din Germania, adusă pe filieră poloneză, la prețul de 1,20 de lei kilogramul, brâznă care apoi e ambalată și comercializată sub diferte branduri. ”Cum aș putea eu să îmi manageriez ferma mea să fiu competitiv în aceste condiții? La acest moment, cred că doar Iisus Hristos poate fi competitiv în aceste condiții, că Mântuitorul a înmulțimit pâinile și vinul”, a mai spus Secară.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă