• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Albu, DADR Constanța: La orz avem o producție medie de 5.500 de kilograme la hectar. Sunt probleme la cultura de floarea-soarelui

    Gabriela Gimbășanu -

    Recoltarea orzului s-a cam încheiat în județul Constanța, unde fermierii sunt acum în ”focul” rapiței. Pentru a afla care sunt producțiile medii pe care fermierii constănțeni le-au înregistrat la primele păioase strânse din câmp, dar și ce probleme sunt întâmpinate la celelalte culturi, reporterii Agrointeligența au stat de vorbă cu inginerul Ioan Albu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a județului Constanța.

    5.500 kg/ha producția medie la orz

    În județul Constanța recoltarea orzului de pe cele 50.000 de hectare se apropie de final și din datele centralizate până acum la nivelul Direcției pentru Agricultură producția medie înregistrată la nivel de județ se situează la 5.500 kg/ha.

    ”În județul Constanța au fost cultivate în jur de 50.000 de hectare cu orz. Din datele pe care le avem în acest moment pot spune că producția medie se situează undeva la 5.500 kg/ha. La cultura de orz s-au manifestat ceva probleme, o parte dintre producătorii agricoli au avut resurse financiare pentru a ține sub control bolile apărute în cultură din cauza precipitațiilor din ultima vreme, în timp ce o parte însemnată a agricultorilor nu au avut bani să-și cumpere îngrășăminte și inputuri. În acest fel s-a întârziat administrarea de tratamente sau unii chiar nu au dat deloc și asta s-a văzut și în producție”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Ioan Albu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a județului Constanța.

    Fermierii constănțeni au avut probleme cu greutatea hectolitrică

    La fel ca majoritatea fermierilor din zona de sud a țării, nici agricultorii din Constanța nu au fost ocoliți de problema masei hectolitrice mici la cultura de orz. În special cei care au ales să cultive orz în sistemul de plantare în patru rânduri au avut de suferit din cauza precipitațiilor, fenomen ce le-a afectat calitatea bobului.

    ”În ceea ce privește calitatea bobului de orz, au fost ceva probleme cu masa hectolitrică, așa cum s-a întâmplat la aproape toți fermierii din zona de sud. Pentru orzul semănat în două rânduri nu au fost probleme mari în ceea ce privește masa hectolitrică, dar pentru orzul semănat în patru rânduri au fost probleme însemnate, care nu fac altceva decât să scadă prețul de valorificare al producției”, ne-a mai spus specialistul.

    Campania de recoltat la rapiță este la început

    La această dată, câmpurile din județul Constanța sunt pline de combine aflate la treabă, fermierii constănțeni au terminat cu orzul și acum au început la rapița. Se pare că pentru perioada următoare vremea ține cu producătorii agricoli, astfel încât să reușească ca strângă recolta de pe cele 55.000 de hectare de rapiță înființate în toamnă în județul Constanța.

    ”Rapița arată foarte bine, nu s-au manifestat probleme deosebite, doar cele legate de scuturare din cauza furtunilor din ultima perioadă. La rapiță avem 55.000 de hectare cultivate”, ne-a vorbit directorul Ioan Albu.

    Floarea-soarelui are probleme cu bolile și cu dăunătorii

    Potrivit specialistului din cadrul Direcție pentru Agricultură a județului Constanța, culturile înființate în primăvară se prezintă destul de bine. Cu toate acestea, se manifestă probleme deosebite cu bolile și dăunătorii pentru culturile de floarea-soarelui ce au fost înființate pe pe solele unde s-a întors, în primăvară, cultura de rapiță- masă verde.

    ”În general, în județ cultura de floarea-soarelui arată destul de bine. Cu toate acestea sunt fermieri care au înregistrat probleme deosebite cu bolile și dăunătorii în cultura de floarea-soarelui, în mod special acei fermieri care au optat pentru pachetul de înverzire și au cultivat rapiță – masă verde, pe care au întors-o în primăvară, după care au decis să cultive pe același teren floarea soarelui. Aceste culturi de floarea soarelui sunt invadate de boli și dăunători. Fermierii, din dorința de a mai câștiga ceva bani au pus rapiță masă verde și în loc de câștig cel mai probabil vor înregistra pierderi”, inginerul Ioan Albu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a județului Constanța.

    40% mai puține caise românești

    În ceea ce privește producțiile la pomii fructiferi, speciile termofile au avut de suferit din cauza acelor brume târzii care au afectat mugurii de rod în mod special la cais. În funcție de înștiințările care au fost primite la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a județului Constanța pierderile la cais sunt de 40% în special la soiurile timpurii.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent