• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alin Didă, Agronova – Olt: Din cauza secetei nu putem semăna rapiță. Ne dăm bătuți. Punem grâu și floarea-soarelui pe suprafața pregătită

    Gabriela Gimbășanu -

    Decizie grea într-o fermă de peste 7.000 de hectare poziționate în județul Olt, în apropiere de Dunăre. Deși avea pregătite circa 600 de hectare pentru a fi însămânțate cu rapiță de toamnă, managerul societății Agronova din județul Olt și echipa sa au fost nevoiți, pentru al doilea an la rând, să renunțe la această cultură și să se orienteze către grâu și floarea-soarelui.

    Lipsa precipitațiilor nu doar că a afectat productivitatea culturilor de porumb și floarea-soarelui, dar le pune mari probleme fermierilor care doresc să înființeze culturile de toamnă. În zona de sud a României, chiar în apropierea Dunării, sunt ferme în care ploaia nu a mai căzut de mai bine de 100 de zile, iar fermierii de aici nu pot să semene rapiță, pentru că nu au reușit să pregătească corespunzător terenul. Având în vedere situația din teren, dar și evoluția precipitațiilor din perioada următoare este posibil ca seceta să reducă substanțial suprafața cultivată cu rapiță.

    Așa este și cazul companiei Agronova, cea care exploatează peste 7.000 de hectare în localitatea Gura Padinii, județul Olt. În ferma de la Dunăre, pentru al doilea an consecutiv nu se va semăna rapiță din cauza condițiilor climatice.

    600 de hectare de rapiță nu pot fi însămânțate

    La Agronova nu a mai plouat de mai bine de 100 de zile, iar terenul, imediat ce a fost arat, nu a putut fi mărunțit din cauza bolovanilor mari ce s-au format în urma efectuării lucrării de arătură. Cele 600 de hectare rezervate pentru cultura de rapiță se vor însămânța cu grâu și cu floarea-soarelui în primăvară.

    Alin Didă, managerul Agronova, s-a văzut nevoit să renunțe la planul de a semăna 600 de hectare cu rapiță de toamnă

    ”Am vrut să punem rapiță și nu am reușit să pregătim terenul corespunzător. Am reușit să-l arăm suficient de bine, numai că nu am reușit să mărunțim terenul corespunzător. Mai la sud, în apropiere de Dunăre nu sunt bolovanii mari, dar la nord, fiind terenul mai tare, mai argilos și nu am reușit să pregătim terenul. Din păcate anul acesta o să sărim rapița din schema de cultură. Am arat o solă de 600 de hectare pe care vroiam să o pregătim pentru cultura de rapiță. Terenul este tipic celui de baltă, ai nisip și peste 100 de metri ai teren argilos. Am adus utilajele, am rupt câteva componente încercând să prelucrăm terenul și atunci am renunțat. Mi-am dat seama că nu se merită efortul”, ne-a declarat Alin Didă, directorul general al companiei Agronova.

    Nu a mai plouat de peste 100 de zile

    În ferma de la Dunăre, rezerva de apă este situată cu mult sub limitele normale, mai ales că de mai bine de 100 de zile, culturile de aici nu s-au bucurat de apă în afara celei venite din sistemul de irigații. În mod cert, dacă nu aveau sistem de irigații situația în ceea ce privește producțiile era mult mai gravă. Cu toate acestea, nu pot semăna rapiță în acest an, pentru că terenul este mult prea dur și ar duce la stricarea elementelor active ale echipamentului cu care se prelucrează solul.

    ”Din păcate la noi nu a plouat de mai bine de 100 de zile și nu am putut să pregătim corespunzător terenul pentru a semăna rapiță. Rezultatul secetei este vizibil, anul trecut ne-am confruntat cu aceeași situație când am vrut să semănăm rapiță. Nu a plouat timp de 100 de zile la rând. Nu numesc ploaie 4-5 litri/m², nici măcar drumul nu îl udă la 4 litri, la cât de uscat e pământul”, a precizat tânărul director.

    Rapița va fi înlocuită de grâu și floarea-soarelui

    Suprafața de rapiță prevăzută în schema de cultură va fi înlocuită cu grâu în toamnă și, cea mai mare parte va fi însămânțată cu floarea-soarelui.

    ”Cel mai probabil o să încercăm să dăm sămânța înapoi, pentru că pe terenul lăsat pentru rapiță nu se poate semăna nimic. Cele 600 de hectare vor fi însămânțate 200 de hectare cu grâu de toamnă, iar restul suprafeței va fi însămânțată în primăvara cu floarea-soarelui. O să facem niște schimbări, o să punem mai multă floarea soarelui și o să avem o suprafață mai mare de grâu. În mod normal aveam programate 1.100 de hectare de grâu și vom merge către 1.500 de hectare și la floarea-soarelui aveam în plan 800 de hectare și vom merge către 1.000-1.200 de hectare. Nici anul trecut nu am semănat rapiță, din aceleași motive”, ne-a mărturisit Alin Didă, directorul general al companiei Agronova.

    Rapița Dekalb se poate semăna până la 30 septembrie

    Având în vedere această situație nu este una singulară, ea fiind semnalată de foarte mulți fermieri din țară, Agrointeligența a luat legătura cu Daniel Stanciu, directorul de marketing şi strategie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova al companiei Monsanto România care a oferit câteva soluții acelor fermieri care nu au reușit să semene această cultură din cauza secetei.

    ”Fermierii care au achiziționat sămânță de rapiță Dekalb în această campanie, au beneficiat de programul “Protecția Dekalb” în caz de secetă. Fermierii care au semnat voucherul până la 31 iulie 2016 , au semănată rapita până la data de 15 septembrie 2016 și vor pierde cultura din cauza secetei, vor primi discount 100% din valoarea seminţelor achiziţionate. Recomandăm semănatul hibrizilor Dekalb până la data de 30 septembrie”, a declarat pentru Agrointeligența Daniel Stanciu, directorul de marketing şi strategie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, al companiei Dekalb România.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile