• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cu doi miniștri în vizită la cea mai modernă fermă de vaci din România

    Gabriela Gimbășanu -

    Cea mai modernă fermă de vaci din România. Nu este o exagerare când vorbești despre EcoFerm, locul unde văcuțelor care dau lapte și celor crescute pentru carne nu le lipsește nimic. Despre adăposturile și echipamentele cu care se lucrează la exploatația din Boldești-Scăeni, județul Prahova, poți spune că sunt un ”Ferrari” la nivelul fermelor din România. Spunem Ferrari și nu alt brand pentru că sistemul din adăposturi este, în cea mai mare parte, adus din Italia.

    dsc_0268

    La EcoFerm am avut ocazia să filmăm de mai multe ori până acum, dar vizita de joi, 15 septembrie, a fost una specială: am mers să vedem exploatația agricolă ca însoțitori ai unei delegații de seamă conduse de ministrul agriculturii Achim Irimescu și de Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadhli, ministrul Agriculturii din Arabia Saudită.

    dsc_0125

    Mereu o gazdă bună, Radu Timiș, președintele Cris-Tim, grupul din care face parte și EcoFerm, și-a primit oaspeții la cel mai înalt nivel, dând atenție mai ales rigorilor ce țin de tradițiile din țara de origine a musafirilor străini.

    dsc_0116

    Este pentru prima dată când compania noastră este vizitată de o delegație din Arabia Saudită. A fost o experiență bună și pentru noi, chiar am fost surprinși: ei sunt mari producători de lapte, cu efective foarte mari. De exemplu, au un model de fermă de 180.000 de capete. În schimb, noi suntem o fermă europeană, o fermă mare cu 1.400 de capete. Sunt modele diferite, dar avem ceva în comun: și ei procesează totul în sistem integrat, așa cum facem noi la EcoFerm. Iar ca perspective, ceea ce vedem ca având un mare potențial este vita de carne, în special Black Angus și, ce urmează să transformăm ferma viitoare, în fermă de vite Kobe. Potențial există, țările arabe vor cantități mari de carne de vită, totul depinde de cât de repede venim din spate pentru asigurarea necesarului. Repet, noi la EcoFerm ținem să avem și am reușit să avem un business integrat, în care am investit în ultimii ani peste 10 milioane de euro și producem 20 tone de lactate pe zi, din brandul Mugura”, ne-a declarat Radu Timiș, președintele Cris-Tim.

    dsc_0271 dsc_0290 dsc_0285

    Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu omologul său străin și cu alți oficiali au vizitat cele două adăposturi ultra moderne. Aici cele 1.400 de bovine de lapte se bucură de tot confortul, au sistem de ventilație, ascultă muzica compusă de Johann Sebastian Bach și Mozart și beneficiază de tot ce au nevoie pentru a produce lapte de bună calitate. Din cele peste 1.300 de bovine de lapte, 450 de animale se află efectiv pe producția de lapte, iar restul efectivului este compus din tineret și juninci. Președintele Cris-Tim Radu Timiș le-a prezentat celor doi miniștri inclusiv văcuțele ”campioane” care dau 60 de litri de lapte zi, în timă ce media pe fermă este de 33-34 litri/per animal.

    Pentru a atinge aceste performanțe la producția de lapte, vacile de la Boldești-Scăeni au propria rețetă de furajare, bazată exclusiv pe ce se produce în cadrul fermei, pe cele circa 1.000 de hectare lucrată în zonă.

    Vizita la EcoFerm a inclus și prezentarea fabricii de lactate situată în proximitatea sălilor de muls, ceea ce face ca lapte proaspăt să intre direct în producție. De aici pleacă către magazinele proprii Cris-Tim și către alte supermarketuri lactatele Mugura, un brand care a cucerit consumatorii prin gustul autentic oferit de faptul că nu se folosesc deloc conservanți, ceea ce face însă și ca termenul de valabilitate al lor să fie mult mai mic decât cel al concurenței din import.

    dsc_0108 dsc_0135

    După turul prin fermă și prin fabrică, cei doi miniștri au avut ocazia să guste din produsele din carne marca Cris-Tim, salatele, produsele lactate și cel mai nou produs marca Cris-Tim – burger din 100% carne de vită de Black Angus. În zona de degustare, ministrul Agriculturii din Arabia Saudită, Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadhli a încheiat vizita la Boldești-Scăeni cu discuții plăcute, un iaurt grecesc și unul cu fructe, brânză din lapte de vacă și câte un burger marca Cris-Tim.

    dsc_0151 dsc_0227 dsc_0203

    Până la acest moment, investiția totală de la Boldești-Scăeni a grupului Cris-Tim este de circa 10 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu