Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! Adrian Pintea, APIA: ”Este posibil să terminăm mai devreme plata avansului din subvenții”

VESTEA ȘEFULUI APIA DESPRE PLATA AVANSULUI CĂTRE FERMIERI, mai exact despre termenul la care toți beneficiarii eligibili vor avea banii în conturi! După o campanie 2015 cu foarte multe probleme, plățile către fermieri par să intre în linie dreaptă și, mai mult decât atât, acestea ar putea să fie finalizate mai devreme de data – limită 30 noiembrie. O spune Adrian Pintea, director general al APIA, cel care a reușit deja, cu sprijinul susținut al funcționarilor de la centrele locale și județene din țară, să plătească fermierilor mai mult de jumătate de miliard de euro în numai 14 zile.

Adrian Pintea, director general al APIA, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că agenția de plăți a transferat în”white list” (lista dosarelor gata de plată n.r) deja circa 700.000 de fermieri care urmează să fie autorizați la plată. La ultima comunicare către presă, APIA raporta un număr de 496.863 de producători agricoli.

”Sunt plăți record, în data de 21 octombrie am început plățile și în 14 zile am plătit peste jumătate de miliard de euro în conturile fermierilor. (…) Categoric! Este posibil să terminăm plățile chiar mai devreme de data de 30 noiembrie iar vineri, 4 noiembrie, au mai fost introduși fermieri în acel celebru white list. Deci ne apropiem în jur de 700.000 de fermieri care sunt în lucru și în săptămânile viitoare vor fi autorizați la plată”, a subliniat Adrian Pintea.

Vă reamintim că Ministerul Agriculturii s-a împrumut de 1,43 miliarde de lei de la Ministerului Finanţelor, din contul de venituri din privatizare, până la sfârşitul anului 2016 pentru a putea face plățile în avans pentru subvențiile din campania 2016.

După efectuarea plăţilor de către APIA, documentele aferente acestor plăţi vor fi transmise Comisiei Europene, iar Comisia le va rambursa Ministerului Agriculturii, urmând a fi restituite Ministerului Finanţelor până la finalul acestui an.

Din suma împrumutată este acoperit necesarul de finanţare pentru avansul din plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creştere cu 12,2% faţă de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înfiinţării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.

Mai este acoperit, de asemenea, şi avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creştere cu 11,5% faţă de anul 2015, ca şi avansul privind plata redistributivă I şi II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5 euro/ha şi respectiv 48,85 euro/ha. Împrumutul mai asigură şi avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.

De precizat că partea de zootehnie nu intră la plata avansului, similar cu modul în care s-a procedat și anii trecuți. Data-limită pentru plata avansului este 30 noiembrie urmând ca după data de 1 decembrie agenția de plăți să înceapă plățile regulare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

  1. taranii mor de foame , isi vand animalel pe nimic si jmecherii de la afir iau miliarde de lei pe cre ii impart intre ei . vorbesc de subventie pe 2016 dar ei nu au dat o pe 2015

 1. @NEUTRU astia sunt fermieriii, se milogesc dupa subventii si tot felul de beneficii iar dupa ce le obtin ne rad in nas ca sunt baieti destepti s au imbogatit pe spinarea oamenilor batrani sau acelor plecati dintre noi in lumea celor drepti . cum au ajuns niste tractoristi mari fermieri sa isi bat joc de functionarii APIA sau cei din primarii oameni cu studii superioare . statul ia lasat in pace nu i au verificat nu i au controlat si acum dupa ce au ajuns miliardari dupa ce sunt prosti de dau prin gropi mai si semnalizeaza. RUSINE SA VA FIE ANALFABETILOR.

 2. Au erori in soft baietii aia de la Siveco, unii fermieri nu au importate datele de anul trecut, ceva de la Agromediu, si acestia sunt blocati la plata avansului in momentul de fata desi nu sunt selectati la control.

  Multe minciuni baieti, puneti mana si reparati rahatul ala de soft ca vi-l fac singur in 3-4 saptamani fara sa beau cola, daca iau baxul de cola langa mine in 2 saptamani fac ce n-au reusit astia in 2-3 ani…

  Am si eu subventii de luat, ca sunt baiat destept, stiu ca din IT si agricultura se fac bani garla asa ca joc tare in ambele directii.

  PS mooie stiaua

  1. la cat esti de analfabet prietene nici daca ai servi cola cu laMUIE nu ai putea termina un solitare dar-mai un soft gen siveco. gura si jet la banca sa astepti banii.

 3. cum e posibil ca un fermier cu 400 de ha sa ia 90 000 EURO subventie plus motorina cu 1,7 lei pe litru subventionata ramburs de tva calamitati si tot felul de facilitati si ajutoare de la stat si nu are nuciun angajat? plateste arenda 300 kg grau la ha sau ulei 30 litri ulei luat din en gros cu cu 3 lei litru nu plateste impozit la primarie nici la anaf . subventia trebuie data proprietarului terenului iar fermierul sa isi ia productia. circula cu utilaje pe drumuri publice fara itp rovigneta rca sau impozit . ce fac autoritatile statului dorm ? niste impostori isi instaleaza copiii la tara ca tineri fermieri ca e subventia mai mare dar el nu sta la tara . lucreaza cu oameni la negru statul oare nu vede nu poti lucra 1 ha singur dar 100 ha? sau imbogatit fermierii pe spatele bietilor oameni batrani si fara carte acum sunt la tara unii pensionari de cap dar cu timpul vor muri si nu vor mai fi pensionari daca acum lucreaza la negru in agricultura. uitati ce sau imbogatit asa zisii fermieri cu ce bani au luat ultilaje de miliarde cu ce bani au vile masini scumpe suvuri isi fac concediile prin afara . fermierii sunt cei mai mari evazionisti nu declara toata productia nu angajeaza oameni isi desfasoara activitatea departe de ochii lumii si de aia nimeni nu vede realitatile agriculturii . nu vedeti ca toate pozele sunt cu euro cu valize de bani . chiar nu vede nimeni?……..

  1. Cine esti Alina.Nu generaliza prostia,fermierii adevarati se scoala la 4 dim.si se culca la 21,sa faca mlncare poporului ln care te afli si tu,nu mai fa asemenea afirmatii,vad ca esti paralela cu ceea ce se chema munca pamlntului.

Scrie un comentariu