• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PATRU HIBRIZI DE PORUMB recomandați pentru FERMELE MICI care fac TEHNOLOGIE MEDIE!

    Gabriela Gimbășanu -

    Hibrizi de porumb adaptați tehnologiilor din fermele mici, ferme care fac tehnologie medie, dar care doresc să obțină producții bune! Numărul celor care lucrează între unul și zece hectare este încă destul de mare în România, unde agricultura este caracterizată de o polarizare excesivă, astfel că 80% dintre fermieri lucrează 20% din suprafața agricolă a țării, în timp ce 20% dintre producătorii agricoli exploatează 80% din teren.

    Segmentul micului fermier a fost mult timp ignorat de către marile companii producătoare de semințe și produse de protecție a plantelor. Se remarcă faptul că în ultimul timp companiile se repoziționează pe piață și încep să acorde o atenție sporită  și celora care nu fac agricultură ca în Uniunea Europeană, dar continuă să producă pentru a-și asigura traiul familiei. Compania Syngenta vine în întâmpinarea acestor producători care lucrează suprafețe mici și care vor să obțină recolte bune la cultura de porumb folosind cu patru hibrizi – NK Cobalt, NK Thermo, NK Batanga și NK Lucius special dedicați pentru aceia care fac o tehnologie medie.

    ionut-nae-syngenta

    Ne propunem ca în 2017 să intrăm cu câțiva hibrizi de porumb perfect adaptați la condițiile existente în fermele de mici dimensiuni. Dacă ne uităm la suprafețele lucrate avem categoria celor care exploatează între 1 și 3 hectare, cu o suprafață de peste 400.000 ha cu un număr de 236.000 de fermieri care acoperă acest segment. Dacă ne uităm la cei între 3 și 10 hectare vorbim de o suprafață de peste 200.000 de hectare cu un număr total de aproximativ 40.000 de fermieri. Cam acestea sunt fermele vizate de cei patru hibrizi pe care îi aducem pe piață pentru acești producători. Din 2017 ne dorim să lansăm un program prin care să introducem câțiva hibrizi care să vizeze exact acești fermieri. Este vorba de hibrizii NK Cobalt, NK Thermo, NK Batanga și NK Lucius, hibrizi care se seamănă devreme și sunt și primii care răsar. Genetica Syngenta are una dintre cele mai bune vigori la răsărire”, a declarat Ionuț Nae, manager pentru cultura porumb al companiei Syngenta.

    Calitatea și prețul – aspecte pe care pune preț micul fermier

    În opinia specialistului, pentru fermierul de mici dimensiuni contează câteva aspecte importante atunci când ia decizia de a cumpăra sămânța.

    Elementele care contează foarte mult pentru producătorii agricoli care lucrează suprafațe mici sunt cele legate de preț și calitate. Tocmai de aceea noi (Syngenta – n.r) am adus în portofoliu patru hibrizi la care am făcut și o ajustare de preț. La nivel de calitate pentru femier contează germinația, anul de fabricație și nu în ultimul rând să obțină și un spor de producție ce se poate face prin genetică de calitate, un procent de germinație ridicat etc. Astfel cei patru hibrizi pe care noi îi propunem sunt perfect adaptați condițiilor medii de tehnologie. Sunt fermieri care nu fac o tehnologie avansată și care își doresc hibrizi robuști, rustici cu care să obțină an de an o producție constantă. Micul fermier nu are așteptări de producție de 15 tone la hectar, dar vrea să aibă o producție care să-i acopere cheltuielile și să-i asigure și un profit. Cei patru hibrizi fac asta”, ne-a spus specialistul Syngenta.

    Prețurile pleacă de la 240 lei sacul de 50.000 boabe

    Compania Syngenta a decis să ajusteze prețurile pentru hibrizii de porumb valabile pentru anul 2017. Astfel că, în funcție de potențialul genetic, dar și de adaptabilitatea la condițiile din fermă prețurile pleacă de la 240 lei pentru sacul de 50.000 boabe.

    hibrizi-de-porumb-syngenta

    În premieră o să anunț că Syngenta a făcut o ajustare din punct de vedere al prețurilor pentru anul 2017. Pentru grupa 1 cu potențial genetic ridicat, pretabil și la tehnologii performante, sacului de 50.000 de boabe are un preț de catalog de 280 lei. La a doua grupă, toți cei cinci hibrizi au un preț de listă de 260 lei, iar din grupa a treia prețul este 240 lei sacul cu 50.000 boabe. Încercăm să ne ducem și către fermierii mai mici, care nu au reușit să se tehnologizeze până în prezent dar care vor să facă producții cu genetică superioară. Cei patru hibrizi pe care noi îi recomandăm spre cultivare către micul fermier fac parte din segmentele doi și trei”, ne-a explicat reprezentantul companiei Syngenta.

    1. Hibridul de porumb NK Batanga – accesibil și foarte bun

    Acesta este un hibrid destul de nou în portofoliul Syngenta, fiind lansat în urmă cu trei ani. Prezintă o adaptabilitate perfectă la diferite condiţii de cultură răspunzând favorabil în condiţii minime și medii de tehnologie. De asemenea, are o toleranţă ridicată la factorii de stres termic şi hidric și dinamică foarte bună în pierderea rapidă a apei din bob. Are o perioadă de vegetaţie de 120 – 130 zile și este un porumb cu talie medie.

    Are un preț de comercializare mai scăzut, nu pentru că ar fi mai slab decât concurența. Foarte multă lume confundă prețul mic cu o lipsă a calității, lucru care nu este valabil când vine vorba de hibridul Batanga. Acesta este un hibrid pe care noi îl producem mai ușor, este un hibrid care are un mesaj extrem de simplu, acest hibrid te ajută să obții producții stabile și timpurii în condiții pedo-climatice dificile și accesibil pentru orice tip de fermă. Vorbim despre un hibrid cu un preț de comercializare de 240 lei per sac de 50.000 de boabe ce poate combate hibrizi de categorie unu de la competitori. Este un hibrid ce aparține grupei de maturitate FAO 320 și este pretabil a fi cultivat în Moldova, Transilvania, zona de vest a țării, zona subcolinară, inclusiv în sudul țării”, ne-a vorbit Ionuț Nae despre performanțele hibridului.

    NK Batanga valorifică excelent resursele disponibile, adaptându-se cu uşurinţă la toate zonele de cultură a porumbului, în special la zonele mai puţin favorabile.

    Densitățile recomandate sunt:
    – neirigat: 60.000 – 67.000 plante/ha;
    – irigat: 70.000 – 80.000 plante/ha.

    2. Hibridul de porumb NK Lucius – pretabil pentru solurile reci și nisipoase

    Lucius suportă densităţi mari și valorifică foarte bine resursele de apă şi elementele nutritive din sol, având o capacitate mare de producţie, cu o perioadă de vegetație 120 – 130 zile și o talie a porumbului medie. Reacţionează foarte bine în condiţii intensive de tehnologie, ajungând la producţii record. Prin capacitatea de pierderea rapidă a apei din bob, permite recoltarea timpurie şi reducerea costurilor cu uscarea.

    Densitățile recomandate sunt de:
    – neirigat: 60.000 – 67.000 plante/ha;
    – irigat: 70.000 – 80.000 plante/ha.

    NK Lucius se diferențiază puțin față de Batanga în contextul în care noi spunem despre acesta că este un hibrid care se adaptează foarte bine pe acele tipuri de soluri mai reci, mai nisipoase, astfel că fermierii care au aceste tipuri de soluri îl pot cultiva fără prea mari probleme. Iată un hibrid ce aparține grupei 330 FAO care nu este la fel de nou ca și hibridul Batanga. Este un hibrid rustic care se adaptează foarte ușor în acele tipuri de fermă cu soluri problemă, unde temperaturile sunt mai scăzute primăvara”, ne-a explicat specialistul.

    3. Hibridul de porumb NK Cobalt – producții stabile și timpurii dovedite an de an

    Prezintă stabilitate în producţii și toleranţă sporită la factorii de stres termic şi hidric, având o adaptabilitate remarcabilă la condiţii pedoclimatice şi agrotehnice diferite și p capacitate mare de producţie. De asemenea, acest hibrid răspunde favorabil în condiţii de tehnologie medie-intensivă, pierzând rapid apa din bob. Are o perioadă de vegetaţie de 120 – 130 zile și talie medie.

    Cobalt valorifică la maxim resursele de apă şi elementele nutritive disponibile în sol, oferind, an de an, producţii stabile, indiferent de condiţiile agrotehnice şi pedoclimatice, iar prin toleranţa sporită la secetă, este recomandat pentru toate zonele de cultură a porumbului din România. Timpurietatea şi pierderea rapidă a apei din bob permit o recoltare uşoară, fără costuri suplimentare cu uscarea.

    Densitățile recomandate sunt:
    – neirigat: 60.000 – 67.000 plante/ha;
    – irigat: 70.000 – 80.000 plante/ha.

    4. Hibridul de porumb NK Thermo – primul la semănat

    Acesta aparține grupei FAO 350, valorificând foarte bine capacitatea de producţie în condiţii intensive de tehnologie. Este un hibrid de productivitate ridicată, fiind recomandat pentru însămânţare timpurie (6 – 7ºC), datorită toleranței la variaţiile de temperatură din primăvară. De asemenea, porumbul are conţinut ridicat de amidon și o toleranţă la factorii de stres termic şi hidric, cu o vigoare bună la răsărire. Valorifică bine condiţiile intensive de tehnologie, obţinând producţii record, tocmai pentru că are o toleranţă foarte bună la diferenţele de temperatură din primăvară, ceea ce îi recomandă pentru semănatul timpuriu.

    Densitățile recomandate sunt:
    – neirigat: 60.000 – 67.000 plante/ha;
    – irigat: 70.000 – 80.000 plante/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului