Ştiri agricole

Președintele LAPAR, LAURENȚIU BACIU – bilanț la FINALUL ANULUI

La finalul anului, fermierii își fac bilanțul! Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a avut un an dificil, plin de realizări, dar și cu unele neîmpliniri. Vizitele dese făcut la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și problemele membrilor LAPAR l-au ținut în priză pe cel care s-a implicat în elaborarea actelor normative care vizează direct activitatea celor care fac agricultură.

Potrivit liderului Laurențiu Baciu, 2016 a fost unul marcat de schimbări radicale, pornind de la problemele meteo și până la dificultățile pe care producătorii agricoli le-au întâmpinat la plata subvențiilor aferente anului de cerere 2015. Cu toate acestea, fermierul Laurențiu Baciu rămâne optimist și speră într-un an mai bun decât cel care tocmai se încheie.

”Anul 2016 a fost un an al extremelor: pe de o parte am avut un început de an marcat de o secetă cruntă, după care a urmat o perioadă cu ploi abundente care au creat un exces de umiditate, ceea ce ne-a încurcat atât la recoltatul porumbului, cât și la pregătirea terenului pentru însămânțările de toamnă. De asemenea, arăturile de toamnă s-au făcut cu mare dificultate și cu consumuri însemnate de combustibil. Și în materie de plăți a subvențiilor am trecut tot prin două extreme, una legată de subvențiile pe 2015 care au venit foarte târziu și cu o mie și una de peripeții și avansul din 2016, un avans însemnat care a ajuns surprinzător de repede și s-a reușit în mare parte, pentru că nu toți fermierii și-au primit subvențiile, mare parte din ei au încasat avansul pe 2016 care a fost și mai consistent decât în ceilalți ani. S-a reușit să se dea un avans de 70% din cuantumul subvenției pe 2016. În final totul este bine, când se termină cu bine și sperăm ca anul viitor să fi unul mai bun decât acesta care tocmai de încheie”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Bilanțul reprezentantului fermierilor nu se putea încheia fără a transmite un mesaj pentru colegii săi din agricultură, dar și pentru oficialități.

”Dacă tot suntem la sfârșit de an și dacă fiecare dinte noi și-a făcut un bilanț cu plusuri, cu minusuri, cu bucurii, cu necazuri, suntem bucuroși că am ajuns până aici, că suntem sănătoși. Suntem plini de speranțe, până la urmă speranța este cea care ne menține în activitatea agricolă. Sperăm la un an mai bun și la faptul că oficialitățile statului care se pregătesc pentru instalare să înțeleagă ce se întâmplă cu economia României și mai ales cu agricultura românească, să înțeleagă bine fenomenul și să găsim soluții comune pentru a putea să ne îmbunătățim activitatea. Le doresc tuturor celor care lucrează în acest domeniu de activitate, în primul rând multă sănătate, pentru că este una din condițiile esențiale pentru a lucra în agricultură. De asemenea, le doresc să aibă parte de un an mai bun și să spere în lucruri mai bune. Crăciun Fericit și un An Nou cu sănătate tuturor!”, le-a transmis Laurențiu Baciu, tuturor celor care fac parte din marea familie numită agricultura românească.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. IN PRIMUL RAND UREZ CITITORILOR MULTA SANATATE, INAINTE DE A FACE CEL MAI ,,LUNG” BILANT.
    Va rugam sa expuneti cate derogari ati solicitat de le MADR pt. proliferarea pesticidelor – neonicotinoidelor in agricultura, cite TONE DE PESTICIDE INTERZISE DE 27 TARI DIN UE S – AU INTRODUS IN TARA , impreuna cu semintele tratate si cate in mod independent. (De aici se va vedea indisciplina si brambureala celor ce trebuie sa ne apere viata si sanatatea ,,regnului animal”).Sper, traiesc cu ideea, ca ,,CINEVA”, de ,,SUS” NU NE VA LASA SA NE BATEM JOC DE PAMANTUL ROMANESC SI DE VIETUITOARELE CARE TRAIESC , IN EL si PE EL.

Scrie un comentariu