Piaţa terenurilorŞtiri agricole

DECIZIE IMPORTANTĂ pentru TERENURILE AGRICOLE DE LA STAT!

Decizie importantă pentru terenurile agricole de la stat! Aceste suprafețe arabile sunt în prezent administrate de Agenția Domeniilor Statului – ADS, care funcționează sub tutela Cancelariei Premierului României, existând numeroase nemulțumiri legate de acest aspect în ultimii ani. 

Practic, ADS este ”ruptă” de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și nu dă nici un fel de socoteală privind cum sunt gestionate aceste terenuri agricole. O situație care ar urma să se schimbe în perioada următoare. Astfel, în cadrul audierii din Parlament, ministrul Petre Daea a spus răspicat că ADS va reveni la MADR cât se poate de repede, accentuând acest aspect ca unul de importanță majoră pentru debutul mandatului său.

Vă reamintim că actualul Guvern are de pus în aplicare o lege foarte importantă care vizează acordarea dreptului de utilizare gratuită pentru terenuri agricole pentru tinerii care au absolvit instituții de învățământ superior cu profil agricol. Cea mai mare piedică pentru punerea în practică a acestui act normativ este la acest moment lipsa unor norme metodologice care să clarifice exact cine poate primi teren, în ce condiții și mai ales cum se va face distribuirea pământului încă rămas disponibil la ADS.

Alte probleme ale ADS sunt reprezentate de arendele foarte mici pe care le plătesc unii fermieri care au în exploatare suprafețe de mii de hectare, dar și faptul că unii arendași au acumulat datorii istorice neplătindu-și aceste arende în ultimii ani.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. …da…d-nul ministru are experienta in ceea ce priveste ads…privind contractul lui Tarata in Lnsula Mare a Brailei,redevente fff mici la 350 kg de grau pe ha,preturi mai mici la plata kg de grau,stabilite de consiliile judetene (unde tot Tarata a fost presedinte pt o gamada de ani).poate a invatat ceva din aceasta manevra desi…e ciudat ca…dupa ce a stiut de neplata redeventei lui tarata,a incredintat aceleasi terenuri catre familia dansului…agricost…iar acum apare si buzdugan sa ne dea lectii agronomice si se lauda cu investitiile facute pe banii nostri.Bravo….asta-i Romania…aceeasi problema..hotii sant laudati….promovati…si ajutati sa mai fure…

 2. ADS-ul, FPS, FPP și-au făcut de cap. Pentru că legile de restituire au dat cale liberă fărdelegilor în restituirea proprietăților. Pentru terenurile agricole s-au acceptat acte de proprietate de peste 2 secole, de pe timpul Mariei Tereza, chiar dacă unele fuseseră anulate de legi anterioare anului 1944, chiar dacă multe dintre proprietăți au fost vândute de proprietari, de reforme agrare care limitau mărimea proprietăților acestora. Mult mai corectă ar fi fost o reformă agrară care ar fi (re)împroprietărit numai persoanele cu profesiuni și ocupații în domeniul agricol și, eventual, pentru cei care deveneau șomeri. Sau măcar o lege care să limiteze exploatațiile agricole la 300 – 400 ha. și chiar care să stimuleze organizațiile cooperatiste. În orice situație, desigur, ar fi existat nemulțumiți, cum sunt de pildă alde Niculae și Nicolae, cărora nu le mai ajungeau subvețiile nesimțite sau alde Triță Făniță și alții, care și-au făcut de cap la exporturi și importuri, netulburați.

 3. Are dreptate Robert.Au arenda de 450 kg griu/ha fata de 1000-1300 kg si tot nu au plătit la stat redevențele acumulind zeci de mil de euro datorii.Putem sa ținem pasul cu acesti smecheri ??vezi insula mare a brailei

 4. …si uite asa vine politicul sa spuna , tie da tie nu…dupa culoarea carnetului de partid.asta doresc tovarășii sa aiba ce sa imparta ca doar de-aia au contribuit cu bani la alegeri.

 5. Cred ca ar trebui reinfiintate unitatiile agricole de stat,gen companiile energetice si miniere,foste IAS-uri,sau Complexe agricole integrate,ce sa aiba statut simplu si clar,in subordinea Directiilor Judetene,sau Minister,cu buget,si reglementari bune,ce sa permita o functionare eficienta,conduse de specialisti agricoli,valorificind resursele umane si materiale locale,cit si asigurarea unei aprovizionari cu produse agricole autohtone a pietei romanesti,dar si prin contracte de export.
  Numai cu acest gen de organizare,cit si reorganizarea pamintului din zone rurale colinare,ce sa fie comasat,si muncit in unitati agricole organizate si administrate local prin grija Primarilor care au primit bani de salarii multi dar fara nici o raspundere,si activitate!E timpul implicari tuturor factorilor de raspundere din teritoroi pentru a schimba fata tarii,si a lichida saracia,lenea,si chiulul,desfriul oamenilor de oriunde ar fi,si a le crea loc de munca in tara linga casele lor,copii si familiile lor!
  Numai asa se poate face o redresare a natalitatii tarii,prin o serie de masuri de stimulare a omului,de scutiri de impozite,acordare de credite cu dobinda mica sau zero pina se pun pe productie 2-3 ani,cit si asigurarea de orice facilitate e nevoie ca sa fie unitate ,munca si actiune,colectiva,si nu desfriul ,si certurile dintre conducatori si condusi,ce duc la distrugerea tarii!
  Ajunge cu cultivarea nepotismului,nemuncii,si mediocritatii in toate institutiile si activitatiile statului!Ajunge cu invrajbirea,cu dictatura unor institutii asupra altora,destabilizind si intretinind dezbinarea si hotia tarii!
  Numai asa putem depasi situatia in care se afla tara,constientizind factorii puterii ca avenit vremea conlucrarii,muncii,si stoparea hotiei!
  Sa se faca nationalizarea tuturor averilor dobindite ilegal!
  Sa se limiteze avutia la strictul necesar omului,fara a avea mai mult de 2 case sau s masini!Dar si limitarea salariilor si pensiilor la un raport de 1 la 7,si nu ca acum de 1 la peste 100~!!!?

  1. Si asa taranul roman va manca iar pe cartela.Ce este aceea limitare ? Numai saracii si puturosii gandesc asa.Credeti ca lor le-ar conveni ce scrieti in comentariul dvs. ?

  2. vb prostii, habar nu ai de agricultura, tu vrei sa facem iara cap dar pe banii cui ??? de unde sunt aceste terenurii, toate au fost private iara statu a avut un procent foarte mic, tu de fapt vrei sa fii un birocrat puturos undeva intr un birou si sa te uiti pe geam cum ploua sau cum nige, si o chestier arata mi ce organizare de stat functioneaza, tot acolo se fura, si se scutesc de obligatii si datorii, sunt falimentare si energofage, si asa ca si cireasa de pe tort stii cine munceste cele mai mari suprafete de la ads ??? simpatizantii si membrii psd pe arenzi de nimica si nepaltite cu anii, asa ca ba bolsevicule fa cap dar pe bani tai

 6. Pai normal daca sa putut hai sa luam mii de hectare de la ADS prin relatii si spagi,ca asa e la noi…si hai sa le lucram,impozitul nu il platim pentru ca terenurile sunt ale ADS ! Cine sa vina sa ne ia ceva sau sa ne puna sa il platim ? Foarte bine ca muta-ti ADS-ul in MADR dar sa fie corectitudine si egalitate intre fermieri!Nu conteaza ca unul e m-ai bogat si altul mai sarac,oameni suntem toti !

 7. Este o concrenta neloiala intre noi fermierii. Pai cum sa nu se dezvolte un fermier cu teren de la stat care plateste redeventa f mica sau in unele cazuri deloc cu unul ca mine care platesc la oameni arenda an de an sun la zi cu impozitele. Stiti cum e omul la arenda niciodata nu e multumit comentarii sun multe ca sa facut ca nu sa facut productie arenda trebuie sa i dai. Ca na noi fermierii primim arenda calamitati sau tot felul de beneficii dar noi stim cat e de greu in agricultura. Cum poti sa convingi omul ca agricultura e loterie na el stie ca are pamantul de la mamaica daca il chemi sa iti arate unde e terenul nu va sti.

Scrie un comentariu