Povestea familiei de clujeni care nu mai cumpără de la supermarket. Se aprovizionează cu mâncare de la ferme de familie

Foto: Mediafax

Dan şi Adela Fofiu Sânpetreanu locuiesc în Cluj-Napoca și au decis să nu mai cumpere mâncare din supermarket. În sezonul rece se bazează pe conserve de legume pe care le prepară singuri, iar în rest se bucură de legume pe care le cumpără direct de la fermele de familie din zonă.

În urmă cu 5-6 ani am văzut un film documentar despre modul de producere a alimentelor, în special a cărnii, în ferme cu mii de animale, despre industralizare şi m-am speriat, iar ulterior am ajuns să mă întreb ce mâncăm noi de fapt? Am conştienzat că problemele vin de la lanţul de producţie şi distribuţie al alimentelor şi atunci am căutat soluţii alternative despre cum poţi obţine hrană naturală, nu procesată industrial. Împreună cu soţia mea, am renunţat în urmă cu trei ani să mai cumpărăm alimente din supermarket-uri şi am descoperit o alternativă de aprovizionare, direct de la producătorii locali. Există la Cluj-Napoca lanţuri scurte alimentare care leagă direct producătorul de consumator. Suntem membri ai unei Asociaţii de Susţinere a Agriculturii Ţărăneşti (ASAT) în care mai multe familii suntem partenerii unei fermiere din Gârbău care produce legume ecologice”, a declarat pentru Mediafax Dan Fofiu Sânpetreanu.

El a explicat că fiecare familie întocmeşte un contract cu fermiera respectivă în care se angajează că pe parcursul anului o vor susţine financiar, cu 100 de lei de familie pe sezon, pentru cultivarea unei suprafeţe de teren cu legume ecologice, plata seminţelor şi a lucrărilor agricole, iar aceasta le livrează produsele.

Primim patru coşuri pe lună cu legume – spanac, mazăre, ceapă, cartofi, roşii, morcovi, castraveţi, salată, dovlecei, şi ne rămâne suficient să punem pe iarnă, iar cămara ne este plină cu conserve puse de noi acasă. Avem roşii la borcan, compoturi de fructe, ciuperci uscate sau congelate, avem pesto făcut din leurdă şi borcane cu ceaiuri din plante locale şi condimente. La recomandarea fermierei putem lua din sat carne, lapte, ouă. Pâinea o cumpărăm, dar avem în plan să luăm grâu şi să avem făina noastră. În mediul urban avem resurse pe care nu ştim să le folosim. Din copacii aflaţi pe domeniul public strângem flori de salcâm, măceşe, flori de soc, corcoduşe, prune şi nuci pe care fie le uscăm, fie le transformăm în compot sau dulceaţă şi le consumăm. Alternativa la supermarket este să cumperi de la producătorul local pe care îl cunoşti, în care ai încredere, ştii de unde provin produsele”, a menţionat Dan Fofiu Sânpetreanu.

Sânpetreanu îşi aminteşte de vremurile când mergea la cumpărături la supermarket şi când cheltuia excesiv pe produse alimentare pe care, o parte, le arunca ulterior, astfel că a ajuns acum şi să lupte împotriva risipei alimentare.

”Un astfel de supermarket nu este făcut să cumperi puţin şi ce-ţi trebuie. Noi am reuşit o schimbare de mentalitate”, a explicat Sânpetreanu.

În afară de alimentele ce provin direct din fermele românești, cei doi clujeni au ajuns la performanța de a-și produse singuri, din ingrediente natural, inclusiv cosmeticele.

25 Comentarii la Povestea familiei de clujeni care nu mai cumpără de la supermarket. Se aprovizionează cu mâncare de la ferme de familie

  1. romania are un potential fantasitc: 50% din romani traiesc la sat, asa ca o parte isi pot produce sau pot contacta vreun vecin care produce natural. Chiar si cu ingrasaminte chimice, spanacul sau laptele proastat e mai valoros si nutritiv decat cel ce sta cu zielle pe raftul supermarketului. Asa ca am putea cumpara si 50-70% din produse de la producatorii locali (si lasat detergentii de la supermarketuri).
    Din pacate comoditatea e mare, m-am trezit cu priviri lungi cand am afirmat ca pentru lapte si oua de tara, si mere cu viermi schimb 2 metrouri si iau si un autobuz.

    • Ar fi fain ca ziaristii Agrointel sa caute sa intervieveze fermieri si asociatii ale fermierilor, si sa le promoveze. Este o sectiune in susul paginii: Fermieri de top, dar cred ca ar putea face mai multe

  2. Articolul cu usturoiul chinezesc a ramas doar aici in acest site. Ar fi bine sa fie publicat si in alte foruri online sau media, fiindca este o crima ce se face cu acest produs vandut in supermarketuri.Puteti verifica si Dvs, nu exista produs indigen sau bio. Acest usturoi este periculos sanatatii si ar trebui interzis pentru vanzare.

  3. Cea mai buna si inteligente alegere este sa-ti cumperi teren s sa fii producatorul propriei alimentatii pentru ca deja acum se salveaza un cine poate ci cine stie. Deci degeaba esti putred de bogat daca un ai initiativa si stiinta ,intelepciune. Noi de 2 ani ne cultivam propriile alimente crestem propriile animale de forma ecológica,nu intram in supermarket decat pentru a cumpara zahar,ulei si peste. Multa sanatate si spor la treaba

  4. Si noi ne-am intors,acum doi ani,dupa 15ani de strainatate.Nu locuim chiar la tara,dar oraselul nostru ne da posibilitatea sa ne simtim ca la tara.In primavara primului an am construit un solar din policarbonat(casa o construisem in anii dinainte)si ne-am facut singuri rasadurile de rosii,ardei,castraveti……….din seminte donate de vecini(deci,aproape bio,pt ca suntem intr-o zona saraca si n-avem bani de chimicale)si am facut asa multa si buna productie(nu avem decat 500 m2)de rosii ca am facut troc cu vecinii:dadeam rosii pe oua,branza,cate o pasare de curte,fructe etc.Am facut asa multe conserve(pentru ca nu am stiut cat am putea consuma in lunile de iarna),incat au beneficiat si fiicele mele,din plin si un unchi!Am avut si conserve si conservate in congelatorul cu sase sertare.Pasari nu am posibilitate de crestere si nici porc,dar am intelegere cu vecinii,cand le prisoseste imi vand si mie(pasari,carne de porc,de vitel)sau merg la piata duminicala si gasesc la tarani tot ce vreau.Ma simt nemaipomenit sa traiesc ca alta data,de primavara pana toamna sa muncesc si iarna sa ma odihnesc si sa ma dedic altor activitati.Aaaaaaaa,ca uitasem si painea o fac tot eu,cu maia(sau turte)din faina din grau macinat la moara(am mostenire 3 ha de pamant,sunt date in arenda si primesc grau si porumb ca plata)!Mi-as dori sa fim din ce in ce mai multi oameni care vrem sa traim natural si sanatos! Va doresc sanatate si bucate curate!

    • Si noi asteptam sa ne intoarcem acasa, speram cat mai repede,cu sanatate.Am lasat orasul,am pregatit deja la tara gradina, via un pic de livada.Am cumparat utilaje agricole,dar nu stim daca ne putem acomoda in localitatea unde am invedtit destul de mult.Oamenii sunt de o mentalitate …ca nu stim daca o putem scoate la capat.Nu gasesti pe nimeni cu cine sa te ajuti in schimb te considera bogat si se uita ca milogul in curtea ta.Near placea si noua sa traim intr-un sat ca intr-o familie…

  5. Eu am lasat orasul…ca sa traiesc linistita si cat se poate,natural..am reusit..cumpar din market atat de putine lucruri..mancarea mi-o asigur din munca proprie,din gospodaria mea..cumpar si de la fermieri anumite produse..mi-e mult mai bine chiar si financiar..ma bucur de alegerea facuta si sfatuiesc pe toata lumea sa cumpere din ferme si gospodarii..mancarea are gust si noi suntem sanatosi…

  6. Problema este ca daca se produc doar întâmplător este foarte greu sa gestioneze aceste produse naturale (bio) ar trebui ca Ministerul Agriculturii sa se implice și sa ajute și sa susțină pe cei care vor sa facă ceva in sensul acesta,dar ni este nici un interes din partea statului,pentri ca ei sunt ocupați cu alte prostii.

  7. Eu sunt nascuta la tara,dar decand am plecat la liceu,am trait in mediul urban.Si asa m-am obisnuit sa mananc doar produse de supermarchet.Am lucrat 6 ani in Italia si sanatatea ne-a obligat sa ne intoarcem acasa.Ne_am vandut apartamentul si ne-am construit o casa cu toate comoditatile necesare.Aici mi-am facut o gradina de zarzavat in care cu o dorinta nebuna mi-am cultivat toate legumele necesare.Am si experimentat cu ceea ce am vazut si consumat pe unde am fost.Am ramas cu brocoli ,salata trevigiana,asparagi la nivelul de experiment.In schimb am adaptat multe salate,ridichi,rosii ciglegine,ierburi aromate,care merg destul de bine si la noi.Au un gust mult mai bogat,in concluzie mancam totul biologic.De la carne ,oua,preparate din carne,totul facute in casa,lapte branza,le cumparam de la crescatori vecini de-ai nostrii.Ne simtim atat de bine si linistiti ca uneori am senzatia ca nu voi trai suficient sa ma bucur de toate.PS.suntem pensionari,asa ca toata munca o facem cu calm si lejeritate.Va recomand din suflet la pensie sa recurgeti sa traiti la tara.

    • Trebuie un pic de hărnicie si le putem avea 50-70 la suta ale noastre ca aproape toți suntem de la țara sau avem rădăcini la sat ,ne trebuie o sera si găini o căsuța la țara ca si asa stau goale se pot închiria …ce frumoasa e viata la țara !!!!! Probați toți ce plăcut sa- ti cânte cocosul dimineața ,am fost 8 luni in Atena in 92 știți ce minunat era asa aud cocosul dimineața …parca eram acasa !!!

  8. Daca am cumpara de la fermieri cu totii am fi mai sanatosi si nu s ar mai importa nimic sau aproape nimic .noi in tara noastra putem sa traim bine mersi cu ce am produce . la ora actuala nu prea mai producem nimic si doar consumam din export toate tampeniile. Banii aia care sant putini multi se varsa la straini in buzunare. Santem o tara de bugetari manelisti si e pacat de noi .La un moment dat poate vom intelege ca nici cei bogati nici cei saraci nu vom mai fi liberi in tara noastra. Asta cred.

  9. @gina ai dreptate in cea ce spui, mai putin cu zilierii. Sa-ti explic ca zilierii nu vor sa fie legali? 1.Din cauza ajutorului social pe care in pierd daca se angajaza legal (chiar si zilier), 2. atunci ar trebui sa vina la program si nu prea sunt invatati cu asta. Pentru fermier este extrem de birocratic procesul de angajare legala a zilierilor. sunt variante prin europa de ex. in Belgia foarte comode pt fermier (care nu are timp de birocratie, fermierul achizitioneaza cupoane cu care plateste zilierul) cat si pentru zilier (nu afecteaza ajutorul social, are parte de asigurare medicala daca lucreaza mai nult de 5-6 luni/an…s.a.

  10. agricultura bio se face doar pentru familie. pentru comert si profit agricultura nu mai este bio, nu poti obtine cantitati mari fara sa utilizezi ingrasamant sa stropesti in vegetatie si sa stropesti produsele sa nu fie perisabile

  11. Tot se vorbeste de magazine paralele cu supermarketurile pana fermierii vor lasa ura si desbinarea dintre ei si se vor uni sa fie o forta sa bata cu pumnul in masa la guvern sau oriunde au ei probleme. Intre ei este o invidie si o rautate de nedescris isi fura terenurile unii la altii se codosesc barfesc nu stiu care are SUVul mai mare care au utilaje mai performante care dau arenda mai multa la ha sau care e mai smecher de isi face concediile prin tara mai exotica.

  12. incercam si noi ,dar deocandata sunt foarte putini cei care,accepta ideea ca in prod. care, desi nu este bio in tatalitate,concentratia de ingrasamant de stimulatori de crestere,nu este cea din agricultura intensiva…Noi ne cultivam legumele fara a utiliza ingrasaminte chimice ,iar stropirile le facem prin diverse metode ,parte din ele mostenite ,mentinute si folosite dupa caz …Despre carne ,va pot spune ca o producem ,selectand animalele pe care le crestem ,nu dupa profit …Carne de porc vietnamez ,pasari de curte(rata gaina sau gasca)hrana acestora fiind asigurata de terenurile pe care le lucram.Este posibil sa mananci din ceea ce-ti ofera satul romanesc,putina incredere ,dar mai ales promovarea produsului si centrele de achizitii si desfacere ar fi raspunsul la necesitate..

  13. Ar trebui sa avem in fiecare zona din jurul municipiilor din toata tara astfel de ferme de incredere si magazine de defacere in cadrul acestora si sunt convinsa ca o foarte mare parte a populatiei ar fi foarte multumita si satisfacuta. Cum s-ar putea extinde un astfel de program? Am putea realiza o retea prin care sa relationam si sa informam pe cei interesati. Felicitari familiei Sanpetreanu, dar nu sunt singurii care se aprovizioneaza direct de la producatori. Local fiecare incerca in multe moduri sa se aprovizioneze cu produse naturale.Informatia sta la baza unei vieti sanatoase.Va doresc sanatate !

  14. Foarte bine daca ar proceda toata lumea asa am mancat sanatos si nu ne-am inbolnavi din cauza chimicalelor, e-urilor si proceselor daunatoare mancarii procesate (industrial).

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


ARIOSO