• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PUȚURI PENTRU IRIGAȚII: cum se fac, cât costă și cât durează lucrările

    agrointeligenta.ro -

    Forajele pentru puțuri executate profesionist pot face diferența dintre un sistem de irigații alimentat corespunzător și unul cu deficit de apă. Mădălin Hîrțescu, directorul companiei de foraje Eco Drill din Bacău, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că lucrările de forare diferă de la caz la caz, în funcție de regiune, tipul de sol și profilul hidrologic al arealului vizat.

    În privința irigațiilor, sistemul de alimentare cu apă depinde de amploarea exploatației agricole vizate: dacă pentru arealele mici se poate folosi cu brio sistemul prin picurare, la cele pe suprafețe mari se preferă construcția unor bazine, care să permită o alimentare rapidă cu apă. Debitele depind și de diametrul lucrării, unul mai mare asigurând, evident, o circulație mai bună a apei.

    Se iau mai mulți factori în calcul: suprafața, debitul apei, calitatea, adâncimea și diametrul lucrării. Dar ca diametre tubulatorii se merge, în general, pe 140/160mm, pe care se obțin debite de până în 25 de metri cubi pe oră. Dacă se doresc debite mai mari, se poate merge și pe 180/200 mm. Depinde și de sistemul de irigații, dacă se merge prin picurare, dacă își face bazin de acumulare depinde ce volum are acesta. Depinde de la caz la caz; am avut situații în care beneficiarul și-a făcut sistem de irigații prin picurare, și-au montat pompa direct pe sistem și alimenta direct, și alte cazuri de suprafețe mari s-a făcut un bazin de 100-150 de tone și din bazinele respective plecau cu alte pompe și irigau”, a declarat directorul Eco Drill.

    Importantă este mai ales zona în care se face forarea, pentru că în funcție de duritatea solului sunt folosite diferite metode: la munte este necesar un sistem de percuție care sparge solurile dure și rocile, iar la câmpie se folosește un sistem cu circulație directă, denumit foraj hidraulic rotativ cu circulație de fluid, la care pereții sunt stabilizați cu ajutorul noroiului bentonitic, format în urma dizolvării în apă a argilei bentonitice. Vestea bună este că, indiferent de sistemul folosit, lucrarea va dura maxim trei-patru zile.

    E în funcție de zonă. De exemplu, în zonele montane se execută forajele folosind sistemul prin percuție cu ciocan de fund, un fel de rotopercutor, care intră în soluri dure, granit, roci, șișturi. Se poate executa și prin sistemul de circulație directă cu noroi, doar că este mult mai greu de executat. Pentru zonele de câmpie se merge cu circulație directă, se folosește un noroi bentonitic. La percuție, un foraj de 100 de metri se poate executa și într-o zi, maxim două, iar la cel cu circulație directă se poate executa în trei-patru zile”, a precizat Mădălin Hîrțescu.

    Pentru irigații, sunt de preferat în special forajele de mare adâncime, pentru a asigura un debit de apă suficient necesităților sistemului de irigații. Cu cât mai mare este exploatația irigată, cu atât mai adânc trebuie forat, însă specificul lucrării depinde și de cât de adânc se găsește pânza freatică și stratul acvifer în sol.

    În general, se preferă forajele pentru puțuri de apă de mare adâncime. Recent am făcut un foraj la adâncime de 200 de metri pentru o firmă care avea de irigat 60 de hectare, și am obținut un debit de 25 de metri cubi pe oră. Pe irigații sunt adâncimi mari, pentru că sunt solicitări foarte mari de debit. Se fac și adâncimi mici dacă sunt și suprafețe mai mici, eu pentru jumătate de hectar am făcut la 40 de metri. Dar depinde și de zonă, pentru că sunt zone la care găsim apa doar pe adâncime mare, sunt zone în care o găsim și la suprafață, adică până în 50 de metri adâncime… e diferit de la zonă la zonă și de la caz la caz în toată România”, ne-a declarat directorul Eco Drill.

    Vorbind de o lucrare complicată, cu multe variabile, și stabilirea prețului unei lucrări este la fel de inexactă, calculându-se pe metru liniar de adâncime, la o lucrare standard, și apoi fiind adaptat , în funcție de tehnologiile utilizate și de diametru. Evident, cei care au soluri cu un strat acvifer mai adânc vor plăti mai mult, în special dacă adâncimea depășește 100 de metri.

    Prețul unui puț forat: circa 70 de euro pe metru săpat

    Prețul se stabilește în funcție de adâncime, de zonă, de sistemul cu care se execută lucrarea, de diametrul utilizat. Dacă discutăm de un foraj de 100 de metri, executat cu diametru de 311 mm, avem costuri undeva la 70 de euro/metru liniar, noi venim cu materialele și tot ce este necesar. Aici includem tubulatură, piesa de fund, filtre, tot ce este necesar, mai puțin echipamentul de pompare care este separat și se dimensionează după ce se execută forajul pentru că el se stabilește în funcție de adâncime și de debitul de apă care se va găsi prin foraj. Dacă adâncimea forajului este mai mare de 100 de metri, atunci costurile vor crește, pentru că necesită utilizarea unei tubulaturi mai groase. La ce e până în 100 de metri adâncime se merge pe R10, iar ce e peste 100 de metri se merge pe R16, după clasificare”, a precizat Mădălin Hîrțescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire