Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! FERMIERI VERIFICAŢI anul trecut – DIN NOU LA CONTROL! Care este EXPLICAȚIA APIA!

Fermieri care s-au aflat în eșantionul de control al APIA în 2015 și 2016, din nou verificați și în acest an de inspectorii agenției de plăți. Agricultorii au sesizat redacția Agrointeligența – www.agrointel.ro că deși s-a anunțat ferm că producătorii care s-au aflat în eșantionul de control în anii trecuți, în mod consecutiv, nu vor mai fi extrași și în Campania 2017, se pare că sunt cazuri de fermieri care și-au păstrat ”abonamentul” nedorit la vizitele inspectorilor APIA.

Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o poziție oficială privind situațiile în care fermierii verificați în anii trecuți se regăsesc din nou în eșantionul de control.

APIA ne-a transmis printr-un răspuns oficial că ”în legislația națională sau comunitară nu sunt prevederi aplicabile pentru cazul în care un fermier care a fost selectat în eșantionul de control pentru un an de cerere să NU mai fie inclus în populaţia de control în anii următori”.

Populaţia din care se extrage eşantionul de control pentru un an de cerere este formată din TOȚI beneficiarii care au depus o cerere unică de plată şi au solicitat sprijin pentru una/mai multe scheme de plată. În cazul în care pentru un an de cerere, fermierii solicită mai multe scheme de plată, ei participă în populaţia de eşantionare pentru fiecare schemă de plată în parte, iar şansele ca aceştia să fie selectaţi la control cresc în funcție de numărul schemelor solicitate. În legislația națională sau comunitară nu sunt prevederi aplicabile pentru cazul în care un fermier care a fost selectat în eșantionul de control pentru un an de cerere să nu mai fie inclus în populaţia de control în anii următori”, se arată în răspunsul APIA oferit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

Potrivit șefului agenției de plăți, Adrian Pintea, ”în cazul în care, prin metoda aleatorie se va selecta un fermier verificat anterior atunci prin procedura de control se pot folosi rezultatele din anul anterior dacă nu au fost modificări asupra cererii unice de plată și nici la fața locului pe parcelele declarate”. 

”Cu alte cuvinte, putem considera aceasta metodă ca o prioritizare din punct de vedere al controlului fără a avea un impact referitor la termenele de efectuare a plăților. Așadar considerăm că am luat măsurile optime pentru a veni în sprijinul fermierilor care fac parte din eșantionul de control”, ne-a declarat șeful agenției de plăți.

Cum se extrage tehnic eșantionul de control

Selecţia eşantionului de control în ceea ce priveşte controlul la faţa locului se efectuează pe baza unei metode de eşantionare în cascadă, în aplicaţia electronică a cererii unice de plată, prin prelucrarea automată a datelor fermierilor, fără intervenţia factorului uman.

Eşantionul de control (control clasic sau control prin teledetecție) este extras prin selecție random și/sau risc din fiecare populaţie în parte după cum urmează:

 • Populația pentru schemele de sprijin pe suprafață:
  – Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) – random și risc;
  – Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzirea) – random și risc (din care sunt extrase 3 eşantioane);
  – Plata redistributivă – selecție random;
  – Plata pentru tineri fermieri – selecție random;
  – 18 scheme cuplate în sectorul vegetal – selecție random.
 •  Populația pentru măsurile de dezvoltare rurală – Măsura M10, Măsura M11, Măsura M13 și Măsura M214. Selecția se efectuează din această populație prin selecție random și risc (4 eșantioane);
 • Populația pentru Micii fermieri – selecție random;
 • Populația pentru schemele de plată în sectorul zootehnic – selecție random și risc – din care se extrag 6 eşantioane (ANT9 ovine/caprine, SC19, SC20, SC21, SC22 și SC23);
 • Populația pentru Ecocondiționalitate – selecție random și risc (1 eşantion).
  Eşantion aleatoriu înseamnă că fiecare element din populaţie este ales cu totul întâmplător şi are şanse egale de a fi selectat, ” indiferent dacă a mai fost selectat la control în anii anteriori sau dacă a avut / nu a avut neconformităţi”.

Pentru schemele unde este obligatorie atât eşantionarea Random, cât şi eşantionarea pe baza Analizei de risc, eșantionul aleator trebuie să fie de minim 20%, dar nu mai mult de 25% din numărul total de cereri eligibile la plată.

Vă reamintim că eșantionul de control conține un număr de 104.146 de dosare selectate pentru verificarea
normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:

 • pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri;
 • pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 fermieri.

Controalele vor fi efectuate în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017 urmând ca după data de 1 octombrie fermierii să primească avansul pentru Campania 2017. 

4 comentarii

 1. 2013 teledetectie , 2015 control clasic , 2016 control clasic …..acum in 2017 iarasi control clasic toate acestea la o firma de agricultura care exploateaza 2000 de ha ,avand un procentaj de 99 % fara nici un fel de problema in anul 2016 dupa efectuarea controlului , e strigator la cer !

 2. Chiar credeati ca acest ministru va face ce a promis ? Asa i-a promis si fostei doamne Daea , ca nu o lasa pana la moarte , dar a dat de mij moldovenesc si s-a sucit

 3. Mai pe scurt: toate declaratiile ministrului si sefului APIA cum ca cei care au fost la control anul trecut si nu au avut probleme nu vor mai fi controlati anul acesta sunt minciuni!!! Dar si cand ne-om satura noi de minciunile voastre….nu-i Brazilia suficient de mare sa va ascundeti!

Scrie un comentariu