PUTREZIREA ROȘIILOR. Cauze, metode de prevenire și TRATAMENTE EFICIENTE!

Foto: www.folie-solar.ro

Putrezirea roșiilor dă bătăi de cap legumicultorilor în acest an. Condițiile meteo pe care le traversăm în această vară sunt atipice iar din cauza acestora cea mai frecventă dereglare fiziologică este carența de calciu, fenomen favorizat de temperaturile ridicate și deficitul de apă. Putrezirea intervine atunci când din nutriția plantelor lipsește sau este insuficient un element chimic necesar. Din fericire există și soluțiie de prevenire sau, când evoluția putregaiului nu este avansat, de tratare. 

Calciul este unul din elementele de bază ale nutriției plantelor, care asigură rezistența mecanică a țesuturilor și turgescența (umflarea n.r) celulară, fiind implicat și în procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei și al sărurilor prin pereții celulari. De asemenea, calciul ajută la dezvoltarea structurii rădăcinilor și reduce gradul de salinitate al solului.

Simptome ale carenței de calciu

-putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, gogoșar, gras, vinete);
-avortarea fructelor (la castraveți);
-căderea și avortarea florilor la tomate;
-putrezirea apicală pe interior la tomate
-putregaiul fiziologic”inima neagră” (la țelină);
-brunificarea frunzelor din interior (la varză);
-piticirea cepei și a cartofului;
-arsura marginală (salată, legume frunzoase).

Care sunt cauzele apariției carenței de calciu

Apariția carenței de calciu este determinată de cumularea simultană a unor condiții și factori de mediu. Dacă temperaturile sunt ridicate (peste 45 grade C, determină oprirea completă a funcției de fotosinteză la plante).

Alte cauze:

-luminozitate excesivă;
-aprovizionarea deficitară cu apă (puțină sau în valuri mari – o data la câteva zile foarte călduroase);
-umiditatea relativă a aerului foarte mică (aer uscat în solar ce determină rate excesiv de mari de transpirație);
-niveluri mari de Azot nitric și amoniacal prezente în sol;
-absorbție scăzuta a calciului;
-nivel de salinitate ridicat;
-pH mai mare de 7,5;
-lipsa sau imposibilitatea absorbției microelementului Mangan.

Cum prevenim putrezirea roșiilor și cum o tratăm

Indicate sunt metodele de prevenire întrucât cele de tratare pot fi uneori fără efect. Pentru a evita putrezirea roșiilor este recomandat să folosiți o de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzătoare și constantă a plantelor cu apă sau să creșteți frecvent udările, menținând aceeași normă de udare.

Alte măsuri:

-măsuri de optimizare a aerisirii spațiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzătoare;
-creșterea înălțimii solarului și deci a volumului de aer, aerisire frontală și laterală;
-mușuroirea plantelor pentru a favoriza creșterea rădăcinilor adventive (rădăcină care se dezvoltă pe diferite părți ale plantei n.r);
-aplicarea periodică (uneori de intervale de 3-5 zile, mai ales în perioadele cu insolație puternică) a unor îngrășăminte pe bază de calciu.

Toate aceste măsuri, dar mai ales aplicarea unor îngrășăminte pe bază de calciu, reduc pierderile de producție, fructele sunt mai rezistente la transport și la păstare.

Sursa: www.marcoser.ro

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*