Creșterea animalelorŞtiri agricole

NOI PIEȚE DE EXPORT pentru OIERI. ANUNȚUL ȘEFULUI ANSVSA!

De interes pentru crescătorii de ovine! Situația exporturilor către Israel, unul dintre cei mai importanți cumpărători pentru carnea de ovine din România, a fost lămurită de către conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Președintele Autorității, Geronimo Brănescu, spune că instituția pe care o conduce a răspuns tuturor solicitărilor de ultimă oră, deoarece a apărut un blocaj pe ovine destinate sacrificării imediate, dar este de precizat că în continuare funcționează relația de export pentru ovine destinate creșterii și îngrășării.

”Într-adevăr, singurul blocaj care a apărut a fost la ovine destinate sacrificării imediate. Au fost probleme legate de metodele de castrare, pentru că, în agreement-ul (înțelegere n.r) pe care noi l-am avut, partea israeliană nu a precizat, în mod distinct, că ar dori o anumită formă de castrare. (…) Din acest motiv, am dispus măsurile necesare și, pe cale de consecință, vom agrea pentru exportul relației Israel numai exploatații profesionale și centrele de colectare, care utilizează metoda sângeroasă. Deci, metodele nesângeroase — cele prin presare și cu atrofiere testiculară — au fost eliminate, tocmai în ideea de a elimina cât se poate de mult riscurile generate pe acest segment”, a explicat Geronimo Brănescu într-un interviu pentru Agerpres.

Acesta a completat că au fost finalizate negocierile și cu Qatar pentru certificarea exportului pentru ovine și sunt aproape finalizate pentru bovine. ”Cu Yemen suntem de asemenea în negocieri pentru conformitatea sanitar-veterinară, urmând să definitivăm negocierile, cu Arabia Saudită au fost comunicate toate informațiile tehnice solicitate pentru exportul de rumegătoare mari și mici și acum așteptăm vizita părții saudite pentru evaluarea în teritoriu. Este ultimul pas, ca să spun așa, care se poate face într-o relație tehnică de genul acesta: vin și constată solicitările, condițiile tehnice agreate de comun acord, după care se agreează modelul comun de certificare sanitară-veterinară. Practic, noi suntem deja cu Arabia Saudită în faza în care s-a agreat modelul de certificare sanitar-veterinară, urmând să vină să facă vizita pentru conformitate”, a mai spus șeful de la ANSVSA.

Geronimo Brănescu dă și o veste bună oierilor: o nouă piață ar putea fi deschisă spre Tunisia, care, spune el, este o destinație interesantă și ANSVSA este în plin proces de negociere a condițiilor sanitar-veterinare de certificare a exportului cu rumegătoare mari și mici. ”Iar în viitorul imediat cred că se pot finaliza, pentru că sunt doar chestiuni de detalii, iar pe relația cu Iordania se derulează deja export tot cu rumegătoare mari și mici”, a mai punctat Brăescu.

Sursa: www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu