• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUCCESIUNE GRATUITĂ: Ce documente TREBUIE SĂ TRECEȚI ÎN REGISTRUL AGRICOL!

    Roxana Dobre -

    Fermierii și succesiunea gratuită a terenurilor! Producătorii agricoli au de urmat reguli clare dacă vor să beneficieze de programul finanțat de Guvern prin care se decontează onorariile datorate notarilor publici pentru eliberarea certificatelor de moştenitor. Un pas important este anunțarea funcționarilor care se ocupă de înscrierea datelor în Registrul Agricol privind decesul persoanei în urma căreia se dorește să se deschidă succesiunea! 

    Pe 10 aprilie a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea nr. 54/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol iar astăzi, 21 august, Ministerul Agriculturii a un ordin pentru aprobarea Normelor tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2015-2019, document ce se află în dezbatere publică pe site-ul MADR!

    Ordinul prevede că în cazul decesului unui membru al gospodăriei proprietar al unor bunuri care fac obiectul înscrierii în registrul agricol, în cel mult 30 de zile calendaristice de la data decesului, la poziția corespunzătoare acestuia, prin grija secretarului unității administrativ-teritoriale, respectiv al sectorului municipiului București, după caz, se înscriu numărul de înregistrare a sesizării pentru deschiderea procedurii succesorale în registrul de intrare-ieșire de la nivelul autorităților administrației publice locale respective, precum și numărul de înregistrare la notarul public care ține opisul de evidență a acestora.

    În cazul decesului unui membru al gospodăriei care nu are înscrise în registrul agricol bunuri ce fac obiectul moștenirii, se face mențiunea „fără bunuri imobile”. Aceste date se complinesc cu cele prevăzute la art. 1171 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele ale art. 46 din prezentele norme tehnice. Mențiunea decesului unui membru al gospodăriei în registrul agricol se face prin tăierea numelui și a prenumelui acestuia cu o linie orizontală, astfel încât să rămână lizibilă identitatea sa, înscriindu-se data decesului și numărul actului de deces.

    Ce date se înscriu în Registrul Agricol pentru cazurile în care se face succesiunea gratuită

    În vederea comunicării către camera notarilor publici în a cărei circumscripție teritorială defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, se înscriu mențiuni cu privire la sesizările pentru deschiderea procedurilor succesorale, potrivit prevederilor art. 12 alin. (4) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și:
    a) numărul actului de deces;
    b) numărul și data înregistrării sesizării pentru deschiderea procedurii succesorale în registrul general pentru înregistrarea corespondenței de la nivelul autorităților administrației publice locale respective;
    c) numărul înregistrării în registrul de evidență a sesizărilor pentru deschiderea procedurii succesorale;
    d) numărul și data confirmării primirii de către notarul public.

    Vă reamintim că încă din 2016, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF).

    ANCPI a anunţat că, pentru anul 2017, a alocat circa 96,1 milioane euro pentru înregistrarea gratuită a unui număr maxim de 7.372.500 de imobile în cadrul PNCCF. În acest buget intră şi sumele decontate notarilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor.

    Citiți și:

     SUCCESIUNE GRATUITĂ pentru TERENURI prin INTERMEDIUL unui PROGRAM NAȚIONAL!

    AI MOȘTENIT TEREN? Iată ce TREBUIE SĂ FACI pentru a rezolva SUCCESIUNEA RAPID ȘI IEFTIN!


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării