Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

PETRE DAEA, declarație ”la cald”: Este PREMATUR să spun eu CE SE VA ÎNTÂMPLA!”

Declarații ”la cald” făcute astăzi de către ministrul agriculturii  și dezvoltării rurale, Petre Daea. Înainte de începerea unui eveniment foarte important ce reunește la București reprezentanții celor mai mari proprietari de terenuri din Uniunea Europeană, șeful de la MADR a vorbit despre banii ce vor ajunge în conturile fermierilor români.

Subvențiile plătite fermierilor după 2020! O nouă Politică Agricolă Comună (PAC) va aduce noutăți pentru producătorii agricoli iar la nivel european sunt dezbateri aprinse privind modul în care vor fi achitați banii de la Comisia Europeană pentru producătorii agricoli. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat astăzi, 20 septembrie, în cadrul evenimentului Wildlife Estates Label, organizat de către ELO (Organizația Europeană a Proprietarilor de Pământ) că este prematur să exprime care va fi modul în care se vor desfășura plățile către fermieri după încheierea actualului PAC.


”Aici sunt teme în discuție și este prematur să spun eu ce se v-a întâmpla după 2020, dar cu siguranță nu este deloc în afara gândirii noastre și a preocupării noastre de a ne spune punctul de vedere și a ne ancora în deciziile pe care le vom plămădi împreună astfel încât să avem conduita necesară din 2020, România fiind stat membru cu capacitatea deplină de a participa la actul deciziei”, a declarat ministrul agriculturii la evenimentul ELO, organizație la care este membră Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În altă ordine de idei, șeful de la agricultură a anunțat și că plățile pentru Campania 2017 se vor desfășura conform graficului asumat împreună cu agenția de plăți. ”Nu au fost probleme cu cererile de plată și după cum știți pe data de 15 mai toți fermierii din România au depus cererile, și vreau să le mulțumesc încă o dată pentru că a fost un efort formidabil. Le mulțumesc lor pentru că ei au fost actorii principali dar nu trebuie să uităm și de specialiștii de la APIA, primarii și în general toți care și-au dat mâna pentru ca depunerea cererilor să fie făcută la timp iar plățile să poată fi operabile pe data de 16 octombrie. Sunt praguri organizatorice pe care le-am petrecut bine și sperăm ca și până la data de 1 octombrie să se proceseze toate controalele astfel încât linia dreaptă să fie continuată și să nu avem sincope în aplicarea programului pe care l-am stabilit”, a mai anunțat ministrul agriculturii Petre Daea.

Vă reamintim că inspectorii APIA din toată țara se află în plin proces de controale în ferme iar termenul-limită pentru finalizarea acestora este 1 0ctombrie, urmând ca după 15 octombrie fermierii să primească primii bani din avansul pentru Campania 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Traian Remes cind a fost ministrul agriculturii a dat vaucher de 5 milioane lei pentru campania de insamintari de toamna , putindu-se deconta imputurile, iar in anul urmator productia de cereale a facut record.
    Se poate , daca se vrea.

  2. propun D-lui ministru Daea ca aceste subventii sa se acorde sub forma unor tichete[ vauchere] cu care sa se poata procura strict doar imputuri folosite in procesul tehnologic agricol[samanta certificata, ingrasaminte chimice, pesticide ,etc.] Aceasta deoarece o mare parte din acesti bani primiti in chash[numerar] iau o alta intrebuintare iar in final rezultatul este tot de 700-800 kg/ porumb bracuri/ha. Cand spun aceasta ma refer in special la puzderia de asa-zisi fermieri cu 2-3 ha de pamant si acela in 4-5 parcele.

Scrie un comentariu