• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLATA SUBVENȚIILOR – ÎN AER! Compania SIVECO aruncă BOMBA: Licitația APIA pentru NOUL SOFT – ÎNTÂRZIATĂ DELIBERAT!

    Roxana Dobre -

    Plata subvențiilor ”în aer” de la 1 decembrie! Cu o mulțime de funcționari furioși care amenință că intră în grevă generală, ministrul Petre Daea mai primește o veste proastă: SIVECO, dezvoltatorul de soft cu care APIA a lucrat 10 ani pentru plata banilor europeni, renunță la munca voluntară pe care au făcut-o din luna iunie și până în prezent. Motivul este legate de ”întârzierile deliberate în ceea ce privește desfășurarea achiziției de servicii de administrare sistem, baze de date și mentenanță, precum și abaterile de la legislația națională și europeană comise de comisia de achiziții de la APIA!”  

    ”SIVECO România este nevoită să anunțe că din punct de vedere legal se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților către fermieri, cu excepția intervențiilor punctuale în garanție. Deși contractul dintre APIA și SIVECO, referitor la dezvoltarea soft-ului IACS, a expirat în data de 30.06.2017, SIVECO România a continuat să aloce peste 30 de specialiști pentru rezolvarea solicitărilor tehnice transmise de APIA, privind pregătirea și administrarea sistemului informatic în vederea realizării plății în avans, activități care exced actualul cadru contractual. În acest fel, a fost asigurată atingerea obiectivului de demarare a plăților în avans din campania agricolă 2017 la data de 16.10.2017”, se arată într-o informare remisă pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Dezvoltatorul de soft mai spune că activitățile suplimentare, derulate de specialiștii SIVECO Romania, care au presupus un efort de 10 ori mai mare decât cel necesar pentru asigurarea serviciilor de garanție, au ajutat APIA să înregistreze chiar un record de viteză și volum pentru plata în avans a subvențiilor europene în campania agricolă 2017, în valoare de peste 900 milioane euro, către mai mult de 735.000 fermieri (reprezentând 88,8% din numărul de fermieri eligibili la plată pentru avans).

    ”Aceste performanțe unice în domeniul absorbției de fonduri europene au fost posibile cu efortul susținut al specialiștilor APIA central și din teritoriu, coordonat de MADR, și am fost onorați că softul IACS realizat și administrat de noi a contribuit la atingerea acestui obiectiv național”, mai completează SIVECO.

    Softul utilizat de APIA este unul deosebit de complex și necesită modificări permanente, pentru a răspunde cerințelor Politicii Agricole Comune

    Potrivit dezvoltatorului de soft, în anul 2017 s-au înregistrat în IACS, până în acest moment, peste 54 milioane de operațiuni. ”SIVECO România înțelege pe deplin îngrijorarea fermierilor cu privire la derularea în continuare a plăților din bani europeni, deoarece cunoaște foarte bine toate greutățile cu care se confruntă cei care lucrează în agricultură. Acesta este și motivul pentru care specialiștii SIVECO au lucrat în perioada iulie-noiembrie fără ca munca să le fie plătită. Însă întârzierile deliberate în ceea ce privește desfășurarea achiziției de servicii de administrare sistem, baze de date și mentenanță, precum și abaterile de la legislația națională și europeană comise de comisia de achiziții de la APIA ne forțează să anunțăm public încetarea sprijinului pentru APIA care excede garanția contractuală”, atrage atenția dezvoltatorul de soft.

    În final, SIVECO menționează că în urma unei situații similare, petrecute în 2008, Consiliul Concurenței a amendat SIVECO în mod cu totul nedrept. Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care, și în campania 2008, echipa SIVECO a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009.

    Prin softul dezvoltat de SIVECO pentru APIA s-au plătit până în prezent, în condiții de maximă siguranță, peste 20 miliarde Euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbției de fonduri europene pentru agricultura românească la peste 98%.


    Te-ar mai putea interesa

    Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire