ASCULTAREA STUPILOR. Sunetele care ATENȚIONEAZĂ APICULTORII despre PROBLEMELE ALBINELOR!

Îngrijirea stupilor pe perioada iernii nu presupune un efort considerabil din partea apicultorilor. Acest lucru nu înseamnă, însă, că stuparii nu trebuie să se aibă grijă și să monitorizeze activitatea albinelor. În sezonul rece se recomandă verificarea periodică a stării stupului, iar pentru a controla starea de sănătate a albinelor, se practică ascultarea stupului, a familiilor de albine.

Victor Ionescu este unul dintre stuparii români care și-a dedicatu viața apiculturii, ocupându-se zi de zi de cele 100 de familii de albine pe care le-a avut timp de mulți ani în localitatea Turnu Măgurele, din județul Teleorman. Deși anii au trecut și odată cu ei și puterea de a munci, pasiunea pentru apicultură a lui Victor Ionescu nu se stinge, astfel că nu are de gând să renunțe la îngrijirea albinelor. ”În prezent am 25 de stupi. Am avut în jur de 100 de stupi, dar am vârsta mai înaintată și nu mai pot să îi întrețin, așa că am mai vândut din ei și o să mai vând în continuare să am în jur de 10, pentru că cu 10 mă descurc”, ne-a povestit apicultorul.

În creșterea albinelor, experiența este valoroasă și se câștigă de-a lungul anilor, astfel că stafturile unui apicultor ”cu vechime” sunt prețioase pentru cei mai tineri în ale stupăritului. Astfel, Victor Ionescu arată că întreținerea stupilor în sezonul rece se face foarte ușor atât timp cât stuparii se îngrijesc și fac toate tratamentele la timp.

Despre ascultarea stupilor, pasionatul de apicultură ne-a descris sunetele pe care le putem auzi dacă albinele sunt într-o stare bună, dar și contrariul.

Stupii nu trebuie verificați, ci numai ascultați să vezi dacă albinele au nevoie de ceva, ca să intervii în caz de ceva. Se bate puțin în stup și dacă se aude zumzet constant care scade în intensitate pe măsură ce trece timpul, aproximativ 10-15 secunde, înseamnă că totul este în regulă. Dacă stupul bâzâie tot timpul, face zgomot întrerupt, are fluctuații, când mai tare, când mai încet, înseamnă că ceva nu este în regulă. Ceea ce poate să fie în neregulă este că albinele au rămas fără mâncare sau mai există o posibilitate, în cazul în care familiile nu au fost tratate pentru varroa – varroa este un parazit care atacă albina și chiar o poate omorî. Înainte de a i se face cuibul, dacă nu a fost tratat atunci el nu încetează zgomotul, plânge tot timpul și atunci trebuie să intervii cumva. Înseamnă că ele scad masiv și mai trebuie să intervii să-l tratezi cu tot riscul pe timp de iarnă. Această situație extremă se petrece mai rar întrucât, de obicei, stuparii tratează la timp albinele. În sezonul rece există riscuri dacă umbli la cuib: albinele acum în perioada de iernare, sunt așezate pe rame în așa manieră încât fac rotație, adică albina de dedesubt, vine deasupra, cea de deasupra se duce dedesubt, merg la mâncare pe ramă și, prin descompunerea mierii, se creează și o temperatură de 35-36 de grade Celsius în mijlocul stupului pe timp de iarnă”, ne-a spus apicultorul Victor Ionescu.

”Albinele se hrănesc cu păstură, nu cu miere”

Hrănirea albinelor pe timpul iernii trebuie să fie o prioritate pentru stupari. Albinele își asigură necesarul de hrană, dar dacă este extrasă și păstura care este destinată consumului propriu, albinele trebuie să aibă un sirop dulce cu care să reziste pe perioada iernii.

Albinele se hrănesc doar cu păstură, nu cu miere, cine zice că albinele se hrănesc cu miere, habar n-are. Păstura este un amestec de miere cu polen și cu enzime pe care albinele le țin în gușă și își fac proviziile pentru iarnă. Când au făcut păstura, o căpăcesc și asta este mâncarea albinei pentru iarnă. Mai sunt stupari care toamna scot mierea, lasă păstura și pun sirop de zahăr, sirop din plante cu zahăr în proporția ¾ zahăr și ¼ sirop, iar albinele își iau de acolo din sirop și își fac păstură”, a adăugat pasionatul de apicultură.

Apicultorul a vorbit și despre una dintre greșelile frecvente făcute de crescătorii aflați la început de drum și nu numai. Această eroare este reprezentată de acoperirea stupilor în sezonul rece cu gândul de a-i proteja, rezultând deteriorarea stupilor și implicit moartea albinelor.

Una din cele mai mari prostii care pot face este acoperirea stupilor în sezonul rece. (…) În stup este o diferență mare de temperatură: în ghem sunt 35-36 de grade Celsius și, cu cât te depărtezi, temperatura scade și ajunge până la -1 °C , -2 °C. Unde este gol se ajunge la temperatura de afară. În stup, o parte din albine fac căldură și altele fac aerisire. Dacă tu astupi și nu le dai voie să facă ele aerisirea așa cum știu – pentru că ele sunt organizate foarte foarte bine, atunci te pomenești primăvara că ai un mucegai în stup de numai faci față. Singura protecție pe care o poți face e să pui un paravan pe direcția din care bate vântul”, ne-a explicat apicultorul.

Cu o îngrijire adecvată, apicultorul Victor Ionescu povestește că rata mortalității va fi foarte scăzută. ”Rata mortalității de peste iarnă poate fi și de sub 1% dacă albinele sunt îngrijite bine, poate să fie iarna cât de grea albina rezistă 6 luni de zile din provizii”, a încheiat apicultorul.

5 Comentarii la ASCULTAREA STUPILOR. Sunetele care ATENȚIONEAZĂ APICULTORII despre PROBLEMELE ALBINELOR!

  1. Daca albinele iarna nu consuma miere,doar pastura cum se spune in articol,atunci de ce trudesc toata vara sa adune miere,? ca sa-i faca un beneficiu apicultorului,E!!!Mare minune! Ce animale bunicele lucra toata vara numai pentru apicultor.Asta zic si eu ce animalute dragute?…

  2. asa da, perfect de acord cu hrana albinelor ,cu mierea pe care o capacesc inainte de intrarea in iarna , cel care a scris si publicat articolul este vai de el.

  3. Cum adică albinele nu mănâncă miere peste iarnă. De ce în toți stupii se găsesc primăvara urmele clare ale descăpăcirii mierii. Nu sunt de acord cu cei care au scris articolul. Cum să iei tu toată mierea lor şi să le dai sirop.Singura situație dificilă este aceea în care există numai miere de mană, dar şi atunci este vina stuparului pt că nu crează posibilitatea ca albinele să beneficieze de biodiversitate.

  4. Așa sunt stuparii făcuți după ureche, din auzite. Cum să facă albinele păstură din sirop sau zahăr. Siropul e făcut din 3/4 zahăr și 1/4 sirop, adică din nou zahăr, că asta înseamnă sirop?!
    Păstura e absolut necesară pentru creșterea puietului, din februarie încolo, dar mierea e de baza pentru supraviețuirea albinelor peste iarnă, pentru menținerea temperaturii optime în stup.

  5. Apicultorul nostru habar nu are cu ce se hranesc albinele pe timpul iernii…”Păstura este un amestec de miere cu polen și cu enzime pe care albinele le țin în gușă și își fac proviziile pentru iarnă. Când au făcut păstura, o căpăcesc și asta este mâncarea albinei pentru iarnă” recomand sa cititi manualul apicultorului, nu are rost sa cititi articole in care apicultori ce si-au tratat albinele ”dupa ureche” spun numai prostii..

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*