• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ METEO DE GER! Care vor fi JUDEȚELE LOVITE DE FENOMENUL PERICULOS!

    Roxana Dobre -

    Anunțul meteorologilor pentru sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit specialiștilor, în zilele următoare în România va pătrunde o masă de aer rece de origine polară, în weekend înregistrându-se valori între -13 şi – 18 grade Celsius în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, iar în Capitală de -3 grade.

    Meteorologul de serviciu al ANM, Oana Catrina, a anunțat că de la sfârşitul acestei săptămâni, o masă de aer rece de origine polară va pătrunde în ţara noastră, determinând scăderea semnificativă a valorilor termice, atât a celor maxime, cât şi a celor minime, astfel că vremea va deveni deosebit de rece.

    Sunt vizate mai județele din nordul Moldovei, precum și cele din estul Transilvaniei. Mai larg, partea de nord este cea care va fi cel mai afectată de valul de aer foarte rece.

    ”Pe parcursul nopţilor, dacă la început în partea de nord a Moldovei şi în estul Transilvaniei vom vorbi de ger, de lunea viitoare vom vorbi de ger în special în jumătatea de nord a ţării, apoi în zilele imediat următoare gerul se instalează şi în restul zonelor”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, meteorologul de serviciu al ANM.

    În afară de temperaturi scăzute, la sfârşitul săptămânii revin ninsorile în cea mai mare parte a ţării.

    „Joi vor fi precipaţii mixte în partea de sud, sud-est pe parcursul zilei, apoi vor predomina ninsorile. Însă de sâmbătă vorbim de precipitaţii doar sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor, ninsori ce vor continua şi pe parcursul zilei de duminică. Sub aspect termic, începând cu ziua de sâmbătă o masă de aer rece dinspre latitudini nordice va coborî şi va pătrunde şi în ţara noastră, determinând astfel scăderea valorilor de temperatură. Această scădere va fi mai accentuată pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în partea de nord al Moldovei şi în estul Transilvaniei, unde aşteptăm temperaturi minime de -13 grade Celsius. Scăderea va continua şi duminică, iar în noaptea de duminică spre luni aşteptăm valori de până la -18 grade în estul Transilvaniei”, a declarat meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Oana Catrina.

    Potrivit ANM, în intervalul 26 februarie – 1 martie vremea va fi deosebit de rece, dimineţile şi nopţile vor fi geroase şi va ninge temporat în majoritatea regiunilor ţării.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Fermierii privesc cu teamă prognozele meteo din această perioadă iar temperaturile anunțate ar putea fi un pericol major pentru culturile agricole. Ca urmare, speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole se vor afla în starea de repaus biologic în toate zonele de cultură. Totodată, temperaturile minime din aer şi sol scăzute din intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10…-18°C), precum şi absenţa stratului protector de zăpadă sau a unui strat superficial (sub 10 cm), vor determina îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale, precum şi brunificarea vârfului acestora, îndeosebi în culturile înfiinţate tardiv.

    Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. Cultura de rapiţă îşi va continua înfrunzirea la nivelul întregii ţări, uniformitatea şi vigurozitatea fiind pe ansamblu medie şi slabă.

    Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate.

    Recomandări de specialitate

    Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării