Ştiri agricole

MEDICII VETERINARI AU PROTESTAT la București! Ce i-a determinat SĂ IASĂ ÎN STRADĂ!

VEZI GALERIA | 9 POZE

Protest mare în Capitală! Peste 1.000 de medici veterinari din toată țara au manifestat la București, la Casa Presei Libere, acolo unde se află sediul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Manifestarea vine după ce medicii veterinari au transmis mai multe semnale către autorități cu privire la nemulțumirile lor la nivel de breaslă profesională.

Aproximativ o mie de specialiști veterinari s-au strâns astăzi în Piața Presei Libere din București pentru a aduce în atenția Autorității Naționale Sanitară Veterinarăși pentru Siguranța Alimentelor, Guvernului și Parlamentului României, problemele cu care se confruntă medicii veterinari. Aceste probleme pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică întrucât medicii veterinari riscă să nu își mai poată desfășura activitatea, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie.

Colegii au decis să se facă un miting de protest, pentru a încerca să sensibilizăm mai mult factorii de decizie, vizavi de problemele pe care noi le avem. Problemele care ne dor cel mai mult sunt cele legate de medicii veterinari din mediul rural. Avem 2.400 de cabinete veterinare în mediul rural care au contractat cu statul servicii pe care statul le comandă, medicii le execută, pentru care primesc niște tarife, tarife care din 2013 până în 2018 n-au mai fost mărite, în condițiile în care salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei la 1.900, mai mult decât dublu, în condițiile în care toate utilitățile s-au dublat și practic nu mai au posibilitatea să susțină activitatea din mediul rural. Fie vor falimenta, fie vor disponibiliza o parte mare din personal pentru că nu se poate să vină cu bani de acasă ca să susțină activitățile pe care statul le comandă medicilor veterinari”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Mitingul de astăzi a fost organizat de Colegiul Medicilor Veterinari din România și a primit autorizație să se desfășoare între orele 12.00 și 15.00, în Piața Presei Libere.

Acest protest s-a organizat pentru că medicii veterinari din România în momentul de față au patru revendicări foarte importante, respectiv OUG 70/2017 – legea de aprobare, care a fost întoarsă de la Președinte în Parlament și care necesită amendamente privind legislația europeană conform Hotărârii Curții Europene de Justiție. O altă revendicare foarte importantă este cea a medicilor de liberă practică, care în momentul de față au tarife ne-negociate. Deci nu s-a mai negociat tarifele din 2013. Acest lucru îi duce pe medicii veterinari în faliment. (…) O altă problemă este negocierea contractelor. Contractele pe care le au medicii de liberă practică cu Direcțiile Sanitar Veterinare, care au fost până acum contracte de concesiune iar acum sunt contracte de prestări servicii. Medicii veterinari nu pot face niciun fel de previziune financiară de la un an la altul, nu pot face investiții pentru că nu au baza și predictibilitatea pentru anul următor. Problema privind OUG 70/2017 se referă la cea mai importantă problemă din acest moment, respectiv, sănătatea publică. Pentru că medicamentul de uz veterinar circulă liber, orice persoană poate să-și deschidă o farmacie, fără să aibă o pregătire medical-veterinară, ceea ce duce ca proprietarii de animale, nu mă refer la fermieri, pentru că fermierii sunt mai responsabili, dar proprietarii de animale pot cumpăra la liber medicamente, le pot administra când vor ei. Asta înseamnă un mare pericol pentru sănătatea publică”, a declarat concis, Liviu Harbuz, prim-vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Până la orele 14.00, reprezentanții medicilor veterinari nu fuseseră chemați la negocieri cu privire la revendicările lor. De altfel, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România ne-a declarat că înainte de a se lua decizia ieșirii în stradă, au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții ANSVSA și ai Guvernului, însă fără a se ajunge la un rezultat concret. Medicii veterinari speră însă că după ziua de astăzi, cei reponsabili să conștientizeze problemele cu care se confruntă acești specialiști-cheie din zootehnia românească. Pentru că de activitatea medicilor veterinari depinde sănătatea animalelor din fermele românești, accesarea fondurilor europene și a subvențiilor agricole în zootehnie și, cel mai important, siguranța alimentară a fiecărui român!

10 comentarii

 1. Nu au motive de iesit in strada, in general majoritatea acestor medici au cate 2-3 circumscriptii, daca nu mai multe, in care de cele mai multe ori multi dintre ei nu ajung poate decat de cateva ori intr-un an, avand doar niste amarati de tehnicieni care le fac si treaba lor. Au intotdeauna grija ca atunci cand fac actiunile sa mai faca ceva, ca e nevoie ca nu, si astfel sa incaseze si de la proprietarii animalelor o suma frumusica.

 2. h a ha ha extraordinar. Dupa ce au primit aproape pe degeaba Dispensarele Comunale cu tot cu teren , cladiri , anexe …doar pentru ca au fost concesionari la momentul potrivit , dupa ce ca traiesc de cand se stiu ei pe banii din actiuni …adica ei nu stiu ce inseamna sa fi Privat…sa muncesti cu adevarat pt acei bani , acum mai sunt si nemultumiti.
  Ma intreb cand vor iesi la pensie , noul veterinar venit in sat unde isi va exercita profesia , daca s-au vandut Dispensarele. Exact ca si Casele Parohiale ar fi trebuit sa fie , sa le foloseasca doar in perioada cand lucreaza in comuna respectiva , apoi sa le elibereze pt. alt Medic

 3. Bravo. Dr.Moldovan , exact ce gandesc si eu , 90 % din ei sunt pe dinafara cu meseria….traiesc pe banii din actiuni …nefacute. Nu am gasit nici o greseala gramaticala stimate Cetatean.

 4. Sa fie sanatosi…prea mult au trait pe spinarea statului…prin actiuni facute doar pe hartie si bani incasati cu nemiluita…sa vada si aceste putori bugetare…ca asta sunt pana la urma , ce inseamna sa fi Medic Veterinar privat…..fara subventii de la stat…..au dus-o bine ani de zile pe spinarea Statului Roman…sunt in domeniu si cunosc zeci de exemple de Veterinari care doar din asta traiesc , si traiesc bine…din bani de la stat…..pe degeaba. Vreau sa urmeze si cei din DSV-uri…alte putori bugetare , cu salarii de 6.000-10.000 lei pe luna , fara sa faca nimic.

  1. Pt. dr.Florin Moldovan: doctor sau medic? Faci de ras breasla prin modul vulgar si necivilizat de exprimare si , nu in ultimul rand, prin greselile gramaticale.
   Din aceste motive, parerile expuse au valoare “0”. la dumneata functioneaza zicala “sa moara si capra vecinului”, probabil, din cauza frustarilor acumulate.

  2. In sfirsit cineva care spune lucrurilor pe nume, DR. FLORIN MOLDOVAN.. Ati pus un diagnostic precis, sistemul concesionarilor e plin de paraziti care nici nu stiu meserie si traiesc bine-mersi pe seama statului din banii pe actiuni. Ei sint cei care fac de rusine breasla, domnu “CETATEAN”, umflind datele raportate la stat, inregistrind crotalii in mod fantezist ca sa mulga cit mai multi bani. Si mai au tupeul sa iasa in strada..

  3. Domnul doctor…sa va vad in noroi, pe lapovita si vreme caniculara mergand din casa in casa si crotaliind porci, oi sau vaccinand caini! La porci suntem platiti daca au pana in doua luni, la caini doar daca au microcip! Ce-mi place cum stau unii , nu fac nimic si comenteaza ca altii au bani o gramada! Ia mergeti la munca adevarata, de teren si sa vedeti ce inseamna glodul si rahatul din cocini, apoi sa comentati! Numai gura e de unii!

 5. Să le dea statul ce vor,dar nu pe spinarea fermierilor.Ce mai suportă statul,ca si taxe, la ora actuala? Vaccinuri? Tratamente? Identificarea animalelor? Evidente?,ei domnilor, acestea toate si nu numai,le suportăm noi,crescătorii de animale. In ceea ce priveste locatjile in care isi desfăsoară activitatea,aici a au dreptate…

 6. Prima data sa se dea o lege prin care sa permita cetatenilor sa poata apela la orice medic veterinar pentru problemele animalelor din ograda sa . De exemplu , la mine in comuna , este un medic care habar nu are de capul lui . Ala nu o sa calce in viata lui la mine in ograda . Si ca mine sunt multi in comuna . Cativa l-au alergat afara din curti cu lopetile . Este o lege aberanta

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!