• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ambiția fermierului FLORIAN MOISE: Țintește 6 tone la hectar cu RAPIȚA DEKALB!

    agrointeligenta.ro -

    Un pariu personal care anul acesta s-a transformat într-o veritabilă ambiție. Ambiția de a reuși să obțină cea mai bună producție la rapiță. Pentru fermierul Florian Moise din comuna ialomițeană Sălcioara, anul 2018 este cel în care are convingerea că va obține cea mai bună recoltă cu oleaginoasa-regină. Ca să își sporească suprafața, a renunțat la cultura de floarea-soarelui și, alături de cel mai bun aliat – hibrizii de rapiță DEKALB, este determinat să câștige competiția Monsanto- ”Generația 6 tone”, lansată de producătorul de semințe pentru fermierii care obțin o producție de cel puțin 6 tone la hectar.

    Societatea Famagrics administrată de Florian Moise lucrează 463 de hectare, iar pe sole se vede munca unui fermier priceput, cu experiență. Agricultorul este ”în domeniu” din 1980, în CV-ul său fiind trecuți ani buni în CAP și la IAS. ”Ne mai uităm și înapoi, prin ce am trecut, experiențele pe care le-am avut, dar mă consider un fermier foarte, foarte deschis la nou. Doar că experiența ne ajută să privim și să înțelegem noutățile mai bine”, ne explică fermierul ”filozofia” sa din fermă.

    A dat floarea-soarelui pe rapiță

    La exploatația din Sălcioara este anul rapiței, iar cultura-vedetă l-a făcut pe fermier să renunțe la floarea-soarelui: ”Mizăm pe rapiță, porumb, grâu și mazăre. Anul ăsta am renunțat la floarea-soarelui. E o cultură care lasă locul sărac și am avut probleme și cu vijeliile – aproape în fiecare an am adunat-o foarte greu și am avut pierderi destul de importante. Am completat suprafața de uleioase cu rapiță. Am renunțat la floarea-soarelui și am venit cu rapiță, pentru că e rezistentă la cădere, la scuturare și e o cultură frumoasă, chiar dacă are riscuri”.

    Nu doar că a extins suprafața cu rapiță, dar Florian Moise a făcut și un pariu personal: s-a înscris în concursul DEKALB 6t, o competiție dedicată fermierilor care aleg hibrizii Monsanto pentru a atinge și chiar depăși cele 6.000 de kilograme de semințe la hectar. ”Anul ăsta avem planuri mai mărețe, dar să vedem. Particip la concursul 6 tone. Îmi doresc, e o obsesie pragul ăsta de 5-6 tone/hectar, fac tot ce îmi stă în putință. De fapt, vreau să testez hibridul dacă chiar poate să dea 6 tone. Până acum nu am reușit, dar nici nu renunț. Cred că cu ajutor de Sus, cu siguranță vom reuși”, ne-a mărturisit agricultorul.

    A cultivat prima dată hibridul EXAGONE

    Ceea ce îi dă încredere nu este vreo tehnologie specială, ci hibrizii cu care a pornit la drum, genetica DEKALB care nu l-a dezamăgit în niciun an. ”Prima mea dragoste cu Monsanto a fost hibridul de rapiță Exagone, acum nu știu câți ani. L-am văzut la cineva la Lehliu, imediat l-am cultivat și eu și am rămas cu Exagone mult timp. Chiar apăruseră alți hibrizi mai performanți și nu îmi venea să mă despart de Exagone, după care am căpătat încredere în toți. Toți pe care i-am testat și i-am cultivat, nici nu au mai plecat din fermă, au rămas, au convins prin stabilitatea producției. De fapt, cred că prin asta se remarcă produsele Monsanto, prin stabilitate. Atât hibrizii de rapiță, cât și cei de porumb, an de an, și în condiții cât mai variate, își mențin nivelul de producție. La rapiță, ce îi diferențiază de alți hibrizi este rezistența la cădere și la scuturare, că poate să facă un hibrid o producție foarte bună, dar dacă în câteva ore s-a crăpat păstaia și ai pierderi, producția nu mai înseamnă mare lucru dacă rămâne pe loc și nu poți să recoltezi. Cu DEKALB, în ultimii patru ani mereu am scos scos peste 4 tone/ha”, ne-a spus administratorul fermei din Sălcioara unde, anul acesta, rapița ocupă 110 hectare în planul de cultură, în timp ce 195 de hectare au fost puse cu porumb, 130 de hectare cu grâu și 25 de hectare cu mazăre pentru suprafața necesară la ZIE și plata pe înverzire.

    Nu renunță la plug, veriga tehnologică ”de mijloc”

    Dacă în alte ferme, plugul a ajuns să fie scos la vânzare, la Famagrics, utilajul agricol este încă de bază. Asta pentru că fermierul vede în plug un aliat în fața dăunătorilor.

    E un curent acum de a nu se mai folosi plugul. Arătura s-a practicat mult în anii anteriori. Ceea ce spuneam și înainte, țin cont de agricultura din trecut, deși ne uităm foarte mult și în viitor. Eu zic că arătura este tocmai partea de mijloc. Nu poți să renunți, deși mulți fermieri zic că le vând, că nu se mai practică arătura. Nu sunt de acord cu asta. Trebuie arat obligatoriu, nu lucrat terenul cu tiger, cu scarificator sau altele. De aia avem și atac de Tanymecus, pentru că resturile vegetale trebuie foarte bine încorporate și atunci ne protejăm și de atacul de dăunători încorporând resturile vegetale. Făcând o analiză a agriculturii vechi cu cea nouă, consider că avem exemple și lucruri bune de învățat și din agricultura trecută”, apreciază fermierul Florian Moise.

    Mulțumit de hibrizii DEKALB: Sunt de calitate!

    Zâmbind, agricultorul recunoaște că prin prisma sa de administrator al unei afaceri, este obligat mereu să aleagă cea mai bună ofertă. Dar aceasta nu se rezumă numai la bani, ci experiența l-a învățat că adevărata economie poți să o calculezi după ce ai recoltat și ai vândut producția. ”Folosesc produsele Monsanto de când au venit în România. Nu sunt fidel deloc, dar au produse bune. Atâta timp cât își fac treaba, voi continua cu produsele de la Monsanto și le doresc să facă produse bune, că altfel schimb furnizorul. Sunt foarte mulțumit și sincer spun, fără să le fac reclamă dânșilor, spun asta oricui, cine ar fi interesat. Serios vorbind, au produse pentru oameni serioși, nu umblă cum se practică în ziua de azi, produse subțiri, marketing mult, promovare și după aia mai puțină calitate. Chiar au produse bune”, ne-a spus fermierul despre hibrizii Monsanto.

    În câmpurile de la Sălcioara se cultivă DEKALB nu numai la rapiță, ci și la porumb. „La porumb anul ăsta am în cultură DKC 4541, DKC 5141 și DKC 5068. Sunt hibrizi cu o grupă FAO potrivită pentru zona noastră, între 350-450. Nu ne hazardăm să punem cu grupă FAO mai mare, chiar dacă sunt mai productivi, pentru că lipsa apei nu ne permite să riscăm cu hibrizi mai tardivi”, ne explică agricultorul care, totuși, n-a rezistat ”tentației” de a avea în fermă și unul dintre hibrizii DEKALB care au scris istorie la ediția de anul trecut a Zilei Porumbului organizată de Nicolae Sitaru. ”Am am hibridul DKC 5068, care a fost vicecampion la Ziua Porumbului și am vrut să-l cunosc și în cultură cum arată la ora asta. Pot să spun chiar că toată cultura arată mai bine anul ăsta ca anul trecut. Anul trecut au fost probleme cu porumbul, că a venit o brumă când el era deja răsărit, l-a afectat, i-a uscat primele frunzulițe și a stagnat, a stat o perioadă destul de lungă în stand-by până și-a revenit. După iarna asta a plecat în condiții mai grele, așa cum au fost, dar cultura are o dezvoltare destul de bună pentru momentul de față”, ne-a vorbit agricultorul porumbul din ferma sa.

    Ca un fermier care a văzut multe schimbări în acest sector, prea multe să se mai arate foarte optimist, Florian Moise rămâne un profesionist și un manager care vede mai departe de ziua de mâine: ”Plănuiesc să continui să investesc în teren în primul rând și în utilaje, pentru că astea sunt prioritățile și sunt cele mai importante lucruri pentru agricultură. Teren și utilaje performanțe ca să nu pierzi timpul degeaba”. Și noi am mai adăuga și sănătate fermierului din Sălcioara ca să ne vedem cu bine la recoltat, să cântărim împreună cele MINIM șase tone la hectar. La rapița DEKALB, bineînțeles!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou