• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A INVESTIT 300.000 DE EURO, acum statul îl pune SĂ-ȘI DESFIINȚEZE PLANTAȚIA DE GOJI!

    Roxana Dobre -

    A cucerit toată Europa cu produsele și performanța de a deține cea mai mare plantație de goji certificată bio dar autoritățile locale române vor să îi ia munca de 7 ani și investiția uriașă care depășește 300.000 de euro.

    Situația lui Emeric Kolbaszer, un cultivator cunoscut din Satu Mare, este revoltătoare iar omul povestește aproape cu lacrimi în ochi că toate planurile i-au fost năruite peste noapte iar acum riscă să piardă pe lângă investiția în plantația pe care o deține, subvenția de la APIA dar și un proiect european în valoare de 1.000.000 euro pentru înființarea unei fabrici de procesare în zonă care să îi ajute și pe ceilalți fermieri să își vândă fructele la export!

    Emeric Kolbaszer a înființat plantația de goji la Ciuperceni (Satu Mare) în noiembrie 2011, pe 2 hectare. Fără nicio experiență în agricultură, omul lucra ca antreprenor în construcții, cultivatorul a devenit pasionat de goJi după ce a primit 50.000 semințe de la fiul său care activează în domeniul construcțiilor pentru mine de diamant și aur din nordul Canadei. Kolbaszer a optat pentru o plantație bio semiintensivă, cu o densitate de 1.200 arbuști la hectar.

    Din 2011 și până în prezent, Emeric Kolbaszer a reușit să crească cultura la 11 hectare amenajate modern la standarde europene. A investit peste 300.000 de euro iar mândria sa cea mai mare este că se poate lăuda cu cea mai mare plantație bio din România și printre cele mai mari din Europa. Din fructele obținute la Ciuperceni se trimit anual la export produse precum nectar 100% fără conservați și fără adaosuri, gem, ceaiuri de diferite granulații și se pregătește și realizarea unice tincturi care este unică în lume: din frunze de Goji.

    Dar de departe cea mai prețioasă realizare a cultivatorului din Satu-Mare și mândria statului român este obținerea primului şi unicului soi de Goji obținut la noi în țară, Erma, realizat cu sprijinul cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetări Pomicole Cluj. ”Efortul a fost imens dar și satisfacția pe măsură. Soiul Erma a fost încris la ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor) și ne putem mândri primul soi din România și probabil și din Europa. Vreau să precizez că un mare merit îl are și ministrul Petre Daea care ne-a susținut permanent iar anul trecut a efectuat o vizită la noi în plantație”, a explicat cultivatorul pentru Agrointeligența-wwww.agrointel.ro.

    Realizări notabile, distruse peste noapte

    Toate realizările din afacerea cu Goji ar putea deveni doar o amintire pentru Emeric Kolbaszer începând din 11 iunie 2018. Ce s-a întâmplat? Omul a mers în acest an la Primăria de care aparține ca să îi fie eliberată adeverința obligatorie pentru subvențiile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Acolo s-a lovit de refuzul funcționarilor de a-i elibera documentul pe motiv că terenul pe care are înființață de 7 ani cultura este utilizat ilegal și al aparține de drept Primăriei comunei Agriș, în bazele căreia figurează ca pășune, și nu Parohiei Greco-Catolice din Ciuperceni cu care fermierul a încheiat în 2011 un contract legal de închirierea făcut pe 30 de ani pentru care plătește anual chirie și spune că este cu sumele achitate ”la zi”.

    Curios este că același primar, Zsuzsanna Marton, i-a eliberat fermierului anul trecut documentele necesare pentru subvenții fără să sesizeze că terenul nu aparține, după cum susține acum Primăria, celor care l-au închiriat. Lucrurile s-au complicat, spune Emeric Kolbaszer, când acesta a trecut de pe persoană fizică pe persoană juridică pentru a putea realiza o investiție imensă, cu fonduri de la AFIR, în realizarea unei fabrici de procesare care promite un succes uriaș la export în țări precum Ungaria sau Polonia.

    Trebuie să elibereze terenul până pe 11 iunie

    Mai mult, ziele trecute cultivatorul s-a trezit cu o somație de la Primăria comunei Agriș, prin care terenul trebuie eliberat până în data de 11 iunie 2018 pe motiv că este utilizat ”ilegal” și autoritatea locală vrea să reintre în posesia lui.

    Absurd este că în viziunea autorităților locale fermierul ar trebui într-un timp record să scoată pur și simplu din rădăcini 12.000 de plante care se află deja foarte bine înrădăcinate și ieșite pe producție, plus sistemul de prindere a acestora. ”Suntem în momentul în care plantele sunt pe producția optimă. Peste două săptămâni ar trebui să intrăm la cules iar noi ne trezim că ei se așteaptă să luăm smulgem goji din rădăcină și să facem ce cu el? Aceste plante se pierd. Toată lumea știe că nu le poți replanta și dacă iei cu pământ suficient de pe lângă rădăcină. Mor efectiv. E ca și cum v-ar spune cineva dvs. să luați cei 300.000 de euro investiți și în termen de 20 de zile să îi aruncați pe geam”, spune cu amărăciune fermierul.

    Terenul a fost intabulat…ca pășune

    În replică, primarul comunei Agriș spune că actul de închiriere a terenului este ilegal: suprafața nu a fost intabulată și figurează în acte ca pășune, proprietatea primăriei. „Nu are nicio bază legală. I s-a spus și la Prefectură. În momentul în care se încheie un contract de închiriere și pământul nu este al meu, cum îl dau în chirie?! Că nu pot să dovedesc că terenul este al meu, doar cu acte false„, a declarat Zsuzsanna Marton, primarul comunei Agriș.

    Edilul comunei recunoaşte că anul trecut a semnat pentru adeverinţa APIA, dar că a fost o greşeală pe care şi-o asumă (cum?!), pentru că abia după câteva luni a descoperit ilegalităţile din acte. În acest an, primarul afirmă că nu mai poate fi vorba despre semnarea adeverinţei, întrucât ar fi nevoită să comită o ilegalitate.

    Fermierul, victima unui război care nu-i aparține

    Lejeritatea cu care autoritățile locale înțeleg să distrugă munca de 7 ani a unui om de bună-credință care și-a investit și ultimul leu într-o plantație-emblemă pentru România este incredibilă. Emeric Kolbasze spune că s-a trezit peste noapte într-un război care nu îi aparține și care se dă de fapt între Primărie și Parohia Greco-Catolice Ciuperceni care sunt din tabere politice diferite și adversare. Pe fermier nu îl interesează politica, războaiele sau alte lupte ci doar să fie lăsat în pace să își facă treaba pe care a început-o acum mulți ani cu pasiune și dăruire. „E un război care nu e al meu, eu sunt implicat fără voia mea. Sunt multe de spus dar care nu își au locul și personal nu vreau să pornesc o furtună care ar zdruncina multe scaune și funcții. Eu îmi doresc doar să îmi fac treaba pe care o știu și statul român să nu își bată joc și să pierdem niște realizări obținute cu multe eforturi”, ne-a mai spus cultivatorul.

    A trimis un memorandum la Ministerul Agriculturii. Nu știe dacă el a ajuns la ministrul Petre Daea

    Fermierul spune că a cerut ajutorul și de la Ministerul Agriculturii unde a depus un memorandum pentru a aduce la cunoștință situația sa. ”Nu știu dacă documentul a ajuns la domnul ministru Petre Daea știu că a fost înregistrat la șefa de Cabinet. Aș vrea chiar prin intermediul Agrointeligența să fac cunoscută domnului ministru situația mea și să îi cer ajutorul. Nu aș îndrăznit să îl sun și să îl deranjez personal dar am mare încredere în dânsul. Vă spun sincer că am mai mare încredere în domnul Daea decât în Dumnezeu”, ne-a mai transmis Emeric Kolbasze. De altfel, Petre Daea a și vizita și lăudat plantația din Satu-Mare chiar anul trecut pe vremea aceasta.

    Parohia Greco-Catolică își apără proprietatea

    În altă ordine de idei, reprezentanții parohiei greco-catolice de unde fermierul a închiriat terenul spun că au documente care demonstrează că terenul le aparține. „(Terenul – n.n.) este al parohiei noastre pentru că în 2011 am fost puși în posesie cu un act legal din partea primăriei„, a precizat Radu Huton, preotul Parohiei Greco-Catolice Ciuperceni.

    Reprezentații parohiei spun că, după ce au fost amânați de autorități ani la rând cu intabularea, s-au adresat acum Instanței. De cealaltă parte, primarul comunei Agriș susține că singura soluție legală pentru fermier ar fi cumpărarea, la schimb, a 11 hectare de pășune pe raza localității pentru ca, ulterior, proprietățile să fie inversate. Fermierul însă nu mai are încredere, forță și nici bani să facă astfel de investiții mai ales că nu se consideră vinovat cu nimic pentru că a închiriat legal un teren pe care crede că se bazează 30 de ani.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro face un apel și de această dată la înțelegerea autorităților locale să vină în ajutorul cetățenilor în slujba cărora au jurat că vor fi și de care au fost aleși. Nicio funcție nu este veșnică și dincolo de iluzia trecătoare a puterii trebuie să stea consțiința fiecăruia că a făcut tot ce i-a stat în putință în calitatea de primar, pentru a ajuta oamenii. Dacă în situația unui mare cultivator, recunoscut, la nivel național și european se procedează în acest mod heirupist, nu putem să nu ne întrebăm ce șanse de reușită are un mic fermier căruia nimeni nu îi cunoaște sau îi mediatizează necazurile și abuzurile pe care autoritățile le comit.

    Vă rugăm, doamnă primar Zsuzsanna Marton, să găsiți o soluție pentru acest fermier căruia ar trebui să îi mulțumiți pentru realizările pe care le-a făcut posibile punând județul Satu Mare și implicit comuna pe care o păstoriți pe harta cultivatorilor din Europa. Emeric Kolbaszer are planuri mărețe iar un alt proiect uriaș pe care îl pregătește pentru anul 2019 este lansarea primului medicament pentru imunitate pe bază de goji. Fără ajutorul și implicare dumneavoastră toate aceste planuri nu vor fi posibile!

    NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la redactia@agrointel.ro, fie telefonic, la numărul: 0741.279.595.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!