• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Au început tăierile de miei în ferme. Oierul Nicu Crăciun: ”Noi vindem cu 45 de lei/kg carcasa de miel”

    Angelica Lefter -

    Crescătorii de ovine au început deja sacrificările de miei pentru Sărbătorile Pascale. Mulți dintre oieri vând mieluții din poarta fermei, gata tăiați. Clienții sunt în general cei fideli, iar prețurile nu au crescut semnificativ în acest an, lucru care-i nemulțumește pe fermierii ce au avut costuri mai mari de producție.

    Oierul Nicu Crăciun din comuna Sagna, sat Vulpășești, județul Neamț, se ocupă cu creșterea ovinelor de peste 36 de ani, iar acum deține peste 1.200 de capete. Pentru sacrificat, fermierul are în jur de 200 de miei, care au ajuns acum la 20-30 de kilograme.

    Citește și: Preț miei de Paște 2025. Ionică Nechifor, Moldoovis: ”E pentru buzunarul fiecăruia”

    Din ferma lui Nicu Crăciun au început să plece mieii către clienții fideli. Oierul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu este mulțumit sută la sută de prețuri, având în vedere costurile de creștere a mieilor, dar că nu duce lipsă de clienți. Totodată, a menționat că în această perioadă, personal, nu mai trimite miei la export.

    ”Deja au început comenzile pentru mieii de Paște. În fermă tăiem cam în fiecare zi. De acum au început comenzile și tăiem până undeva în ziua de miercuri din Săptămâna Mare. Săptămâna aceasta mulți cumpără să trimită peste granițe la rude și prieteni, celaltă va tăia fiecare pentru casa lui. Eu nu mai fac export în această perioadă pentru că am miei de sacrificat, am clienții mei de ani de zile. La export prețurile au scăzut și noi nu dăm mieii cu aceste prețuri, așteptăm să crească”, a spus Nicu Crăciun.

    Miel din ferma lui Nicu Crăciun, județul Neamț

    Prețurile variază între 43 și 45 de lei/kg de carcasă de miel

    Crescătorul de ovine a menționat că prețurile pentru mielul sacrificat în fermă variază între 43-45 de lei/kg de carcasă, iar pentru el acesta nu este un preț mare având în vedere că prețurile nu au suferit mari modificări față de anul trecut, iar costurile de producție s-au mărit.

    ”Prețurile variază între 43-45 de lei/kg de carcasă. Am mai văzut anunțuri cu 40 de lei/kg, dar fiecare își vinde marfa cum știe. Noi în fermă vindem cu 45 de lei/kg. Nu vindem în viu. Și abatoarele au prețuri mai bune, ei dau undeva la 36 de lei+TVA și ajung undeva la 39 de lei/kg de carcasă. O să sacrificăm în jur de 200 de capete și mai păstrăm și în fermă, mai așteptăm să crească prețul. Noi nu suntem mulțumiți de preț, este al treilea an de când practicăm acest preț la vânzare, dar cheltuielile noastre au crecut cu 20-30%. Asta însemană că eu dacă pun 30%, ar trebui să vând mielul cu 55 de lei/kg, nu o să-l vând niciodată”, a arătat oierul nemțean.

    Citește și: Miei Paște 2025 – condiții minime. Când se depun cererile pentru punctele de sacrificare temporare

    Brânză de oaie produsă în ferma lui Nicu Crăciun

    Brânza proaspătă se vinde din poarta fermnei cu 45 de lei/kg

    Cele mai căutate produse din fermă în această perioadă sunt mieii, cașul și urda. Brânza veche a fost deja vândută, dar cea proaspătă se vinde cu 45 de lei/kg.

    ”Pentru anul acesta, clienții ne cer miel, caș și urdă. Noi avem clientelă de ani de zile care se programează și avem programări până în iulie pentru brânză, de exemplu. Sunt clienți care votr și jumătate de miel, unii vor cu cap și organe, alții fără, și îi combinăm și așa utilizăm tot mielul. Nu sacrifcăm miei sub 10 kilograme, dar noi onorăm toate comenzile. Brânză nu mai avem din cea veche, ci numai proaspătă, o dăm cu 45 de lei/kg”, a menționat fermierul Nicu Crăciun pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Oierul ne-a mai spus că singura parte pe care nu o valorifică de la miel este pielea, cea pe care în trecut o vindea către cei care le argăseau și făceau comerț cu ele. Acum, spune fermierul pieile ajung să fie aruncate deoarece este mai mare costul cu sarea pentru păstrarea pieilor decât prețul cu care ar vinde o asemenea piele de miel.


    Te-ar mai putea interesa

    Apicultor cu 20 de ani experiență: Pierderile la albine nu sunt cauzate de culturi. Am avut mereu înțelegere de la fermieri Ucraina a lansat un sistem de irigații care acoperă peste 12.000 ha de teren agricol Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha

    Ultimele știri

    Atenționare privind bolile la cultura de rapiță Prefectul Barabási Antal Szabolcs, la târgul ”De aici, de aproape. Chiar din Mureș”: ”Vrem să facem aici un centru al agriculturii” Mihály Zoltán-József, MADR, la târgul ”De aici, de aproape. Chiar din Mureș”: Producătorii care vor să își ateste produsele au tot sprijinul ministerului