• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tragerile cu rachete antigrindină – suspendate pe termen nedeterminat până la realizarea unui studiu de impact

    Angelica Lefter -

    Nu s-a dat startul pentru tragerile cu rachete antigrindină în niciun punct de lansare din țară, deși data de 15 aprilie este ziua în care începe sezonul de combatere a căderilor de grindină. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că nu se va face nicio lansare până când nu va fi realizat un studiu de impact al substanțelor eliminate în atmosferă asupra mediului și nu vor fi omologate punctele de tragere. Viticultorii sunt nemulțumiți de faptul că vița-de-vie va rămâne descoperită în fața grindinei.

    Marți – 15 aprilie ar trebui să se dea oficial startul tragerilor cu rachete antigrindină. Este ziua în care, în mod normal, începe sezonul de combatere a căderilor de grindină prin intermediul punctelor de lansare ce funcționează în mai  multe zone ale țării, cu acoperire inclusiv în regiunea din care face parte Buzăul, respectiv Vrancea-Galați și Prahova-Buzău. Doar că, deocamdată,  nu se va lansa nici o rachetă, potrivit sansanews.ro.

    Citiți și: Primul județ unde se suspendă tragerile cu rachete antigrindină, la cererea fermierilor

    Viile, descoperite la grindină (foto: opiniatimisoarei.ro)

    Se așteapată omologarea punctelor de tragere și un studiu de impact asupra mediului

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că, din nici un punct din țară, nu se vor face trageri până când acestea nu vor fi omologate și nu va fi realizat un studiu de impact, care să arate clar efectele pe care le au substanțele împrăștiate în atmosferă asupra mediului.

    În ultimii doi ani, pe fondul secetei severe care a afectat țara noastră, mai mulți fermieri din Vrancea și Prahova au protestat împotriva tragerilor cu rachete antigrindină, considerând că acestea conduc la dispariția precipitațiilor. Tragerile cu rachete au fost interzise anul trecut în Prahova-Buzău, printr-un ordin de ministru.

    Pe de altă parte, viticultorii și pomicultorii își doresc continuarea activității de combatere a căderilor de grindină, așa că au atacat decizia ministrului în instanță. Tribunalul București a menținut ordinul, așa că acum ministrul anunță că de astăzi nu se trage nici o rachetă antigrindină.

    ”În cadrul Agenției Antigrindină nu se vor executa trageri, întrucât am solicitat ca aceste puncte din care se trage să fie omologate și, mai mult, să aibă un studiu de impact asupra mediului. Toate aceste lucruri vor fi realizate de către agenție, vor fi contractate documentațiile pentru realizarea acestor studii, pe de o parte omologarea și pe de altă parte studiul de mediu. Până la definitivarea acestor două obiective nu se vor lansa rachete antigrindină. Mai mult de atât, ordinul pe care l-am dat anul trecut a fost atacat, iar  Tribunalul București a respins cererea celor care au atacat acest ordin. În continuare activitatea de tragere va rămâne suspendată”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    Citiți și: Sistemul antigrindină a fost oprit – pierderile economice pot fi de sute de milioane de euro în agricultură

    Este posibil ca în acest an să nu fie lansată nicio rachetă

    Pentru că este vorba despre proceduri de durată, nu se știe clar când se vor relua tragerile cu rachete antigrindină și e foarte probabil ca, în acest an, să nu fie lansată nici o rachetă.

    ”Depinde de obiectivele îndeplinite de agenție. V-am spus, vor fi scoase în licitație atât partea de omologare cât și partea de studiu. După finalizarea acestor două obiective vom lua o decizie în privința lansării rachetelor antigrindină pe teritoriul României”, a mai precizat ministrul.

    Operatorul autorizat de  Autoritatea Pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor transmite că există studii de impact privind activitatea de combatere a grindinei, iar punctele de lansare sunt omologate în fiecare an.

    Rachetele antigrindină protejau, în județul Buzău, în principal viile din zona Pietroasele, care acum sunt amenințate cu distrugeri importante în cazul unor episoade de vreme extremă, cu importante căderi de grindină.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Un mare trader de cereale a intrat în faliment. Fermierii afectați, despăgubiți de stat

    Ultimele știri

    Piedone – control la o stână ce tăia și vindea ilegal miei și iezi! Oierul a fost amendat și dat pe mâna poliției Anunțul ministrului Mediului pentru fermieri: ”Am semnat ghidul pentru Rabla Tractoare. Îl trimit la Monitorul Oficial!” Tragerile cu rachete antigrindină – suspendate pe termen nedeterminat până la realizarea unui studiu de impact