• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANALIZĂ ACEBOP: Activitatea gripei aviare începând cu vara anului 2017 și până la focarul din Maramureș

    agrointeligenta.ro -

    Apariția gripei aviare în România reprezintă un eveniment care tulbură, din nou, liniștea fermierilor români. Prima organizație care a semnalat pericolul ce se apropie de România a fost Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), structură din care fac parte și crescători de animale care au investit în exploatații avicole, unele dintre ele chiar ferme mari. În urma evenimentelor recente – depistarea primului focar de gripă aviară în România, la o fermă de găini ouătoare din Seini, Maramurel, dar și a măsurilor imediate luate de ANSVSA pentru izolarea și stingerea focarului, președintele ACEBOP, medicul veterinar Mary Pană a realizat o analiză cu privire la modul în care a evoluat gripa aviară până la momentul de acum, când virusul a ajuns și la noi în țară.

    Iată, integral, analiza ACEBOP care vine în sprijinul fermierilor și tuturor celor care vor să aibă și o viziune mai largă asupra epizootiei care amenință sectorul avicol din România:

    Există perioade mari de “liniște” epidemiologică  în urma unor epizootii mari – probabil datorate imunității dobândite de păsările sălbatice, introducerii vaccinurilor pentru controlul influenței aviare ( în China, Iran) și măsurilor de biosecuritate sporite luate de crescătorii de păsări, inclusiv în România.

    În timpul iernii 2016/2017, un virus H5N8 puternic și-a făcut apariția în Europa.

    Spre deosebire de epidemiile anterioare de H5N8, care au afectat atât Coreea de Sud, cât și America de Nord în anii 2014 și 2015 și care s-au remarcat prin lipsa virulenței la păsarile migratoare, acest H5N8, recent pătruns în Europa,  a provocat o mortalitate ridicată la păsările sălbatice.

    După o absență de aproape 3 ani, în ultima lună ne confruntăm, după o revenire a virusului HPAI H5N8, cu mai multe focare în Polonia, urmate recent de două focare în Slovacia, unul în Ungaria și unul în România (hărți OIE atașate).

    Focar de gripă aviară în Slovacia
    Focar de gripă aviară în Ungaria

    Global, în ultimele luni, au apărut alte tipuri de virus: H5N6 în Nigeria și în China și H5N1 în India.

    Ca activitate virală, experții susțin ca aceasta este mult mai redusă decât acum trei ani, iar răspândirea este facută, cel mai probabil, cu precadere prin păsări migratoare.

    Aceste date în nici un caz nu trebuie să excludă măsurile de control la destinație, atât la carne cât și la ouă, informarea prin toate mijloacele a consumatorilor – să consume carne și ouă din spații autorizate sanitar veterinar și preparate la peste 70 de grade Celsius.

    Nouă focare de HPAI H5N8 au fost raportate de Polonia în 2020. Acesta este primul raport H5N8 al Europei din  aceasta iarnă, înaintea căruia ultimul focar raportat la OIE a fost al Bulgariei, în luna aprilie a anului trecut (OIE, 2019).

    Au fost implementate măsuri în conformitate cu Directiva 2005/94 /CE a Consiliului, inclusiv uciderea păsărilor și eliminarea carcaselor prin incinerare. Au fost stabilite zone de protecție și supraveghere în jurul focarelor, așa cum se întâmplă și la noi, astăzi, în Maramureș.

    Cu toate acestea, se pare că nivelul de supraveghere la păsările sălbatice este mai scăzut în Europa de Est decât în ​​Europa de Vest și de aici, creșterea riscului.

    Ca exemplu, în 2018, Polonia a testat numai 36 de păsări sălbatice (prin supraveghere pasivă), comparativ cu 1.711 în Germania și 1.282 în Marea Britanie (conform EFSA, 2019).

    Acest lucru a reprezentat  un risc în cazul achizițiilor de carne de pasăre și de ouă din Polonia încă din 2018!

    România a achiziționat în 2019 ouă din Polonia în valoare de aproximativ 4,5 milioane euro, iar din Ungaria și mai mult, în valoare de 6,5 milioane euro. În plus, Ungaria este principalul furnizor de pui de o zi pentru ferme și gospodării, pui zburați, livrând anual spre România milioane de capete care ajung în exploatații comerciale și necomerciale.

    Principiul precautiei se va aplica, sperăm, în continuare și cu siguranță serviciile veterinare vor implementa un plan de control la destinație, pentru a reduce cât mai mult riscul.

    Celelalte instituții responsabile ar trebui să realizeze controale sporite în trafic, care vor scădea difuzarea virusului, dar vor și descuraja comerțul la negru.

    Mișcarea păsărilor migratoare este influențată de perioade cu vreme rece și noi suntem exact în perioada când vigilența trebuie manifestată atât în interiorul țării, la gospodari și fermieri, dar și  la produsele intrate în țară.

    Directiile sanitar-veterinare au un rol deosebit de important, de a informa primariile și acestea, la rândul lor, cetățenii, pentru a evita contactul păsărilor din curte cu păsările sălbatice.

    Cetățenii trebuie să înțeleagă că mișcarea păsărilor din curte crește atât riscul personal, cât și al întregii comunități în infecția cu virusul H5N8.

    Este necesar să fim toți vigilenți, să consumam carne și ouă numai din unități autorizate – pentru ca aici produsele sunt controlate, să colaborăm cu autoritățile și să nu repetăm greșelile fcute cu pesta porcină africană, mai ales privind circulația liberă din gospodarii.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu Peste 180 de mistreți dintr-un fond silvic au fost depistați cu pestă porcină africană

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile