• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mașina românească de recoltat lavandă costă 10.000 de euro și culege un lan în câteva ore

    Daniel Befu -

    Mașina românească de recoltat lavandă a fost construită în cadrul unui proiect inițiat de către Grupul de Acțiune Locală GAL Napoca Porolissum, în parteneriat cu cultivatori de lavandă și cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Combina pentru lavandă a fost prezentată recent pe o plantație din Bonțida, județul Cluj, la finalul proiectului care vine în sprijinul fermierilor și cu recomandări privind soiurile cele mai adaptate pentru cultivarea lavandei în țara noastră.

    Proiectul MIRELA C (Metode Inovative în Recoltarea Lavandei și Adaptabilitatea Culturilor) a avut ca obiectiv principal identificarea unor soluții inovatoare la problemele de ordine practic ale fermierilor, iar una dintre aceste probleme este reprezentată de recoltarea anevoioasă, realizată în prezent mai ales manual.

    Anca Pășcoiu, alături de profesorul Stelian Brad

    ”Nevoia acestui proiect de inovare-cercetare a decurs din multiple discuții pe care eu personal și echipa mea au avut-o cu diverși cultivatori de lavandă din județul Cluj, nevoie care s-a reflectat în grija lor de a o recolta la timp. Lavanda, în momentul în care florescența este la maxim, ea trebuie imediat culeasă pentru că acele flori dau aromele uleiurilor esențiale. Forța de muncă știți că se găsește din ce în ce mai rar și este o problemă nu numai în cultura de lavandă, ci în agricultură în general. Atunci ne-am gândit și a pornit ideea de a veni în sprijinul fermierilor. Impreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, am gândit un echipament semi-autonom de recoltat lavandă care să le ușureze munca cultivatorilor”, ne-a declarat Adina Pășcoiu, Președinte GAL Napoca Porolissum.

    Mașină de recoltat șavandă

    Mașina de recoltat lavandă recoltează singură în câmp

    Profesorul Stelian Brad din cadrul Universități Tehnice Cluj-Napoca a acceptat provocarea și împreună cu o echipă de doctoranzi, a construit o mașină de recoltat lavandă.

    ”Este un robot autonom sau poate fi semi-autonom, însemnând că de la distanță un operator poate să monitorizeze ceea ce face. Este dotat cu camere video, identifică straturile de lavandă și poate să-și adapteze mecanismele în funcție de variațiile care se află în câmp. La fel, identifică ceea ce se recoltează, iar când sistemul în care se recoltează este plin, se deplasează singur într-un punct unde trebuie să descarce ceea ce a fost recoltat, apoi se întoarce înapoi în lanul de lavandă și în același loc, continuă recoltarea. Este un sistem care este operat electric pe bază de baterie, deci prietenos cu mediul”, a explicat profesorul Brad.

    La mașina de recoltat laavndă a lucrat o echipă de doctoranzi din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca

    Prețul combinei de recoltat lavandă este unul accesibil

    Mașina de recoltat lavandă a fost gândită să fie accesibilă cultivatorilor de lavandă care, de obicei, dispun de suprafețe restrânse și de un buget limitat. Astfel, prețul combinei este în jur de 10.000 de euro, sumă care acoperă investiția necesară pentru realizarea echipamentului.

    ”Așa cum au dorit și beneficiarii, am dezvoltat acest sistem încât să poată recolta 100 de kilograme de produs la o singură cursă. Are autonomie de câțiva kilometri în lanul de lavandă. Practic un lan de lavandă de câteva hectare poate să fie recoltat în decurs de câteva ore”, a explicat profesorul.

    Mașina de recoltat lavandă este prietenoasă cu mediul, funcționează pe baterie

    Valoarea proiectului MIRELA C a fost de 270.000 de euro, finanțare care a venit să acopere și o altă componentă pe partea de cercetare a soiurilor de lavandă care se pot cultiva în România. Impreună cu laboratorul de cercetare din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, s-au făcut aceste cercetări de peste doi ani de zile și s-a ajuns la concluzia că zona aceasta este propice soiuri de lavandă aduse din diverse colțuri ale lumii.

    ”Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului a fost studiul germoplasmei în legătură cu lavanda. In România, soiuri autohtone sau nou create de lavandă sunt foarte puține (…). De asemenea, posibilitatea existenței unei populații locale găsite în sălbăticie pe pajiști, departe de mediul lor natural este de luat în considerare, dar numai în cazul unor specii endemice sau pe cale de dispariție, incluse în situsurile de protecție a biodiversității plantelor din flora spontană a României. Amprentarea genetică a soiurilor cu markeri moleculari bazați pe amplificarea PCR a ADN-ului total genomic reprezintă un instrument modern de analiză a materialului săditor la lavandă. Aceste tehnici evidențiază asemănările și deosebirile genetice dintre soiurile aceleiași specii, asemănările și deosebirile genetice dintre specii diferite ale genului lavanda, corelații dintre aspectul plantei – unele caractere morfologice precum inflorescențe, număr de flori în inflorescență, culoarea florilor și parametrii genetici, stabilirea uniformității genetice a materialului săditor prin tehnici moleculare de analiză la nivel ADN. În munca de creare a unui soi nou de lavandă, trebuie ținut cont de următoarele aspecte – alegerea unor părinți valoroși din punct de vedere al caracterelor plantei, hibridare indusă de mutații, variabilitate somațională, selecția unor descendenți mai valoroși decât părinții, cultivarea plantelor selectate în culturi comparative de concurs, propunerea unui soi nou, testarea plantelor de către organele de acreditare și omologarea unui nou sol”, a explicat Brigitta Tanasă, Asistent Manager GAL Napoca Porolissum,

    Concluziile proiectului dedicat culturii de lavandă sunt extrem de utile cultivatorilor, dar și celor care se gândesc acum să pornească o afacere pe această nișă. Cu soiuri ale căror performanțe au fost studiate în camp, dar și cu un sistem care sa preia sarcina recoltării, fermierii care investesc în lavandă au asigurat succesul unei culturi profitabile, cu o cerere în creștere pe piața națională și la export.

    Mașina românească de recoltat lavandă


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului