DEZVĂLUIRI despre ”TAXA PERSONALĂ” din zootehnie: ”ESTE ABUZIVĂ! Noul SNIIA – O BĂTAIE DE JOC!”
agrointeligenta.ro -Agrointeligența – www.agrointel.ro continuă seria dezvăluirilor despre ce se întâmplă în aceste zile cu sistemul care gestionează activitatea tuturor fermelor zootehnice din România. Cu ajutorul celor care ne citesc și care ne-au contactat după ce am făcut publică, în exclusivitate, introducerea unei noi taxe pentru utilizatorii SNIIA, reușim să vă aducem informații noi despre acest subiect.
Citiți și: TAXĂ DE 9 EURO/LUNĂ – introdusă ÎN ZOOTEHNIE pentru PRELUCRAREA DATELOR PERSONALE!
Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA pune pe jar atât medicii veterinari, cât și fermierii crescători de animale din România. De luni începând s-au făcut schimbări majore ale softului, compania furnizoare – IQ Management venind cu o nouă versiune a softului, dar și cu o taxă suplimentară de 9 euro pe lună, plus TVA, pentru prelucrarea și securizarea datelor personale. Noua taxă se adaugă abonamentului lunar pe care utilizatorii sunt deja obligați să îl achite pentru a accesa sistemul unde se înscriu toate operațiunile din fermele de animale.
”Este o taxă abuzivă. Această firmă care furnizează softul nu mai are contract cu ANSVSA de peste doi ani, așa că totul se achită de către medicii veterinari și de către fermierii utilizatori. Vorbim despre un sistem care gestionează date de interes național și cu care această firmă face bani frumoși, continuând să găsească modalități de noi surse de venit”, ne-a declarat un utilizator al SNIIA.
Dacă majoritatea fermierilor încă nu au apucat să își instaleze noua versiunea a SNIIA, medicii veterinari au trecut obligatoriu la sistemul ”îmbunătățit”. Nu pentru că au vrut, ci pentru că vechiul SNIIA nu mai există, toți utilizatorii fiind obligați să acceseze sistemul cu noua interfață.
”Sistemul nou merge greu să faci mișcări de animale, vânzări. Este mult mai greoi ca și gândire, realizare. Nu este cu mult diferit de ce era înainte, dar veneau la noi fermierii să ne ceară oglinda exploatației și listam din registrul exploatației toate animalele și le dădeam documentul pe loc. Acum dacă vine un fermier cu 500 de oi, nu îi mai putem lista oglinda deoarece situația se întinde pe mai multe pagini – la formatul nou intră cam 15 oi pe pagină. Trebuie să dai copy-paste la fiecare pagină în parte, este chiar imposibil”, ne-a explicat un medic veterinar.
Proformă emisă automat la instalarea noii versiuni SNIIA
Taxa de 9 euro pe lună, stabilită deja până la finele anului, este obligatorie. Utilizatorilor care descarcă și instalează noua interfață a SNIIA li se face automat o factură proformă cu un termen de 7 zile pentru plată. Dacă nu este achitată taxa, utilizatorii sunt informați că nu vor mai avea acces și că își vor pierde contul, codul de acces în sistem. ”Consider că este o sumă mult prea mare. În plus, acest sistem trebuia să fie securizat de la bun început. Nu văd ce schimbări s-au făcut să ne coste pe fiecare în parte câte 9 euro pe lună. Nu am primit nimic oficial de la ANSVSA sau DSV, numai direct de la firma care a făcut softul”, ne-a spus un alt cititor Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Un medic veterinar din Maramureș ar dori să știe ce servicii primește în plus prin noua taxă: ”Dacă am probleme, am unde să sun? Asigură asistență suplimentară? Sau e doar o formă de a-și crește veniturile?”.
Temerile medicului veterinar sunt întărite de mesajul venit din partea unui fermier. ”Eu am primit o factură proformă pentru achitarea taxei pentru ca m-am adresat la DSV că nu puteam accesa programul. Am cerut un telefon de la DSV al celor de IQ Management și mi-au dat telefonul 031.640.50.50 dar am încercat de zeci de ori și nu răspunde nimeni. Din dorința de a putea accesa sistemul am plătit acei 9 euro pe șase luni (300 lei) așa cum au fost în proformă. M-am gândit că dacă nu am acces nu pot înregistra vițeii noi fătați cu alte efecte colaterale negative. Dacă nu îi înregistrez la timp atunci la fătarea următoare nu voi avea intervalul minim între fătări. Dacă nu am intervalul minim între fătări nu îmi înregistrează produsul în RG cu toate efectele ulterioare. Din păcate se crează un sistem draconic care cu siguranță va duce la scoaterea din joc a fermierilor cu mai puțină carte”, ne-a scris un crescător de vaci.
Din păcate, introducerea acestei taxe riscă să creeze un precedent: acela a suprataxării fermierilor de către diferite firme aflate într-o relație sau alta cu statul. Faptul că autoritățile sanitar-veterinare se fac că nu observă acest nou ”abonament” al cărui cuantum nu este justificat de către furnizorul de soft, este un indicator că astfel de demersuri sunt nu doar tolerate de stat, ci chiar încurajate. Mai mult, o parte dintre medicii veterinari care ne-au contactat spun că o parte din vină o are și Colegiul Medicilor Veterinari care ar fi acceptat tacit impunerea acestor taxe de mentenanță a SNIIA. Așa că, de acum înainte, cazul SNIIA este un model de succes pentru orice firmă ce vrea să scoată un ban în plus de pe urma fermierilor!
Notă: Fermieri mici, medii și mari, Agrointeligența – www.agrointel.ro este alături de dumneavoastră. Dacă aveți o problemă, dacă vreți să semnalați o nedreptate, o situație ce nu ar trebui să existe în agricultura românească sau, dimpotrivă, o reușită personală, o performanță deosebită atinsă în fermă, vă rugăm să ne sunați la telefonul redacției: 0744.311.359 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail: redactia@agrointel.ro.