• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DORIN BURUIANĂ, fermierul care A CRESCUT suprafața fermei ÎNTR-UN AN CÂT ALȚII ÎN ZECE!

    agrointeligenta.ro -

    Grupul de firme controlat de tehnicianul agronom Dorin Buruiană a lucrat, în 2016, jur de 7.000 ha, suprafață care din toamna anului trecut a urcat brusc la aproape 9.000 ha, urmare a preluării unui contract de arendă de peste 2.000 ha. E al doilea mare val de creștere din activitatea fermierului gălățean, dacă luăm în calcul că în urmă cu 2 ani lucra ”doar” 4.000 ha de teren. Din toată suprafața în jur de 2.000 ha le deține în proprietate.

    La grâu a obținut în 2017 o producție de 4.800 kg/ha, la floarea-soarelui 2.800 kg/ha, la porumb 7.000 kg/ha, la mazăre 3.000 kg/ha și la rapiță 2.000 kg/ha, producție nemulțumitoare obținută în contextul ultimei zăpezi din aprilie, care i-a afectat dramatic producția.

    Aspirația supremă a fermierului e accesul la irigații: ”Dacă am avea apă s-ar schimba total producțiile. Partea de nord a Galaților e foarte secetoasă. Eu lucrez în Pechiu, Rediu, Băleni, Berești și Cavadinești. Deși suntem la treapta a doua și a treia de pompare pentru irigații, suntem înconjurați de Dunăre și de Prut. Din păcate însă eu am 50 de ani și nu cred că o să mai văd irigată zona din nou. Eu am lucrat la IAS și aveam irigat aici în anii ’80 și un pic după revoluție, în ’90. În localitatea unde m-am născut, CAP-ul avea irigate 800 ha și la IAS era irigat și la alte CAP-uri în zonă. Cu instalațiile vechi în mod sigur nu o să avem. Sunt costuri mari și pierderi pe canale. Trebuie luate de la zero. Eu 20% din suprafață o am în jurul barajului. Aș putea să accesez sursa de apă dacă statul ar investi. În clipa de față statul finanțează pe cei care accesează la treapta I de pompare, direct din sursă, apa. În schimb, fiind la treapta a III-a cheltuielile cu infrastructura ar fi mult mai mari ca să ajungă apa la OUAI-urile noastre”.

    Administratorul SC Dorin SRL e axat și pe cultura organică, care îi oferă o profitabilitate cu 30% mai mare decât cea convențională: ”Am o societate pe care lucrez 1200 ha organic, în principal pe grâu, floarea soarelui, rapiță și porumb. Ăsta e al treilea an de vânzare a producției, după perioada de conversie. Urmează o a doua societate din grup pe care o să mai lucrez alte 2000 ha. tot bio. Producțiile le dau la Biochem și dumnealor le exportă”.

    Dorin Buruiană a lucrat și la IAS și la CAP. Revoluția l-a prins la CAP Rediu ca tehnician agronom. În 1992 și-a deschis prima firmă, cu care a făcut comerț mai întâi, câțiva ani mai târziu reprofilându-se pe morărit-panificație și agricultură. A deținut și o fabrică de pâine în Galați, în prezent închisă. Fermierul cumpănește inclusiv dacă să mai țină moara: ”Nu m-am decis dacă să mai rămân cu proiectul din morărit cu capacitate de procesare de 2 t/h, adică aproximativ 7.000 t/an. Sunt în cumpănă cu el, fiindcă m-am extins pe agricultură”.

    În ciuda dimensiunilor, este o afacere de familie, în care sunt implicați soția lui Dorin Buruiană, cumnații, copiii, însă studenți sunt și ei sunt în curs de integrare, fiindcă ”nu poți să duci mai departe o asemenea afacere dacă nu ai o parte din oameni ai tăi. Știm cu toții cum e”.

    Pe fermier l-a afectat și perioada de ploi din toamnă: ”Perioada cu ploi din toamnă, când am semănat, apoi temperatura și zăpada din perioada rece, la fel înfrățirea culturilor de toamnă. De asta eu la societățile mele am obținut producții mai mici decât anul trecut”.

    Pentru Dorin Buruiană, 2018 e anul achizițiilor de utilaje și spații de depozitare. ”Chiar acum am terminat o întâlnire cu Agricover. Sunt în mașină, merg spre casă. Ca spații de stocare am un proiect pentru 10.000 t în silozuri și magazii și aș vrea să mai construiesc pentru 7.000-8.000 t. Trebuie să facem spații de depozitare mult mai mari, dată fiind suprafața pe care o lucrăm în prezent”.

    Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!