Ce subvenție la hectar se plătește pentru cultura de cânepă
agrointeligenta.ro -Subvenția la hectar pentru cânepă, un stimulent important pentru fermierii care investesc în această cultură agricolă. Cânepa pentru producția de fibră beneficiază nu numai de schemele de plată de bază, dar și de sprijin cuplat și de un ajutor național tranzitoriu dedicat susținerii acestei culturi aproape dispărute din fermele românești.
Subvenția pentru cânepă: Schemele de bază de la APIA
Subvenția APIA pe care o primesc fermierii ce cultivă cânepă industrială are la bază schemele importante ce se achită pentru toate suprafațele arabile din România. Cânepa primește plata unică pe suprafață – SAPS, plata redistributivă, plata pe înverzire și plata pentru tineri fermieri. Iată care a fost valoarea acestor scheme pentru Campania APIA 2017, cu sumele plătite integral în 2018:
Plata unică pe suprafață – SAPS Cânepă: 97,2452 euro/ha
Plata redistributivă – Cânepă: 5 euro/ha (1-5 ha) și 48,3251 euro/ha (5-30 ha, inclusiv)
Plata pe înverzire – Cânepă: 57,1745 euro/ha
Plata pentru tineri fermieri – Cânepă: 24,3113 euro/ha
Ajutor Național Tranzitoriu Culturi Agricole: 16,0078 euro/ha
Subvenția pentru cânepă: Sprijin cuplat pentru producția la hectar
Sprijinul cultuplat pentru cânepă completează schemele de la APIA. Aceast plată pe hectar se face din fonduri europene pentru a susține cultura de cânepă ce prezintă un risc de abandon. Ajutorul suplimentar este condiționat de obținerea unei producții minime dee 600 kg semințe/ha sau 10.000 kg tulpini uscate/ha, precum și de prezentarea actelor doveditoare pentru valorificarea acestei recolte.
De precizat că pentru sprijinul cuplat la cânepa pentru fibră, documentația suplimentară, inclusiv autorizația specială, trebuie depusă la centrele APIA până cel târziu la data de 1 noiembrie a anului de cerere
Sprijin cuplat Cânepă pentru fibră (pe 2017): 172,3490 euro pe hectar
Subvenția pentru cânepă: Ajutor de la bugetul de stat
În afara subvențiilor pentru cânepă ce vin de la Uniunea Europeană, și statul român susține cultivatorii. Ajutorul Național Tranzitoriu dedicat suprafețelor de cânepă se aprobă anul și se plătește de la bugetul de stat pentru acei fermieri care cultivă cânepă pentru producția de fibră.
Valoarea ANT 3 – Cânepă pentru fibră, în 2017: 6,66 euro pe hectar
Pentru a primi acești bani, cânepa pentru industrializare trebuie amplasată pe parcele agricole de minimum 0,3 hectare. Cultura trebuie să fie menținută în condiții de creștere normale, conform tehnologiei de cultivare, timp de cel puțin 10 zile după înflorire, astfel încât să poată fi efectuate controalele. În plus, fermierul trebuie să depună la APIA, până la data de 1 septembrie, inclusiv, a anului de recoltă copia contractului/angajamentului încheiat între fermier și prim-procesator și copia autorizației de cultivare a cânepei pentru fibră emisă de DAJ. Totodată, fermierul trebuie să prezinte până la data de 31 octombrie a anului de recoltă, inclusiv, acte doveditoare privind livrarea, respectiv proces-verbal de recepție, factura fiscală, bon fiscal.
O declarație privind varietățile de cânepă pentru fibră cultivate și cantitățile de semințe utilizate la hectar pentru înființarea culturii se depun la APIA până la data de 1 septembrie.
Subvenția pentru cânepă: Suma totală la hectarul cultivat
Subvenția APIA pentru cânepă poate varia de la an la an, în funcție de suprafețele cultivate și de alocările bugetare. Cel mai recent calcul se poate face pentru cânepa cultivată în anul 2017 și pentru care s-au stabilit, oficial, toate valorile subvențiilor. Astfel, suma maximală ce se poate încasa este cea plătită celor care au sub 40 de ani inclusiv la depunerea cererii unice de plată, beneficiari eligibili și pentru plata dedicată tinerilor fermieri pe primele 60 de hectare.
Subvenția maximă pentru cultura de cânepă pe calculează însumând toate schemele ce se pot accesa la APIA, rezultând o plată totală de: 437,6524 euro pe hectar.
De precizat că, în România, cultura de cânepă industrială este supusă anumitor reguli, fermierii având nevoie de o autorizație specială pentru a putea cultivarea plantelor de cânepă Cannabis sativa L, subspecia sativa în vederea producerii de tulpini, sămânţă, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată.
Pentru a beneficia de subvențiile pentru cânepă, fermierii trebuie să depună o cerere unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Această cerere se poate înregistra numai în perioadele stabilite prin lege, de regulă 1 martie – 15 mai, cu mențiunea că pentru a fi eligibili la subvenție, cultivatorul trebuie să prezinte dovada exploatării agricole a cel puțin un hectar de teren, indiferent de culturile agricole pe care le declară.