Fermierul CĂLIN SILAGHI face agricultură performantă ÎN SATU MARE!
agrointeligenta.ro -Călin Vasile Silaghi (53 ani) este administratorul fermei Agro Din SRL din Satu Mare, cedate în 2009 fiicei sale Adriana Ioana Silaghi (26 ani). Soția lui, Delia Silaghi (52 ani), e la rândul ei implicată în fermă, fiind inginer agronom.
Amuzant, patroana fermei, Adriana, are o specializare surprinzătoare pentru domeniul de activitate pe care-l practică în prezent: „Are specializarea științe politice. La fermă a ajuns din plăcere, nu din obligație. Ori i-a fost milă de mine, ori și una, și alta, adică și din plăcere, și ca să mă ajute”. Familia de fermieri exploatează o fermă mixtă, în care lucrează aproape 800 ha de teren și pe partea de zootehnie dețin un efectiv de 130 de bovine din rasele Bălțată românească și Holstein. Laptele merge la o cooperativă, care îl livrează mai departe către beneficiar.
Ca structură a culturilor, a alocat 20% din suprafață pentru grâu, 45% rapiței, 10% pentru floarea-soarelui și 25% porumbului. În 2017, Călin Silaghi a obținut ca producții medii 6.000 kg/ha la grâu, 6.000 kg/ha la triticale, 4.000 kg/ha la rapiță, 10.000 kg/ha la porumb și 6.000 kg/ha la triticale. Producția în ferma zootehnică este de aproape 18 l/zi/cap de vacă.
Valoarea parcului de utilaje a fermierului este evaluată la aproximativ un milion de euro. Ca spații de stocare deține 8 silozuri moderne cu capacitate de 2.500 tone/siloz și un uscător cu capacitate de uscare de aproximativ 16t/h, precum și 3 depozite de cereale de câte 1.400 mp. La spațiile de stocare există acces din drumul județean și național, fără acces direct la cale ferată.
La bază, Călin Silaghi este operator chimist. Înainte de a deveni antreprenor a lucrat la un abator de păsări, de unde a trebuit să plece în momentul când, în febra tranziției, s-a distrus o bună parte din patrimoniul productiv creat în regimul anterior de stat. În 1994 a migrat în privat, stabilindu-și sediul în clădirile unui fost CAP, adică locul unde activează și actuala fermă: „L-am pus pe roate după ce l-au distrus. Am început cu 22 ha luate în arendă de la săteni”.
Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului Agrointeligența – FERMIERII ROMÂNIEI