SILVIA TAMAȘ și familia sa de agronomi: ”NU-I UȘOR SĂ FII FERMIER, DAR E FRUMOS!”
agrointeligenta.ro -Marele merit al Silviei Tamaș (58 ani) e că la 45 de ani, o vârstă la care cei mai mulți dintre noi preferăm stabilitatea, a avut curajul să renunțe la jobul ei de-o viață și să pășească în gol.
„În 2005 m-am apucat. Fiind agronom mi-am zis că dacă nu mă duc eu, cine o să meargă? Lucram la Camera Agricolă Neamț pe partea de consultanță agricolă. Interacționam cu foarte mulți fermieri în perioada aia. Mă uitam cum vin la mine să îmi ceară relații despre ferme diverse și, nu rar, am constatat că domeniul nu era populat doar de profesioniști. Toți neaveniții făceau agricultură și un agronom nu? Mi-am zis că nu se poate, domnule. Și am făcut pasul. Mai mult, soțul meu fiind de altă meserie, l-am făcut și pe el agronom. El, ca specializare, e maistru electrician specializat în aparate de măsură și control. Acum știe mai bine ca mine partea de mașini și de utilaje din fermă. Și avem și copiii alături. Noi suntem cinci în agricultură: eu, soțul și cei trei copii. Unul e Cătălin, care are 30 de ani, a terminat Academia de Poliție, dar lucrează o fermă de 200 ha. Și mai am doi gemeni, de 23 de ani. Fiica a terminat Horticultura, iar băiatul, Silviu, e student la Agronomie. La noi nici unul nu-i șef. Toți suntem egali”, a declarat Silvia Tamaș, una dintre puținele femei care fac agricultură în țara noastră.
În prezent, familia Tamaș exploatează o fermă de 1.000 ha. Societatea principală prin care își desfășoară activitatea are un nume haios, Clorofila SRL. Ferma are 8 angajați și ca volume de stocare deține o hală de 450 mp.
Fermiera e mulțumită că deține un „parc de mașini și utilaje complet” strâns prin „chin”. Deține terenuri din „toate categoriile de sol și bun, și prost” la Botești, Gherăești și Pâncești.
Ca producții, în 2017 Silvia Tamaș a obținut 3.200 kg/ha la floarea-soarelui, la grâu 5.600 kg/ha, la rapiță 2.400 kg/ha, la porumb în jur de 9.000 kg/ha.
Fiul cel mare al familiei Tamaș deține și un început de zootehnie: „10 vaci de lapte și 30 de tăurași la îngrășat”.
Pentru fermieră, avantajul cel mai mare al business-ului privat în agricultură e că „suntem toți. Suntem alături, suntem grămadă, nu ne ducem lipsa că ăla pleacă în străinătate și vai de capul lui cum este. Nu-i ușor să fii fermier, dar e frumos. Ai o satisfacție foarte mare. Ne strângem dimineața, ne întrebăm: «Băi, ce facem azi?», bem cafeaua și fiecare merge la treaba lui. Familie de agronomi. Dar omul sfințește locul. Că dacă-i dai pământului ce-i trebuie, îți dă, dar depinde foarte mult de Cel de Sus. În agricultură te aștepți la orice. Știi că pui banu-n pământ, dar nu știi ce iese”.
Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului Agrointeligența – FERMIERII ROMÂNIEI