• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CEA MAI GREA CAMPANIE DE RECOLTAT: ”Se înfundau combinele și ARUNCAU GRÂUL. Când au venit asiguratorii, BOABELE INTRASERĂ ÎN PĂMÂNT!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii se confruntă cu cea mai grea campania agricolă din ultimii ani! Ploile care și-au făcut simțită prezența aproape zilnic în unele zone aduc pagubă în buzunarele fermierilor care se plâng că nu pot intra la recoltat. Ilie Dan, fermier cunoscut din județul Ilfov a mărturisit pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că avertismentele meteorologilor s-au dovedit a fi exact pe dos: când au spus că va fi secetă a plouat cu găleata, când au anunțat ploi, fermierii au primit secetă!

    ”Am avut un an destul de ploios în care ne-au <<amenințat>> cei de la Meteo că o să fie secetă în lunile iunie, iulie, august. Nu s-a întâmplat așa!  Pentru luna aprilie prognozau că o să fie ploi excedentare în partea de sud, deci a fost secetă”, a comentat Ilie Dan despre ”erorile” meteorologilor, care au încurcat planurile fermierilor.

    Fermierul spune că mulți agricultori s-au bazat pe anunțurile Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) și, spre exemplu la porumb, au semănat boabele la suprafață ceea ce le-a compromis total recolta. ”Noi ne-am bazat că anul este așa cum spuneau meteorologii. Mulți fermieri care au semănat puțin mai la suprafață nu le-a răsărit porumbul, la unii în trepte, aproape deloc. Dar ajungând la recoltat spre exemplu prin 15 iunie am făcut prima probă la recoltat și aveam  umiditate 15-16% la grâu, era un 10% la rapiță. Cu ploile ne-a fost de-a dreptul imposibil să recoltă deși am încercat și așa pe umezeală dar mergeau combinele 500-600 de metri și se înfundau”, a mai spus fermierul ilfovean.

    Coșmarul a început pentru fermieri odată cu ploile zilnice

    După prima recoltare reușită, care a durat doar o zi și jumătate, au început ploile care, de aproape două luni, au paralizat activitatea fermierilor sau i-a determinat să recolteze câte 2-3 ore zilnic. ”Atunci, în iunie, am recoltat o zi și jumătate și au început ploile, și pe urmă nu am recoltat decât săptămânal câte o zi și jumătate, în rest a plouat, nu am putut să intrăm, dădea câte o ploaie scurtă și ne întrerupea de la recoltat, am avut numai necazuri de acestea”, ne-a mai spus Ilie Dan.

    Cu toate impedimentele meteorologice, fermierul din Ilfov spune că a recoltat la rapiță printre ploi, în detrimentul grâului care era și el copt, și a închis campania  cu o producție de 3.300 de kg pe hectar la oleaginoasă: ”Efectiv producția asta am avut-o și anul trecut, 3.370 kg, dar acum pierderile au fost foarte mari deoarece o parte s-a și scuturat, a doua s-a uscat foarte tare și am dat-o pe la o umiditate de 5% până în 7%, în loc de 9% cât era STAS-ul. Dar, per total, să spunem că producția respectivă a fost bună, rapița s-a închis cu un profit, necazul este la grâu”.

    Recoltarea grâului a necesitat erbicidare în prealabil. 100 de hectare, blocate încă pe câmp

    Recoltarea grâului a început promitățor pentru fermierul din Ilfov. La început a reușit să scoată o poducție de 5.000 de kg la hectar chiar dacă în mare parte și acesta se scuturase destul de mult. În privința calității acestuia pierderile nu s-au văzut în buzunarul agricultorului deoarece în 2018 diferența dintre prețuri la grâul pe panificație și cel de furaj a fost de 20 de lei, adică 665 de lei pe tonă la panificație și 645 de lei la cel furaj.

    ”Am recoltat cam jumătate, mai avem vreo 100 de hectare de recoltat la ora aceasta deoarece au crescut foarte mult buruienile. Am decis să ne oprim cu recoltatul, că oricum erau joi și vineri săptămâna trecută 30 de grade dar norii anunțau deja ploaie, și am erbicidat. Deci ne-am oprit din recoltat, nici nu mai puteam să recoltăm pentru că se înfundau combinele și aruncau boabele jos.  Probabil că de duminică-luni încolo, că și săptămâna aceasta se anunță ploi în continuare, și atunci probabil că de la 1 august am văzut s-ar opri și ploile și putem să recoltăm, sigur că pierderea este destul de mare”, a mai povestit supărat agricultorul.

    Ca și cum necazurile fermierului nu erau destule, ploaia i-a mai adus unul în plus cu asiguratorii care trebuiau să îl despăgubească pentru pierderile înregistrate la grâu. Ilie Dan povestește că în urma unei ploi puternice o mare parte din boabele de grâu s-au scuturat și au fost ”înghițite” efectiv de pământ.

    ”Joia trecută a venit o ploaie de vreo 40 de litri în 20 de minute cu niște stropi uriași care au scuturat boabele din spic, au căzut pe pământ. Fiind apă foarte multă au rămas crăpăturile de la uscătură și au luat efectiv  boabele, le-au băgat în crăpăturile respective din pământ și le-au astupat cu pământ. Am chemat un reprezentant de la asigurări și cică, domnule, nu se vede nici un bob, în altă parte am văzut boabe pe jos, aici chiar nu e nici un bob. Deși se vedea clar că din spic boabele au căzut”, povestește Ilie Dan ”pățania” cu firma de asigurare.

    Ploile aduc producții bune la porumb și floarea-soarelui

    Într-o situație fericită  par să fie, după cum susține Ilie Dan, fermierii care au pariat anul acesta pe suprafețe mari cu porumb și floarea- soarelui. ”Din 1972 de când sunt în agricultură nu am văzut cultură așa bună la floare – calatidii foarte mari, bine facută, deja i-au căzut petalele, poate să nu mai plouă de acum încolo deloc. Porumbul are deja știuletele destul de mare, bobul s-a întărit nu mai poate fi folosit nici la fiert, deci a trecut în faza de ceară, iar probabil că floarea-soarelui la jumatatea lui august va fi recoltată”, ne-a mai spus fermierul.

    În 2018 în ferma lui Ilie Dan s-a mers pe 220 de hectare de grâu, 120 de hectare de rapiță, 30 de hectare de lucernă, despre care spune că s-a stricat efectiv tot din cauza ploilor și a aruncat-o la canal, 70 de hectare de porumb și 70 de floarea-soarelui.

    Anul agricol 2019, pornit în forță!

    Ca orice fermier gospodar, agricultorul din Ilfov a început deja lucrările pentru următoarea campanie agricolă care speră să fie mai ușoară pentru toți producătorii de hrană români. ”Deja am intrat la lucrări, deci rapița pe care am recoltat-o aproape jumătate, am scarificat-o, când recoltam la rapiță și grâu intrase și scarificatorul și s-a pregătit foarte bine terenul. Zicem că vom începe bine anul următor comparativ cu 2017 când nu am avut umiditate la pregătirea terenului, ca acum nu-mi amintesc de când nu a fost umiditate ca anul acesta”, se arată încrezător Ilie Dan.

    Singurul necaz legat de viitoarea campanie agricolă o întâmpină cu sămânța de grâu pe care trebuie să o cumpere deoarece cea produsă în ferma proprie este mai slabă calitativ, tot din caua ploilor care au determinat încolțirea parțială a boabelor. ”A noastră avea niște boabe încolțite prin ea, este mai slăbuță sămânța și atunci trebuie să o cumpărăm. De obicei facem noi sămânța, nu luăm de la nimeni dar acum trebuie să luăm sămânța care ne mai costă destul de mult. Dacă terenul este deja pregătit și după 20 august începem la rapiță, după 20-25 septembrie începem la grâu, cam așa ceva. Rapiță semănăm 200 de hectare anul acesta și grâu tot 200 de hectare”, a mai dezvăluit fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații