• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APEL către AUTORITĂȚI: Folosiți FONDURILE EUROPENE pentru SITUAȚIA DE CRIZĂ DIN ZOOTEHNIE!

    agrointeligenta.ro -

    Apel de urgență pentru sprijinirea fermierilor afectați de epidemia de Pestă Porcină Africană! Comunitatea tematică „Agricultură și Dezvoltare Rurală” din cadrul Platformei România 100 solicită Ministerului Agriculturii (MADR) și Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) să acționeze de urgență pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană. Proasta gestionare a cazurilor de epidemiologie de autorități reprezintă una dintre cauzele apariției și răspândirii epidemiei, în România, arată sursa citată.

    Conform informațiilor publice, Pesta Porcină Africană a apărut în țară, în prima fază, în zona Deltei Dunării, în zona de contact cu Ucraina. Lipsa de reacție, lipsa unor proceduri rapide de prevenție și control dinspre cei responsabili au dus la extinderea rapidă a epidemiei în șase județe. În momentul de față există peste 400 de focare confirmate în: Tulcea, Brăila, Constanța, Satu Mare, Bihor, Ialomița. În ultimele ore însă județul Giurgiu a fost pus sub cod roșu de pestă porcină iar un focar a fost confirmat în Sălaj, arată oficialii Paltformei România 100 pe site-ul www.ro100.ro.

    Efectele sunt devastatoare pentru fermierii din acest domeniu. În plus, efectele se repercutează asupra unităților de procesare a cărnii, unele dintre acestea fiind deja închise la decizia autorităților, deși acestea pot utiliza materie primă din afara zonelor afectate de epidemie”, declară George Cățean, moderator al comunității tematice ”Agricultură și Dezvoltare Rurală” din Platforma România 100.

    Conform aceleiași surse, efectul negativ al acestui fenomen se va resimți puternic și în viitoarele cicluri de producție ale fermelor, deoarece acestea se populau cu purcei din ferme de reproducție din zonele afectate de epidemie care acum sunt închise pentru circulația animalelor.

    Un alt pericol grav îl reprezintă capacitatea de sacrificare și incinerare a animalelor bolnave. Atragem atenția că, în situația răspândirii în continuare a pestei porcine africane, există riscul ca autoritățile să nu facă față acestor acțiuni de importanță vitală pentru siguranța sanitar-veterinară.

    ”Sectorul de creștere și procesare a cărnii de porc a cunoscut în ultima perioadă o dezvoltare accentuată, mai ales datorită sprijinului acordat prin fondurile europene pentru dezvoltare rurală. România are un consum ridicat de carne de porc, iar dacă fermele din acest sector vor fi afectate pe termen mediu și lung ar putea fi necesare importuri mai mari de carne de porc pentru a asigura necesarul la nivel național”, spun oficialii Platforma România 100.

    Facem apel la autoritățile cu atribuții în domeniu – Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară – să utilizeze cât mai rapid fondurile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție pentru aceste cazuri. Fiind vorba de cazuri de forță majoră, autoritățile trebuie să gestioneze cu maximă eficiență și profesionalism întocmirea documentelor pentru fermierii afectați de epidemie pentru ca aceștia să poată beneficia de ajutorul financiar”, este apelul lansat de Platforma România 100.

    În plus, Platforma România 100 trage un alt semnal de alarmă privind un alt pericol care ar putea afecta și mai grav România. Recent, în Bulgaria, a apărut o epidemie de pestă la ovine. România deține un efectiv mare de ovine, fiind un sector cheie pentru agricultură și pentru industria alimentară națională. Potrivit datelor Eurostat din martie 2018, România deține peste 9,8 milioane de ovine, aflându-se pe locul 3 în Uniunea Europeană după Marea Britanie și Spania.

    Solicităm autorităților responsabile ca, de această dată, să se mobilizeze în mod eficient, să fie pregătite cu toate instrumentele necesare în mod preventiv pentru a nu genera noi efecte devastatoare în rândul fermierilor români. Ținând cont de modul defectuos de gestionare a Pestei Porcine Africane în țară, de efectivul mare de ovine pe care îl deține România și de vecinătatea față de Bulgaria-unde există pesta rumegătoarelor mici, tragem un semnal de alarmă cu privire la proasta pregătire a autorităților pentru gestionarea acestor crize majore care afectează fermierii români”, arată oficialii Platformei România 100.

    Recomandări ale Platformei România 100, în vederea stopării extinderii epidemiilor de pestă la porcine și ovine:

    – Informarea populației din mediul rural, cu implicarea medicilor veterinari
    – Efortul conjugat al autorităților statului: ANSVSA, poliție, administrație locală
    – Obținerea sprijinului din partea fermierilor, indiferent de dimensiunea fermei, pentru acțiunile de depistare și combatere
    – Întărirea controlului la granița cu Bulgaria, preventiv, având în vedere pericolul pestei la ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat