• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul GELU SCUTARU seamănă direct în miriște și IUBEȘTE POMICULTURA!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul Gelu Scutaru este proprietarul Comcereal Focșani, cea mai mare companie agricolă din Vrancea, cu 240 de angajați, un parc de utilaje agricole în valoare de 4,5-5 milioane de euro și care are în administrare aproximativ 4.500 de hectare de teren agricol. Dintre acestea, 1.300 ha sunt în proprietatea fermierului. O mică parte din suprafață, 350 ha, e irigată. În afacere este ajutat și de fiul său.

    În 2017, fermierul Gelu Scutaru a investit 2 milioane de euro în dotări cu utilaje de capacitate mare și cu utilaje de semănat direct în miriște: „Testăm să vedem dacă varianta asta dă roade și la noi, pentru că e foarte extinsă în unele țări precum Argentina, Noua Zeelandă, Marea Britanie. Am investit în ideea de a nu mai lucra terenul, de a-l lăsa în starea lui naturală, pentru a crește activitatea microorganismelor, conținutul de humus în sol, conservarea apei în sol, deoarece e prezentată ca o idee care dă rezultate mai bune și cu costuri mai mici. Anul acesta experimentăm noua tehnologie pe 400 ha la rapiță și 600 ha la grâu. Utilajele le-am luat cu condiția că, dacă treaba nu merge, mi le ia producătorul înapoi, însă am convingerea că voi fi mulțumit de rezultate”.

    În paralel cu activitatea de fermier,  Gelu Scutaru asigură inputuri pentru 20.000-25.000 ha ale fermierilor de pe raza județului Vrancea, pondere pe care și-o conservă de la un an la altul, în contextul unui mediu concurențial foarte dur pe această nișă. Totodată, el oferă și servicii contractuale de stocare a recoltei în silozurile sale, care au capacitatea de 130.000 de tone. La anul, afaceristul are în plan să exindă volumele de stocaj: „Vom mări capacitățile de depozitare cu încă 20.000 de tone în silozuri metalice. Avem, de asemenea, și două silozuri canadiene pe verticală pe care ne-am propus să le modernizăm”. Fermierul lucrează la construirea unor silozuri moderne cu capacitatea de 20.000 de tone, urmând ca la finalizarea proiectului să scoată din uz 20.000 de tone de spații de stocare vechi, care vor fi transformate în depozit de îngrășăminte.

    Gelu Scutaru e și investitor în horticultură, după ce a „prospectat piața” și-a dedicat mai mult din timpul său pomiculturii, o activitate care-i „face plăcere”. În prezent deține 10 ha de cireș superintensiv cu plasă antigrindină, folie antiploaie și sistem de fertirigații, 26 ha de nuc și un spațiu de depozitare cu atmosferă controlată, cu linie de sortare, calibrare, ambalare pentru export. În 2017 n-a avut producție mare, din cauza zăpezii căzute în noaptea de 21 aprilie, care a furat 60% din potențialul de producție. Chiar și în aceste condiții a obținut 8 t/ha, întreaga producție de cireșe plecând la export în Olanda. Fermierul a ajuns să comercializeze în Olanda după principiul „te duci după piață”, după ce anterior a vândut și „în supermarketurile românești, care însă nu sunt atât de încântate de cireașa românească bună și mare, ci vor să cumpere cireșe de calitate mai slabă din Turcia, Bulgaria etc., din cauza puterii de cumpărare reduse a românului”. Opțiunea pentru nuc este pentru Gelu Scutaru „altceva decât fac în mod obișnuit, o investiție pe termen foarte lung, gândită să las ceva mai durabil generațiilor care vin, fiului meu și celor 3 nepoți”. Deja, de 2 ani, o parte din livada de nuc, înființată în 2010 în sistem ecologic, a intrat pe rod.

    Totodată, Scutaru e și principalul producător de pâine din județul Vrancea: „Avem o fabrică de pâine în valoare de 1 milion de euro. Segmentul de piață pe care-l controlăm noi e undeva la 35%”. Anterior a fost implicat și în activitatea de morărit, dar nu era profitabilă: „O moară ca să fie profitabilă trebuie să ai rulaje mari. Să macini cantități mari și să vinzi făină, ori piața făinei e sufocată de capacități supradimensionate”.

    În 2017, grâul l-a cultivat pe 1200 ha și a obținut 5,5 t/ha, în contextul unor pierderi datorate băltirilor, iar rapița a cultivat-o pe 1400 ha și a obținut o medie de 3,5 t/ha. În medie, ferma vegetală a lui Gelu Scutaru produce aproximativ 30.000 de tone anual.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații