• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MESAJ CĂTRE FERMIERI: DACĂ NU IEȘIȚI ÎN STRADĂ, SE ALEGE PRAFUL DE ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ!

    Ramona Dascălu -

    Președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, s-a declarat dezamăgit de faptul că marii crescători de porci nu au răspuns apelului lui de a picheta sediul ministerului Agriculturii, astăzi – joi, 2 august.  Stanciu atrage atenția fermierilor că dacă nu vor pune piciorul în prag se va alege praful de zootehnia românească, iar în mediul rural se va instala foametea.

    Costel Stanciu a fost însoțit la protestul de astăzi doar de un singur crescător de porci. Vizibil dezamăgit, acesta a declarat pentru Agrointeligenta – www.agrointel.ro că marii crescători nu au venit de teama ca nu cumva, dacă vor fi văzuți în fața ministerului, să aibă parte de o vizită inopinată a medicilor veterinari.

    “M-aș fi așteptat ca la acest pichet să vină crescătorii de porci, reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de porci. A venit însă doar o singură persoană fizică care crește porci. Oamenii nu au venit de teamă. În județele afectate, medicii veterinari au drept de viață și de moarte, atât asupra exploatațiilor comerciale, cât și a gospodăriilor țărănești. Un medic veterinar îți poate închide o exploatație comercială printr-o simplă semnătură. Oamenilor le este teamă ca nu cumva dacă sunt văzuți aici să aibă parte de prezența medicilor veterinari în exploatațiilor lor comerciale și să se ia măsuri dure împotriva lor”, ne-a spus Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

    În mediul rural se va instala foametea

    Președintele Asociației Pro Consumatori nu se dă bătut și le cere, în continuare, fermierilor să iasă în stradă.

    “Solicit crescătorilor de porci să iasă în stradă că astfel va fi jale. Vom avea peste un milion de porci uciși, incinerați sau îngropați. Urmările acestei crize vor fi apocaliptice pentru România. Acum este momentul să punem piciorul în prag, altfel se alege praful de zootehnia românească și în mediul rural se va instala foametea. Țăranul român crește un porc pentru a avea o bucată de carne curată pe masă și nu pentru a primi compensații din partea statului român. Înainte de a fi sacrificați, porcii nu sunt cântăriți, deci are loc o evaluare subiectivă a fiecărui animal”, a mai spus acesta.

    Costel Stanciu se declară nemulțumit de modul în care autoritățile române au gestionat criza pestei porcine africane (PPA). Totodată, acesta este de părere că informațiile privind PPA, care ajung la fermieri, nu sunt actualizate în timp real.

    “Pe site-ul ANSVSA-ului nu există informații actualizate în timp real, din data de 30 iulie nu a mai apărut nicio informație cu privire la pesta porcină. Până la data de 30 iulie existau în jur de 441 de focare, se poate observa că în circa două zile a avut loc o creștere bruscă a focarelor de pestă porcină. Pentru toate acestea, președintele ANSVSA-ului ar fi trebuit să își dea demisia, nicidecum să facă afirmații de genul că a gestionat foarte bine aceasta criza, așa cum a declarat la un post de televiziune. Nu se vede un management bun având în vedere rezultatele acestei epidemii. Nici înainte de 31 iulie 2017 nu s-au luat măsuri de biosecuritate corespunzătoare, nici după apariția primului focar de pestă porcină în România nu s-au întreprins măsuri de biosecuriate recomandate în astfel de situații. Din aceste motive, cerem demisia cabinetului Dăncilă”, a conchis președintele Pro Consumatori.

    Pesta Porcină Africană se extinde rapid

    Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524, dintre care 521 în gospodăriile populaţiei, a anunţat, aseară, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Răducu Brănescu, adăugând că pesta a avut o evoluţie agresivă, explozivă începând cu 9 iunie.

    Potrivit acestuia, cea mai mare exploatație afectata se află în judetul Tulcea, fiind sacrificați dintr-un singur loc 43.843 de porci.

    În total, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine, la nivelul întregii țării. Au fost afectate 94 de localități – 14 in județele Satu Mare, Bihor, Sălaj si 80 în județele Tulcea, Contanța, Galați, Braila si Ialomita.

    Președintele ANSVSA a precizat că se oferă despăgubiri pentru proprietarii animalelor, între 8 si 12 lei per kilogram, fiind finalizate deja 51 de dosare, în baza cărora s-a achitat suma de 130.000 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE