• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • HARTA PESTEI PORCINE AFRICANE – Cât de aproape ești de UN FOCAR DE CONTAMINARE!

    agrointeligenta.ro -

    Măcel în satele românești, focare noi confirmate în fiecare zi! România se confruntă cu o epidemie de Pestă Porcină Africană, boală fără leac ce deja a fost depistată la porci și mistreți din opt județe. Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă informații oficiale despre situația localităților unde medicii veterinari deja acționează pentru lichidarea focarelor. Mai mult, aveți mai jos și cea mai nouă hartă actualizată cu localizarea focarelor.

    Harta Pestei Porcine Africane transmisă în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute – vineri, 3 august, arată că boala a ajuns în opt județe. Iată care sunt acestea și care este situația măsurilor adoptate și a activităților desfășurate la nivelul județelor în care au fost confirmate focare de pestă porcină africană, conform informărilor operative ale instituțiilor prefectului, la data de 5 august, la ora 09.00.

    1.Situația Pestei Porcine Africane în județul Tulcea

    La nivelul județului sunt confirmate 466 focare de pesta porcină africană în 57 localități, iar în 9 localități există 16 suspiciuni cu analize în lucru, urmând ca diagnosticul să fie confirmat de LSVSA și IDSA București.

    I. Situația focarelor la porc domestic

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 57
    ● focare confirmate – 466
    ● porci sacrificați – 14
    ● porci morți – 356
    ● porci uciși – 2950

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 9
    ● suspiciuni – 16
    ● porci sacrificați – 0
    ● porci morți – 11
    ● porci uciși – 65

    La S.C. Carniprod SRL situația se prezintă astfel:
    ● porci uciși cu CO2 până în prezent – 48034
    ● cadavre incinerate – 4975
    ● cadavre îngropate – 43059

    La S.C. Pigcom SA situația se prezintă astfel:
    ● porci uciși cu CO2 până în prezent – 10837
    ● cadavre îngropate/îngropate – 10837

    II. Situația cazurilor la porc mistreț
    a. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 10
    ● mistreți morți – 20

    În perioada 10.06.2018-27.07.2018 ARBDD și Direcția Silvică au anunțat identificarea a 31 mistreți morți de la care nu au fost prelevate probe fiind găsiți în stare avansate de putrefacție și au fost îngropați la fața locului.

    În data de 23.07.2018 a fost confirmat virusul pestei porcine africane și la Complexul de creștere a porcilor S.C. PIGCOM Satu Nou Tulcea, iar în data de 24.07.2018 în ședința comună a Centrului Local de Combatere a Bolilor – Unitatea Locală de Decizie şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost dispuse măsurile necesar a fi implementate.

    Pentru prevenirea răspândirii virusului au fost uciși preventiv în 27 localități un număr de 1595 porci din 321 exploatații. De asemenea, sunt instituie 9 filtre de control și dezinfecție permanente, dispuse la ieșirile din județ în 6 localități (I.C. Brătianu – DN 22E, Smârdan – DN 22, Dăeni – DJ 222F, Rahmanu – DN 22A, Sarighiol de Deal – DJ 222, Baia – DN 22) și 2 filtre la intrările și ieșirile de la SC Carniprod Complex și 1 filtru la Pigcom SA, care asigură punerea în aplicare a măsurilor dispuse de CLCB – ULD.

    Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

    A fost facuta o solicitare catre Ministerul Apararii Nationale pentru a ne sprijini cu 30 militari care sa participe alaturi de autoritatile locale in vederea manipularii porcilor ucisi.

    2. Situația Pestei Porcine Africane în județul Constanța

    La nivelul județului, sunt confirmate 23 focare de pestă porcină africană în 7 localități (Istria – 2 focare, Vadu Corbu – 4 focare, Cheia – 5 focare, , Vadu Oii – 5 focare, Gârliciu – 1 focar, Ciobanu – 5 focare și Dulcești – 1).

    Situația detaliată se prezintă astfel:

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 7
    ● focare confirmate – 23
    ● porci sacrificați – 2
    ● porci morți – 62
    ● porci uciși – 943
    ● cadavre incinerate – 14
    ● cadavre îngropate – 993

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
    ● suspiciuni – 0

    Având în vedere situația prezentă s-a luat decizia de plasare sub supraveghere, de informare a cetățenilor din zonele afectate, de ucidere în cazurile de confirmare, de instaurare a zonelor de protecție și de distrugere a carcaselor și cadavrelor de suine.

    Pentru prevenirea răspândirii virusului au fost uciși preventiv 941 porci în localitățile Vadu, Cheia, Dulcești, Vadu Oii și Ciobanu.

    În continuare se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate și sunt instituite 9 filtre de control și dezinfecție, în 6 localități (Istria – 2 filtre, Mihai Viteazu – 1 filtru, Ciobanu – 1 filtru, Hârșova – 2 filtre, Pecineaga – 1 filtru și Dulcești – 2 filtre). Filtrele sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanța și cei ai Poliției locale, împreună cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere. Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.

    3. Situația Pestei Porcine Africane în județul Bihor

    La nivelul județului sunt confirmate 21 focare de pestă porcină africană în 8 localități (Albiș – 2 focare, Crestur – 2 focare, Abrămuț – 2 focare, Cherechiu – 7 focare, Olosig – 5 focare, Galoș Petreu – 1 focar, Sânicolau de Munte – 1 focar și Fancica – 1 focar), iar în 3 localități există 3 suspiciuni (Olosig -1, Abrămuț -1, Albiș -1) cu analize în lucru. De asemenea a fost confirmat 1 caz la efectivele de mistreți din Fondul cinegetic nr. 9 Cubulcut – Direcția Silvică Bihor.

    I. Situația focarelor la porc domestic

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 8

    ● porci morți – 79
    ● porci uciși – 155
    ● porci sacrificați – 5

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 3
    ● nr. suspiciuni – 3
    ● porci morți – 0

    II. Situația cazurilor la porc mistreț

    b. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 1
    ● mistreți morți – 1

    În data de 18.07.2018, Centrul Local de Combaterea Bolilor Unitatea Locală de Decizie a emis decizia nr. 6655, privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană la porcii domestici și mistreți ca urmare a cazurilor confirmate în localitățile Crestur, Olosig, Sânicolau de Munte, Abrămuț, Cherechiu, Albiș, Galoș Petreu și Fondul de vânătoare nr.9 Bihor.

    La nivelul județului au fost luate măsuri pentru instituirea a 2 filtre de control și dezinfecție în 2 localități (Beiuș și Sântandrei-Griș)

    Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

    4. Situația Pestei Porcine Africane în județul Satu Mare

    La nivelul județului sunt confirmate 6 focare de pesta porcină africană în 4 localități (Tășnad – 1 focar, Bercu Nou – 1 focar, Micula – 3 focare și Gherțea Mare – 1 focar), iar în localitatea Bocicău există 1 suspiciune cu analize în lucru. De asemenea au fost confirmate 4 cazuri de pestă porcină africană la mistreți din 4 fonduri de vânătoare (FV 16 Noroieni, FV 44 Cehal, FV 47 Supur și FV 43 Săuca).

    I. Situația focarelor la porc domestic

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 4
    ● focare confirmate – 6
    ● porci sacrificați – 0
    ● porci morți – 30
    ● porci uciși – 41

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 1
    ● nr. suspiciuni – 1
    ● porci morți – 0

    II. Situația cazurilor la porc mistreț

    a. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 4
    ● mistreți morți – 9

    Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

    La nivelul județului au fost luate măsuri pentru instituirea a 4 filtre de control și dezinfecție în 4 localități (Supur – DN 19A, Halmeu- DN 1C, Carei – DN 19, Livada – DN 1C).

    5. Situația Pestei Porcine Africane în județul Brăila

    La nivelul județului sunt confirmate 16 focare de pestă porcină africană în 9 localități (Frecăței – Insula Mare a Brăilei – 6, Berteștii de Jos – 3, Stăncuța – 1, Mărașu – 1, Polizești – 1, Spiru Haret – 1, Gura Gărluței – 1, Măgureni – 1, Băndoiu – 1).

    Situația focarelor se prezintă astfel:

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 9
    ● focare confirmate –16
    ● porci sacrificați – 2
    ● porci morți – 158
    ● porci uciși – 7566

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
    ● nr. suspiciuni – 0
    ● porci morți – 0

    În data de 20.07.2018 a avut loc ședința C.J.S.U. în care a fost adoptată Hotărârea nr. 14, prin care s-a dispus:
    – instituirea restricției de tonaj la circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumul județean DJ 211A – tronsonul Viziru – Cuza Vodă și pe drumul județean DJ 212 – tronsonul Cuza Vodă – Mihai Bravu;
    – emiterea deciziilor privind măsura excepțională a uciderii preventive de suine în zona de protecție și în zona de supraveghere stabilită prin planul de măsuri.

    Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

    La nivelul județului au fost luate măsuri pentru instituirea a 4 filtre de control și dezinfecție în 3 localități, în zona de supraveghere a focarelor (Stânca – la trecerea cu bacul, Gropeni – la trecerea cu bacul și Berteștii de Jos – DJ 212).

    Filtre rutiere dispuse pe căi rutiere de comunicații la nivelul județului:

    – în data de 02.08.2018, de la ora 14.00
    – Interval orar 14.20 – 17.20 – filtru DN 2 B (Surdila Greci/Vizireni)
    – Interval orar 17.30 – 19.30 – filtru DJ 203 N (Surdila Greci/Rusetu)
    – Interval orar 20.00 – 22.00 – filtru DJ 203 N (Jugureanu/Rusetu);

    – în data de 03.08.2018, până la ora 14.00
    – Interval orar 06:30-09:00 – filtru DJ 212 (Chiscani/Tichilești)
    – Interval orar 09:30-11:30 – filtru DJ 255A (Unirea)
    – Interval orar 12:00-14:00 – filtru DE 584 (Valea Cânepii).

    Pentru prevenirea răspândirii virusului au fost uciși preventiv 5267 porci în 5 localități.

    6. Situația Pestei Porcine Africane în județul Ialomița

    La nivelul județului sunt confirmate 42 focare de pestă porcină africană în 10 localități (Giurgeni – 4, Luciu – 4, Gura Ialomiței – 3, Bordușani – 1, , Făcăieni – 8, Fetești – 1, Vlădeni – 7, Progresu – 2, Mihail Kogălniceanu – 9 și Hagieni – 3), iar în 1 localitate (Făcăieni – 1) există 1 suspiciune cu analize în lucru, urmând ca diagnosticul să fie confirmat de LSVSA și IDSA București.

    Situația detaliată se prezintă astfel:

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 10
    ● focare confirmate – 42
    ● porci sacrificați – 0
    ● porci morți – 52
    ● porci uciși – 251
    ● cadavre incinerate – 70
    ● cadavre îngropate – 1606

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 1
    ● nr. suspiciuni – 1
    ● porci morți – 3

    În urma ședinței Centrului Local de Combaterea Bolilor, din data de 21.07.2018, pentru reducerea pericolului de răspândire a acestei boli în efectivele învecinate, a fost aprobat „Planul de Măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană„ la nivelul județului Ialomița, precum și măsurile ce se impun în zonele de restricție.

    De asemenea a fost emisă decizia cu privire la uciderea preventivă a exemplarelor porcine din gospodăriile populației localității Giurgeni și decizia prin care s-a aprobat ecarisarea alternativă a exemplarelor porcine la nivelul localității Giurgeni, prin îngropare.

    Pe o rază de 40 km în jurul focarelor de pestă porcină africană, în 12 localități, a început montarea de microfiltre dezinfectoare.

    Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

    În data de 30.07.2018 a avut loc o întâlnire la sediul DSVSA Ialomița, la care au participat reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din județ, în care s-a dispus verificarea tuturor fondurilor de vânătoare pentru identificarea mistreților morți, aplicarea unor măsuri sporite de igienă și biosecuritate pentru a fi redus la minim riscul difuzării virusului de pe teritoriul fondului de vânătoare în zone sau exploatații învecinate, precum și identificarea tuturor persoanelor care lucrează în fondurile de vânătoare și dețin porci în gospodăria proprie.

    Pentru prevenirea răspândirii virusului au fost uciși preventiv 1261 porci în 3 localități (Giurgeni, Luciu și Gura Ialomiței).

    La nivelul județului au fost luate măsuri pentru instituirea a 15 filtre de control și dezinfecție în 5 localități (Giurgeni, Luciu, Gura ialomiței, Făcăieni și Fetești).

    7. Situația Pestei Porcine Africane în județul Sălaj

    La nivelul județului sunt confirmate 2 cazuri de pestă porcină africană la mistreți din 2 fonduri de vânătoare (FV 30 Carastelec și FV 22 Panic).

    I. Situația focarelor la porc domestic

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 0
    ● focare confirmate – 0
    ● porci sacrificați – 0
    ● porci morți – 0
    ● porci uciși – 0
    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
    ● nr. suspiciuni – 0
    ● porci morți – 0

    II. Situația cazurilor la porc mistreț
    a. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 2
    ● mistreți morți – 2

    În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din data de 24.07.2018, pentru reducerea pericolului de răspândire a acestei boli în efectivele învecinate, a fost aprobat „Planul de măsuri în vederea combaterii Pestei Porcine Africane„ la nivelul județului, precum și măsurile ce se impun în zonele de restricție.

    Fondurile de vânătoare și localitățile din zonele de control au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

    La nivelul județului au fost luate măsuri pentru instituirea a 4 filtre de control și dezinfecție la 4 fonduri de vânătoare (FV 27 – Măgureni, FV 28 – Cliești, FV 29 – Husenu, FV 31 – Lapis).

    8. Situația Pestei Porcine Africane în județul Galați

    La nivelul județului, în loc. Suceveni este confirmat 2 focare de pestă porcină africană.

    În data de 26.07.2018 a fost convocat Centrul Local de Combaterea Bolilor, în urma ședinței de lucru fost aprobat și pus în aplicare ”Planul de măsuri la suspiciune a focarului de Pestă Porcină Africană în extravilanul localității Suceveni” pentru reducerea pericolului de răspândire a acestei boli în efectivele învecinate. Totodată, a fost aprobată Decizia de distrugere a carcaselor și cadavrelor de suine prin metode alternative de îngropare pentru suspiciunea focarului situat în extravilanul localității Suceveni.

    În data de 04.08.2018 a fost confirmat 1 focar suspicionat în comuna Suceveni, iar pentru a preveni răspândirea bolii au fost uciși 66 de porci din 33 de exploatații nonprofesionale.

    I. Situația focarelor la porc domestic

    a. localități unde a fost confirmat virusul – 1
    ● focare confirmate – 2
    ● porci sacrificați – 0
    ● porci morți – 5
    ● porci uciși – 66

    b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
    ● nr. suspiciuni – 0
    ● porci morți – 0

    La nivelul județului au fost luate măsuri pentru instituirea a 2 dezinfectoare pe DN 26.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații