Creșterea animalelorŞtiri agricole

BĂTAIE DE JOC la adresa UNUI FERMIER: ”Mi-au spus că PORCII AU PESTĂ. AM SĂPAT GROAPA, AM LUAT VAR. Acum mă sună că PORCII SUNT SĂNĂTOȘI!”

Dumitru Bărbieru, fermierul din Tulcea ai căror porci se află în carantină de 40 de zile, este, din nou, victima incompetenței autorităților sanitar-veterinare. În urmă cu două zile, exact în ziua în care Agrointeligența a publicat cererea crescătorului de a-i fi asomați preventiv animalele, cei de la DSV Tulcea l-au anunțat că are Pestă Porcină Africană în exploatație. Era vorba despre o suspiciune care s-a mediatizat rapid. Astăzi, 4 august, fermierul a fost sunat și i s-a spus că, de fapt, analizele au ieșit negative, că porcii sunt sănătoși  – că au fost sănătoși tot timpul, și că poate căuta un abator să îi preia.

Ne-au spus astăzi (sâmbătă – 4 august) că putem livra porcii după două zile în care ne-au ținut în stres și…acum două zile ne-au spus că aveam Pestă Porcină Africană. Am ținut porcii flămânzi și fără apă, s-au mâncat între ei, și acum, după două zile, ni se spune că porcii sunt sănătoși, n-au PPA”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Dumitru Bărbieru, administratorul exploatației DAB Zootehnica din Tulcea.

Când s-a găsit primul focar de PPA în Tulcea, la ferma lui Dumitru Bărbieru se aflau, cu greutate de livrare, 1.850 de capete de suine din rasa Duroc. ”După ce mi-au spus că am PPA au venit val-vârtej. Ne-au explicat ce avem de făcut, cum se va face sacrificare, cum să săpăm groapa”, ne-a mai precizat fermierul care, între timp, a cumpărat o tonă de var. ”Am vorbit să aducem dioxid de carbon, să aducem dezinfectanți, am luat var. Am cumpărat o tonă de var. Nici nu știu ce să fac cu el acum. Nici nu știu cât am mai cheltuit și cu aceste pregătiri”, a mai spus fermierul de la DAB Zootehnica.

Caută abator unde să-și sacrifice porcii

Crescătorul a cerut săptămâna aceasta ca porcii săi să fie asomați preventiv, mai ales că în jurul exploatației sale s-a înmulțit  numărul de cazuri confirmate de PPA. Nici până astăzi, fermierul nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa. În schimb, după ce săptămâna aceasta, cei de la DSV au dat sfoară în presă că ferma sa are PPA, fermierul se teme că nici cu toate hârtiile în mână, nu îi va fi ușor să găsească un abator unde să sacrifice suinele. ”Încep astăzi să dau telefoane. Porcii sunt perfect sănătoși. Li s-au făcut analize peste analize, nu au PPA. Începând de astăzi am primit acordul de la DSV Tulcea să pot să îi livrez”, ne-a mai precizat Dumitru Bărbieru.

Citiți și articolul: APELUL UNUI FERMIER DISPERAT: ”PORCII MEI SUNT SĂNĂTOȘI. ROG ABATOARELE SĂ ÎI CUMPERE, altfel SE VOR MĂNÂNCA ÎNTRE EI”

Vă reamintim că DAB Zootehnica este una dintre cele patru fermele de porci din Tulcea. În județ, Pesta Porcină Africană s-a confirmat prima dată la explotația Carniprod, acolo unde s-a sacrificat tot efectivul de suine: 43.843 de capete. În total, la nivel național, numărul porcilor uciși este de circa 70.000 în localități din 8 județe: Tulcea, Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Sălaj și Bihor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. ESTE INCOMPETENTA SI FACATURA POLITICA SA LOVEASCA IN TARANI SI FERMIERI ,OCOLIND ANUMITI FERMIERI CUM ESTE FIUL LUI DRAGNEA CARE VA LIVRAT IN JUR DE 10 .000 DE PORCI INAINTE DE A SE ANUNTA PSTA PORCINA .CE INSEAMNA ASTA .CUM EXPLICA MINISTRU DAEA CAZUL FERMIERULUI DIN TULCEA DUMITRU BARBIERU DE CARE SI AU BATUT PUR SI SIMPLU JOC ,AI PESTAIN PORCI NU AI PESTA IN FERMA .DREBUIE DE URGENTA DEMISI CEI CE SE FAC VINOVATI DE ACEASTA MAGARIE .

  2. Doamne ! !! cita bataie de joc pe acest fermier ? , si ca pe acesta pe multi alti , de aceasta slehta de incompetenti aroganti cocotati pe diferite trepte ierarhice a puterii , prin partidul stat.
    Mai alalta seara min. Daea , peste o ora a tot perorat de ce masuri supernemai pomenite a luat in lupta cu PPA , in loc sa spuna clar : din citeva focare existente , am dat proportii mari acestei PPA , pentru ca asa a fost porunca acestei megaafaceri , si acuma am scapat-o de sub control, suntem depasiti , ajutor!.

  3. Cum domne, deci până la urmă Pesta porcină Africană este REALĂ în RO, nu doar conspirație a străinilor dușmănoși și interesați să ne trateze ca pe piață de desfacere ?! INCREDIBIL

    1. Nu vă supărați, dar n-ați citit textul? Că deși i s-a spus că are pestă, analizele au dovedit că animalele NU au PPA?

      Cele bune!

Scrie un comentariu