Creșterea animalelorŞtiri agricole

Fermierul cu 48.000 DE PORCI UCIȘI: ”Statul să îmi dea MĂCAR AVANS DIN DESPĂGUBIRI. NU POT PLĂTI SALARIILE OAMENILOR!”

Nicolae Ciuleac, administratorul Carniprod Tulcea, este fermierul cel mai afectat de Pesta Porcină Africană. În exploatația acestuia au fost sacrificați 48.034 de porci, iar acum Nicolae Ciuleac așteaptă să îi mai fie distruse și 600 de tone de carne și 5.000 de tone de cereale. Numai pentru efectivele de suine, tulceanul estimează să statul român trebuie să îi plătească despăgubiri de 6 milioane de euro. Până acum, însă, nu i s-a achitat nimic, nu i s-a virat niciun avans din despăgubiri și nici nu este lăsat să își reia activitatea în abator sau pe partea de procesare a cărnii, unde Nicolae Ciuleac n-ar folosi materie primă din ferma sa.

Statul ăsta, dacă așa bine s-ar îngriji de societatea noastră ar trebui cel puțin să ne dea un avans ca să plătesc salariile. Eu activitate n-am mai avut de o lună de zile și bani nu mi-a dat nimeni. Ei știu câți bani trebuie să ne dea – aproximativ, la porci, cam la vreo 6 milioane de euro pentru ce s-a distrus”, a declarat la Realitatea TV Nicolae Ciuleac, administratorul Carniprod Tulcea.

Întrebat când crede că va primi banii de la stat, fermierul a declarat că nu are informații: ”Nu știu când o să ne dea banii. Când o să vrea ei o să ne dea. Și dacă o să se vorbească prea mult o să nu dea nimica”.

Fără activitate de o lună de zile, Carniprod a ajuns în situația de a nu putea să își plătească salariații. ”Oamenii n-au salarii. Băncile nu-mi mai dau nici mie bani pentru că eu nu produc nimic și banca dacă nu produci nimica, nu-ți dă bani. Banca mi-ar da bani dacă aș produce, dar eu nu produc. Stau, stau și nu fac nimic. La noi trebuie să funcționeze fabrica. În afară de asta trebuie să dau afară 150 de oameni de la complexul zootehnic car enu mai au obicetul muncii”, a declarat Nicolae Ciuleac care până la izbucnirea epidemiei de PPA, avea 500 de angajați.

La nivelul județului Tulcea au fost confirmate 466 focare de pesta porcină africană în 57 localități, iar în 9 localități există 16 suspiciuni cu analize în lucru, urmând ca diagnosticul să fie confirmat de laboratoare din București. La Carniprod SRL au fost ucici cu dioxid de carbon 48.034 de suine, dintre care 4.975 de cadavre au fost incinerate, iar 43.059 au fost îngropate. La o a doua fermă din Tulcea, la Pigcom, autoritățile sanitar-veterinare au ucis cu dioxid de carbom 10.837 de porci, toate cadavrele fiind îngropate.

În total, numărul de focare la nivel național se ridică la circa 550, iar numărul județelor unde virusul a fost confrimat a ajuns la 8: Tulcea, Constanța, Bihor, Satu Mare, Brăila, Ialomița, Sălaj și Galați.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Te miri , ca acest om mai este normal !!??!!??!!.Pina cind se vor face controalele de rigoare , pina cind se vor face rapoartele de control , pina cind se vor procesa rapoartele de control , pina cind se vor reverifica veridicitatea datelor de la control si se va procesa raportul de reverificare,pina cind se va aproba de toti decidentii de pe toate treptele ierarhice , …. etc, etc, etc, vor trece citiva ani pina la plata efectiva , cind din Carniprod va fi ruina , asa cum vrea cineva suspus.
    Gabriel are dreptate .

  2. data viitoare – la europarlamentare si la parlamentare, voi astia din tulcea, vaslui, telemorman, buzau8, vrancea si alte judete de acest fel si gen, mai votati psd-ul, eventual sa iasa cu peste 100% ca asa-i pe la voi! o sa mancati inca 4 ani 1 kg ulei + 1 kg faina ce va dau aia ca spaga electorala!

Scrie un comentariu