• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ȘEFUL ANSVSA – MESAJ LINIȘTITOR pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

  agrointeligenta.ro -

  Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, mesaj liniștitor pentru crescătorii de ovine din România. Șeful Autorității le transmite fermierilor că pesta micilor rumegătoare, boală care face ravagii în Bulgaria, este ținută departe de România. Spre deosebire de pesta porcină africană, pentru boala care afectează oile și caprele există vaccin pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor.

  Președintele ANSVSA recunoaște că pesta rumegătoarelor mici este o amenințare reală pentru efectivele de ovine și de caprine din țara noastră. Prezent în platoul emisiunii ”Jocuri de putere” de la Realitatea TV, Geronimo Brănescu a declarat în această seară, luni – 6 august, că pesta ovinelor a fost localizată în Bulgaria într-o regiune de lângă granița cu Turcia. ”Noi am dispus măsurile legale încă de când am fost notificați de Comisia Europeană cu privire la apariția acestei boli”, a declarat Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.

  ”Este o boală foarte periculoasă a rumegătoarelor mici. Este prima dată când este semnalată în Europa. Comisia Europeană este cât se poate de alarmată cu privire la aceste cazuri. Noi am dispus măsuri, facem verificările de rigoare, dar pentru pesta micilor rumegătoare există vaccin. Poate fi prevenită. De asemenea, noi am ținut departe România de dermatoza nodulară a bovinelor care afectează Bulgaria de mai mulți ani și care n-a intrat în România. Am păzit România de această boală. Facem eforturi susținute să o păzim și de pesta micilor rumegătoare. Nu e simplu să lucrezi cu bolile, nici la oameni, nici la animale”, a declarat șeful ANSVSA despre măsurile prin care se poate stopa răspândirea virusului care provoacă pesta rumegătoarelor mici.

  Geronimo Brănescu a recunoscut, însă, că până în prezent vaccinul contra pestei ovinelor nu a fost folosit la oile sau caprele din România. ”Nimeni n-a făcut vaccin, există vaccin stocat în lume, vaccin dedicat pentru prevenirea acestei boli. Adică ai profilaxie, e altceva față de PPA unde nu ai profilaxie, n-ai posibilități să intervii preventiv”, a mai precizat Geronimo Brănescu.

  Vă reamintim că pesta oilor, boală care evoluează în Bulgaria, este mai deloc cunoscută crescătorilor de ovine din România. Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis, consideră că este nevoie ca fermierii să fie informații în mod oficial despre riscurile reprezentate de această boală, mai ales cu privire la simptomele prin care ea poate fi identificată în turmă.

  Potrivit acestuia, semnele bolii sunt febră, tulburări, anorexie, apatie, horipilatie (zburlirea părului). Febra este prezentă 2-3 zile, perioadă în care apare un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulcerații ale mucoasei bucale și congestie gingivală. În această formă, boala evoluează 5-6 zile, iar animalele mor în hipotermie.

  Pesta ovinelor nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Odată intrat în crescătorie, virusul poate infecta până la 90% din animalele aflate acolo.

  Informații despre pesta rumegătoarelor mici găsiți în articolul: DEZASTRUL CARE PAȘTE OILE DIN ROMÂNIA: O temută boală AR PUTEA DECIMA TURMELE!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Plăți din subvențiile APIA făcute în conturile crescătorilor de animale! Subvenții APIA 2021. Unde găsesc fermierii informații despre plățile din acest an Subvenții APIA 2021: Formularul obligatoriu pentru fermieri a fost publicat în Monitorul Oficial!

  Ultimele știri

  Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Vom plăti toate pagubele făcute de animalele sălbatice! Tractor cuprins de flăcări pe câmp, în timp ce efectua lucrări agricole FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 3 martie 2021