DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT privind BERBECII DE RASĂ PENTRU MONTA DIN TOAMNĂ!
Ramona Dascălu -Asociațiile de crescători de ovine, ședință importantă la Agenția Națională pentru Zootehnie. Marți, 7 august, la București, liderii organizațiilor care dețin Registre Genealogice pentru rasele de ovine și de caprine au fost participat la o ședință de lucru în care s-au stabilit o serie de reguli clare pentru campania de montă din toamnă.
”Întâlnirea pe care am avut-o astăzi (marți, 8 august – n.r.) a fost una anunțată cu o săptămână înainte pentru că am dorit să ne asigurăm că toată lumea poate participa și pentru a avea la discuții toate asociațiile de Registru Genealogic, reprezentate de președintele Asociației și de specialistul care conduce Registrul Genealogic pe rase. Este vorba despre 10 registre la ovine și un registru la caprine. Ca subiecte, cel mai important a fost cel legat de stabilirea numărului de berbeci și a necesarului de berbeci pe care îl avem în această toamnă, în campania de monta 2018, mai bine zis, asigurarea necesarului de berbeci care îndeplinesc condițiile prevăzute de Regulamentul European – berbeci cu origine, berbeci cu genealogia cunoscută pe două generații, berbeci de rasă pură”, a declarat Lelior Iacob, director general Agenției Naționale pentru Zootehnie pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Atenția specialiștilor s-a îndreptat mai ales către efectivele de berbeci disponibile la acest moment în ferme și găsirea de soluții pentru suplimentarea lor în exploatațiile unde există un număr insuficient de reproducători de calitate. ”Reproducătorul reprezintă vârful, cel care transmite progresul genetic în efectivele de oi. La nivel național, noi stăm bine cu privire la numărul de berbeci, având undeva la peste 53.000 de capete, la un efectiv de ovine aflat în lucrările de selecție undeva în jur de 2 milioane de capete. Gândiți-vă că cu aceste 53.000 de capete – mai sunt situații unde mai putem depista și alți berbeci, putem asigura necesarul pentru aproape 2 milioane de ovine, având în vedere raportul dintre sexe de 1 la 35”, a explicat directorul general al ANZ.
Unele ferme au prea mulți reproducători, altele n-au destui
”O problemă este acolo când discutăm de distribuția reproducătorilor pe efective și pe exploatații – avem exploatații cu un număr mai mare de reproducători decât au nevoie, altele care nu au numărul necesar. Încă suntem la un moment în care fermierii, asociațiile, fac achiziții, deci situațiile se schimbă de la o zi la alta, toată lumea e interesată să cumpere”, a mai spus Iacob Lelior pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Pentru a preveni orice situații, asociațiile și ANZ au găsit soluții menite să ajute crescătorii în perioada de montă și, implicit, accesul la Sprijinul Cuplat din Zootehnie, subvenția europeană care se acordă animalelor aflate la Controlul Oficial al Producției (COP) și în programele de ameliorare a raselor.
”În condițiile în care se epuizează tot stocul de reproducători din această țară, putem, la solicitarea și recomandarea asociațiilor și a fermierilor, să utilizăm la montă reproducători obținuți în acest an. Este vorba de tineret mascul. Aici am pus câteva condiții: dacă acei reproducători au vârsta de peste 7-8 luni în momentul în care intră la reproducție și au greutate, dezvoltare corporală de peste 75% din greutatea de adult, numai în acele condiții pot fi acceptați la reproducție. Și, bineînțeles, sub supravegherea fermierului și în condițiile în care la un mascul tânăr se poate aronda un efectiv de maxim 15-20 de femele față de un reproducător adult unde mergem pe raportul de sexe de 1 la 35”, ne-a vorbit Iacob Lelior despre decizia de a se introduce berbecii tineri la reproducție în această toamnă.
Berbecii tineri, atent monitorizați și verificați
Berbecii tineri care vor fi introduși la montă vor fi atenți monitorizați, a explicat șeful ANZ, care a precizat și că se vor face controale în acest sens: ”În urma discuțiilor am stabilit că asociațiile ce vor recurge la această variantă, ne vor informa, vor raporta către ANZ numărul de reproducători ce îndeplinesc aceste condiții, exploatațiile unde ar trebuie să se facă reproducția pentru ca noi, autoritatea competentă, împreună cu conducerea asociației, să putem face verificările de rigoare în teritoriu pentru a vedea dacă, într-adevăr, se îndeplinesc condițiile cerute și berbecii aceia să poată fi acceptați la reproducție”.
Însămânțare artificială cu material genetic de la berbecii valoroși
O altă soluție găsită de fermieri împreună cu specialiștii ANZ a fost aceea de a se valorifica mai bine potențialul genetic al celor mai valoroși berbeci. ”O altă soluție găsită împreună cu specialiștii a fost cea ca, în cazul reproducătorilor foarte buni, și unde situația o permite – adică avem specialiști, să putem apela la extinderea însămânțărilor artificiale. Adică de la un număr mic de reproducători să putem recolta material seminal și să putem efectua însămânțarea artificială știindu-se că prin această metodă nu mai putem ține cont de acest raport de 1 la 35, ci raportul va fi mai mult mai mare. Se pot însămânța 100 de capete, sau chiar mai mai multe capete folosind material de la un singur berbec valoros”, a explicat Lelior Iacob pentru Agrointeligența.
De subliniat că introducerea și aplicare noilor criterii va fi stabilită de către asociațiile de crescători numai în consultare cu ANZ astfel încât adeverința ce se va elibera fermierilor să ateste în mod corect raportul dintre sexe, criteriu de eligibilitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic la ovine.
”Reproducția, programul de ameliorare și acest SCZ sunt legate de Registrul Genealogic. Ca fermierul să primească SCZ, automat el trebuie să primească adeverința care să ateste numărul de ovine din lucrările de selecție”, a precizat Lelior Iacob.
În final, legat de deciziile noi pentru berbecii de rase, directorul general al ANZ a accentuat faptul că ”sunt soluții discutate împreună cu specialiștii de la asociație, cu mediul universitar, cu profesori din cadrul facultăților, profesioniști cărora le-am cerut un punct de vedere pentru această situație – avem și punctele lor de vedere că într-adevăr se poate utiliza un reproducător dacă îndeplinește acele două condiții pe care le-am discutat„.