Creșterea animalelorŞtiri agricole

IMAGINI GROAZNICE: PORCI ÎNGROPAȚI DE VII CARE ÎNCĂ MIȘCĂ SUB O PALMĂ DE PĂMÂNT!

Autoritățile din județul Brăila nu au ținut cont de nicio regulă atunci când au decis sacrificarea porcilor din satele Gura Călmățui și Lanuri. Modul în care s-a intervenit în aceste focare nu a făcut altceva decât să scoată molima din cotețe și să fie împrăștiată pe câmpurile din împrejurimi.

În satul Lanurile, porcii au fost îngropaţi de vii, potrivit Libertatea.ro care prezintă și un video cu ”groapa comună”.

Potrivit acestei surse, la Gura Călmăţui, pământul de deasupra gropilor cu sute de animale bălteşte, iar acum câteva zile a bolborosit, povestește un cioban brăilean care obșnuia să-și plimbe oile prin zonă.

Porcii ar fi fermentat cu tot cu virus în două gropi astupate în grabă sau cu neștiință. Locul cu pricina este aproape de drumul judeţean care leagă oraşul Ţăndărei de comuna Viziru.

După un kilometru, pe stânga, apare un ţarc cu pari din lemn, iar din dreapta, din lunca râului Călmăţui, o turmă de oi. De-o parte şi de alta, pământul a fost răscolit.

„O zi a durat. I-a împuşcat şi i-a pus în remorcă. Nu i-a cântărit, nimic. I-a luat la ochi. Care are 100, care are două, nouă. Fără analize luate, fără nimic. I-au adus aici. Încă se simte în aer. Era groapa făcută, că eu am fost cu oile aicişa. Era astupată şi mai făceau încă una. Când am venit aici, în prima zi după ce au astupat, mi-am luat oile şi m-am dus cât am putut. Mirosea de nu puteai să stai. O mizerie de nedescris. Şi acum se cunoaşte cum s-a scurs fermentaţia”, a povestit ciobanul Ilie Neculai pentru Libertatea.

Manualul de intervenţie în caz de pestă africană spune că gropile trebuiau acoperite cu un strat de pământ de minimum 1,5-2 metri. Mai trebuiau să aibă un strat de folie dedesubt, un strat de nisip, argilă compactată şi dezinfectanţi. Şi, poate cel mai important, să nu fie în zone inundabile şi să poarte un avertisment.

Citiți mai multe pe www.libertatea.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. O mizerie orchestrată de autoritățile incompetente dirijată de interesul statelor europene care trebuie sa ne vinda porcii lor . Să-i bage pe guvernanți in gropi-le cu porcii ăștia.Nu valorează mai mult.

Scrie un comentariu