• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de cânepă – Ghid A-Z: autorizație, investiție, semănat, îngrijire, producție, prețuri

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de cânepă este cel mai nou pariu în agricultură al fermierului Vasile Pop-Silaghi, administratorul societății Business Agro Consulting. Cunoscutul inginer din Girov, județul Neamț ca decis ca în acest an să investească în cultivarea cânepii. Agrointeligența a discutat cu fermierul despre tehnologia de cultură la cânepă, soiurile care merg la noi în țară, cum se face erbicidarea, unde se vinde cânepa și, foarte important, ce autorizații sunt necesare pentru a cultiva cânepă în România.

    Cultura de cânepă: tradiție susținută cu subvenții APIA

    Cultura de cânepă: autorizația necesară pentru cultivare

    Cultura de cânepă: soiuri profitabile

    Cultura de cânepă: când se seamănă, densitate, cantitate de sămânță la hectar

    Cultura de cânepă: combaterea buruienilor cu erbicide

    Cultura de cânepă: când și cum se recoltează

    Cultura de cânepă: investiția la hectar

    Cultura de cânepă: producția la hectar

    Cultura de cânepă: preț per kilogram pentru recoltă

    Cultura de cânepă: rotația culturilor și încorporarea tulpinilor tocate în sol

    Vasile Pop-Silaghi este recunoscut drept un fermier care face tehnologie la cel mai înalt nivel

    Cultura de cânepă: tradiție susținută cu subvenții APIA

    Cânepa este o cultură de primăvară cu tradiție în România, însă în ultimii ani suprafețele au scăzut drastic. Din 2015 s-a introdus o subvenție de tip sprijin cuplat de producție pentru a stimula fermierii să investească în cânepă. Banii noi de la APIA s-au alăturat Ajutorului Național Tranzitoriu pentru cânepă și subvențiilor ”de bază” pentru supfațele agricole. (Citiți articolul: Subvenția APIA pentru un hectar de cânepă).

    Cultura de cânepă: autorizația necesară pentru cultivare

    Autorizația pentru a cultiva cânepă a fost primul pas făcut de fermierul Vasile Pop-Silaghi înainte de a înființa cultura. Procedura, una ce poate părea complicată, începe de la Direcția Agricolă Județeană.

    ”Se face o cerere pentru autorizare la Direcția Agricolă. Direcția Agricolă se ocupă de celelalte relații, inclusiv de cea cu Serviciul de Droguri și așa mai departe. La Direcția Agricolă se face cererea, se analizează dosarul, se verifică suprafața, înființarea culturii, tehnologia și așa mai departe. Apoi, în timpul vegetației, la înflorit se trimit niște probe prin Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Semințelor ca să verifice că soiul respectiv se încadrează în maximul de conținut în TLS. TLS este practic este drogul care se află în varietatea Indica și se determină nivelul maxim. După care, toate probele de semințe înainte de livrare se verifică la un laborator specializat la Blaj. Este singurul laborator acreditat care face analize pentru conținutul de TLS”, ne-a explicat ing. Vasile Pop-Silaghi.

    De precizat că pentru fermierului i s-a cerut la dosar inclusiv autorizația celui care a produs sămânța, etichetele de la fiecare sac, formalitățile fiind ușor de respectat având în vedere că agricultorul a cumpărat sămânța de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă de la Secuieni, județul Neamț.

    Cultura de cânepă: soiuri profitabile

    Soiul de cânepă pentru care a optat fermierul Vasile Pop-Silaghi este Jubileu. Prețul pentru această sămânță este, cu tot cu TVA, de 43,60 de lei/kg pentru categoria B și de 37,70 lei pentru categoria C1. Alte soiuri românești sunt Zenit, cu varianta Zenit Eco, precum și soiul Dacia de la SCDA Secuieni.

    Solul recomandat pentru cultivarea cânepii este unul mai bun, însă cultura nu este una pretențioasă și poate valorifica și pâmântul mai slab, mai puțin profund, spune cultivatorul de la Neamț.

    Cultura de cânepă: când se seamănă, densitate, cantitate de sămânță la hectar

    Pregătirea patului germinativ este la fel de importantă ca și semănatul. În județul Neamț, fermierul Vasile Pop-Silaghi a semănat cânepa pe 15 aprilie, folosind o semănătoare de precizie pentru a controla adâncimea de semănat la 3-4 centimetri.

    Densitatea la semănatul cânepii a fost de circa 50 de plante pe metru pătrat, cu o cantitate de sămânță de 8-10 kilograme la hectar. ”Este obligatoriu ca răsărirea să fie una explozivă pentru a învinge buruienile care pot sufoca plantele de cânepă. Nu trebuie uitat nici seminței de cânepă, pentru că sunt o mulțime de dăunători în primele faze de vegetație și dacă nu se face tratamentul e pericol de compromitere”, explică fermierul care arată că tratamentele se pot face și ulterior în vegetație – doar că atunci e nevoie de 2-3 tratamente, așa că cel pentru sămânță rămâne cea mai eficientă decizie.

    Cultura de cânepă: combaterea buruienilor cu erbicide

    Combaterea buruienilor la cânepă este o lucrare dificilă din cauza produselor limitate din piață. ”Există varianta semănatului în rânduri rare, adică la 45-50 centimetri distanță, ca să folosești prașilă mecanică tocmai pentru această îmburuienare. În aceste condiții, însă, devine mai dificilă tunderea în timpul vegetației pentru stimularea ramificării și pentru oprirea creșterii, tocmai ca să putem să recoltăm mecanic. Dacă o lăsăm natural să crească, cânepa ajunge la 2,5-3 metri și astfel recoltarea mecanică e cu totul imposibilă. Și atunci Stațiunea Secuieni a găsit o metodă după ani de cercetări, observații, ca această tăiere să se facă în momentul în care planta are 5-6 perechi de frunze. Planta se taie la 3-4 perechi de frunze cu o cositoare. Deci pe lângă faptul că oprește creșterea, se stimulează ramificarea și bineînțeles creșterea producției”, explică fermierul.

    În primele faze ale vegetației, planta de cânepă are nevoie de apă, după care nu este așa pretențioasă. ”În primele faze de vegetație, până ajunge la tăiere are nevoie de apă. În faza respectivă înrădăcinează adânc și trece ulterior peste faze de secetă, dar nu extremă, bineînțeles”, mai spune Vasile Pop-Silaghi.

    Cultura de cânepă: când și cum se recoltează

    Recoltarea culturii de cânepă este o adevărată loterie din cauză că procesul de coacere se face neuniform pe tijă. ”Trebuie să alegi cu atenție momentul recoltării pentru că în vârfurile ramificației semințele sunt coapte, dar în partea inferioară sunt verzi. Trebuie să alegi momentul de echilibru între cele două varietăți pentru că altfel pierzi partea de sus uscată – se scutură foarte ușor, și în același timp să nu fie prea mult verde în compoziție”, atrage atenția fermierul.

    Recoltarea cânepii se facela sârșitul lunii august, începutul lunii septembrie – în funcție de timpurietatea soiului ales, iar lucrarea se recomandă a fi făcută cu o combină performantă pentru a se evita pierderile: ”Imediat după recoltare are loc o uscare naturală, pentru că prin uscare mecanică nu se poate, își pierde calitățile. Are loc o triere pentru excluderea resturilor vegetale, resturilor de frunze, de tulpini, deci o triere, aducerea la 9% umiditate și livrarea”.

    Cultura de cânepă: investiția la hectar

    Costurile de înființare pentru un hectar de cânepă se ridică la 2.500 de lei în condițiile anului agricol 2017-2018. Cheltuielile sunt mai mici datorită faptului că tehnologia de cultură nu implică fertilizare intensivă, erbicidări scumpe, însă investiția este ridicată de lucrările suplimentare – tăierile de condiționare și apoi cele de păstrare a calității.

    Cultura de cânepă: producția la hectar

    Producția la hectarul cultivat cu cânepă depinde mult de condițiile de peste an, precum și de eficiența lucrărilor de erbicidare. Se poate miza pe o recolăt medie de 1.000-1.500 de kilograme la hectar, pragul pentru eligibilitate la spijinul cuplat fiind de 600 de kilograme de semințe la hectar sau de 10.000 tulpini uscate la hectar, cu dovada valorificării acestei producții.

    Cultura de cânepă: preț per kilogram pentru recoltă

    Vânzarea semințelor de cânepă ar trebui stabilită înainte de a demara plantația. Sunt puține unități din țară care preiau semințele pentru procesare. ”Eu am un contract de prelucrare Biocis Bârlad – este printre puținele firme din țară care se ocupă de produsul finit. Mai sunt pe la Rădăuți, pe la Dâmbovița, undeva în Salonta. Cred că sunt vreo 4-5 prelucrători în țară. În contractul pe care l-am încheiat eu, prețul este de 1 euro/kg în condiții de calitate. Stasul este foarte pretențios, trebuie ca producția predată să fie pură, să nu conțină niciun fel de ciuperci, mucegaiuri, impurități”, explică inginerul Pop-Silaghi.

    Cultura de cânepă: rotația culturilor și încorporarea tulpinilor tocate în sol

    Rotația culturilor nu pune probleme fermierilor care cultivă cânepă. Este însă o problemă la cei care valorifică semințele ce fac cu fibra. ”Cu rotația nu avem probleme, e o bună premergătoare, deși trebuie să ne punem problema ce facem cu fibra care rămâne. Recoltăm sămânța, dar rămâne o cantitate foarte mare de plante și de fibră tocată. E foarte greu de încoporat, e o fibră matură. În unele ferme din vestul țării se pune problema deja de a aduna fibra brută, e o fibră de calitatea a doua, fiind tăiată, frântă, dar există soluții de valorificare a acestor produse secundare, cum ar fi materiale de construcție ecologice sau izolatoare, se pot produce fibre grosiere. În străinătate se face treaba asta. Noi sperăm să se pună la punct și în România. Poate să intre în rotație cu toate culturile, cu cereale, nu e pretențioasă, important e să nu revină între ani”, declară fermierul.

    Pe lângă valorificare, cea mai mare incertitudine legată de subvenția pentru cânepă. Cum suprafețele fluctuează de la an la an, fermierilor cultivatori le este dificil să își facă un plan de afaceri care să includă și sprijinul cuplat care a variat de la mii de euro la câteva sute de euro pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!