• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SOLUȚII IRIDEX pentru AGRICULTURĂ: Folie agrotextilă de protecție pentru fân și paie

    agrointeligenta.ro -

    Cum vara se apropie de sfârșit, agricultorii au grijă să se pregătească pentru iarnă. Din aceste pregătiri face parte și recoltarea fânului și paielor, precum și pregătirea lor pentru iarna care va urma. Pe toată perioada de iarnă, fânul va constitui principala sursă de hrană pentru animalele ierbivore din ferme și gospodării.

    O iernare în bune condiții implică furaje de calitate, iar obținerea acestor furaje presupune uscarea și depozitarea fânului în așa fel încât principiile nutritive pe care le conțin (proteine, vitamine, minerale) să fie conservate în procent cât mai mare. Prin uscarea tradițională în câmp, până la stadiul care să permită depozitarea, se pierd deja, inevitabil, 23-30% din nutrienți (ajungându-se chiar până la 70% în condiții de vreme rea). Pierderile sunt și mai mari în timpul depozitării, când, uneori, condițiile improprii pot duce la umezirea și mucegăirea grămezilor. Mai simplu spus, se va obține un fân de slabă calitate, care poate crea probleme în furajarea animalelor, neoferind posibilitatea de a hrăni corect și sănătos animalele.

    Pe de altă parte, paiele folosite deseori ca așternut în grajduri și în fermele de păsări trebuie să fie și ele uscate, fără mucegai, cu fibra întreagă, pentru a asigura izolarea termică și a nu provoca animalelor probleme de sănătate. Vă propunem mai jos o modalitate de a împiedica sau, cel puțin, a reduce deteriorarea fânului și paielor pregătite pentru iarnă. În funcție de posibilități, după uscare, depozitarea se face afară, în șire și stoguri, sau în spații acoperite cum sunt șurile și fânarele. Pentru stocarea pe termen lung fără riscul mucegăirii, ambele metode de depozitare presupun un conținut maxim de umiditate de 17%. O umiditate mai mare va duce la creșterea temperaturii până la supraîncălzire și deteriorarea ireversibilă a valorii nutritive și integrității structurale.

    Desigur, în fermă nu se lucrează tocmai cu procente, dar experiența își spune cuvântul și fermierul va reuși să aprecieze când fânul și paiele pot fi făcute grămezi, precum și eventuala umezire peste valorile indicate. Din acest moment, de mare ajutor în procesul de depozitare sunt foliile de protecție.

    Avantajele folosirii foliilor de protecție

    Folia de protecție a fânului este concepută în primul rând pentru depozitarea în aer liber a baloților de paie și a sfeclei de zahăr. Aceasta protejează împotriva ploii, zăpezii și vântului, reducând, în același timp, prin respirabilitatea sa, riscul creării mucegaiului. Poate fi utilizată și pentru depozitarea la interior a cartofilor, a cerealelor, a lemnului etc., protejându-le de animale sau de îngheț. Această folie este un agro-geotextil nețesut-interțesut din polipropilenă, stabilizat împotriva razelor solare.

    Principalul avantaj al folosirii foliei de protecție este rezistența la apă. Dacă este pusă cu o pantă de 45 de grade, apa va căuta drumul cel mai ușor de coborâre, alunecând pe acest material.

    Folia este permeabilă la aer: datorită procesului de fabricare, materialul permite aerului să treacă dintr-o parte în alta, ceea ce asigură ventilarea fânului fără niciun fel de problemă. Iar astfel, prin ventilarea corectă a căpiței, se minimizează riscul apariției mucegaiului.

    De asemenea, datorită procesului de fabricație, acest agro-geotextil din polipropilenă este rezistent la sfâșiere și totodată, prin adaosul de negru de fum, este stabilizat împotriva radiațiilor solare. Ceea ce aduce un suport suplimentar pentru culturile de cartofi, sau alte tipuri de culturi care pot suporta denaturări calitative din cauza razelor solare.

    Durabilitate și simplitate în utilizare

    Un alt avantaj este durabilitatea: dacă se respectă condițiile de transport, manipulare și instalare, acest agro-geotextil poate fi reutilizat pe parcursul câtorva sezoane.

    Cu o greutate de doar 140 g/mp, folia se poate manipula și manual de către 2-3 muncitori, iar culoarea verde îl face un material plăcut la vedere și prietenos cu mediul și planul architectural. Desigur că, la cerere, folia se poate livra și în alte culori. Ambalarea produsului în role sau împăturit se adaptează posibilităților de transport și de depozitare, iar pentru a veni în ajutorul clienților și a le ușura munca, foliile vin în două variante dimensionale: 9,8×12,5 m sau 9,8×24 m.

    În imaginile alăturate se poate vedea cât de simplu se întinde și fixează o astfel de folie peste baloții circulari depozitați la exterior. Plasarea pe o platformă reduce și acumulările de apă la baza grămezii, asigurând o protecție suplimentară.

    Din dorința de a oferi de fiecare dată cele mai potrivite și mai profitabile soluții pentru nevoile clienților săi și de a fi partener la dezvoltarea durabilă și sustenabilă și în domeniul agricol, Iridex Group Plastic pune la dispoziția fermierilor, pe lângă produsele de foarte bună calitate, serviciile asigurate prin specialiștii proprii de consultanță și asistență necesare.

    Despre Iridex Group Plastic

    Compania Iridex Group Plastic, înființată în 1993 ca firmă privată, reunește domenii de activitate diverse: construcții, agricultură, mase plastice, salubritate, toate având ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producătoare de plasă tip rețea din polietilenă, obținută prin extrudare, din România. În prezent, are în portofoliu o largă gamă de plase, folii și ambalaje pentru uz agricol. Tot pentru domeniul agricol, oferă echipamente pentru irigații de la producători de top la nivel mondial.

    Iridex Group Plastic este numărul 1 pe piața materialelor geosintetice, cu colaborări la proiecte de infrastructura mediului în toată țara. Cele mai importante orașe din România precum: București, Timișoara, Iași, Craiova, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș, beneficiază de depozite de deșeuri municipale realizate cu materiale furnizate și instalate de echipa Iridex. Parteneriate de peste 20 ani cu firme furnizoare de geosintetice, precum: Tensar, Cetco, GSE Environmental, dovedesc seriozitatea cu care Iridex își tratează partenerii de afaceri.

    Din respect pentru comunitate, Iridex îşi reafirmă angajamentul pe termen lung în politicile de responsabilitate pentru mediu şi are în vedere implementarea principiilor economiei circulare, folosind instalaţii nepoluante fabricate în Uniunea Europeană, a căror activitate este monitorizată permanent şi certificată. Mai multe detalii aflați accesând: www.iridexgroup.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura