RECOMANDĂRIŞtiri agricoleViaţa la ţară

NOU SCANDAL ÎNTRE FERMIERI ȘI OIERI: ”Ne-au acoperit TOATE CULTURILE CU VAR!”

VEZI GALERIA | 8 POZE

Scandal între o mare societate agricolă și crescătorii de animale! Din județul Olt, de la Scornicești, Constantin Oprea, crescător de ovine, ne-a sunat la redacție la numărul 0744.311.359 și ne-a prezentat o situație pe care autoritățile cu greu reușesc să o stăvilească. La un kilometru distanță de oraș, pe o suprafață de circa 200 de hectare, o societate administrată de un cetățean neamț a început aplicarea amendamentelor cu calciu fără a respecta normele de mediu, după cum reclamă oierul care face la rândul său și agricultură.

Constantin Oprea ne-a transmis imagini clare (vezi GALERIA FOTO) în care se vede cum amendamentul de sol pe bază de calciu a acoperit totul în jurul solei tratatate, oamenii cu teren în zonă având porumbul, floarea-soarelui, legumele și chiar vița de vie acoperite cu un strat alb. „Eu am în zonă atât porumb, cât și floarea-soarelui și plante de nutreț, suprafață unde țin și animalele. Din cauza varului de pe plante, nu mai pot să pasc animalele. Este jale, totul este alb. Nu sunt numai eu în această situație, suntem mai mulți”, ne-a transmis crescătorul de ovine.

Fermierul a apelat la autorități, inclusiv la ministrul agriculturii, Petre Daea, care a mobilizat mai departe Direcția Agricolă de la Olt să verifice la fața locului cele reclamate de oier. ”Dacă cei de la Mediu și Primăria orașului Scornicești au acționat cu mănuși și s-au prefăcut că acolo nu e nicio problemă, am fost cu cei de la Direcția Agricolă Județeană Olt la cei de la fermă și s-a rezolvat temporar. Li s-a spus să nu mai dea cu var până luni (3 seprembrie – n.r.), când o să se revină cu un control. Problema este că ei dau amendamentele în condiții de vânt, totul se împrăștie, acel calciu n-a fost ținut nici în condiții optime” ne-a spus Constantin Oprea.

Crescătorul de animale a dorit ca această situație să fie cunoscută de opinia publică întrucât dacă fermierii din vegetal mereu reclamă problemele cu oierii, de data aceasta domnia sa, un crescător de ovine este cel afectat. ”Eu acolo îmi pasc animalele, pe propriul meu teren. Din cauza acelui var, oile mele și nu numai ale mele nu mai pot să pască. Repet, nu sunt pe terenul altcuiva, este pământul pe care îl lucrez, unde am plantele de nutreț”, ne-a mai spus fermierul Constantin Oprea.

7 comentarii

  1. Problema este delicata . Crescatorul de oi si ceilalti “cultivatori” din zona unde s-a depus acel praf alb o sa-i multumeasca italianului dupa prima ploaie . Acum sa nu exageram dupa cateva poze facute pe margine de parcela , deoarece nu cred ca ala a fost nebun sa dea cu amendament pe timp de vant puternic . Exista amendament granulat care , tinut sub acoperis , se pastreaza foarte bine si nu se degaja praf la aplicarea lui . Probabil asta a cumparat ceva ieftin sau nu l-a tinut in conditii optime si s-a degradat . Probati Terracalco 95 cand mai vreti sa dati cu amendament . Costul pe ha este identic ca cel pentru amendamentul clasic (praf , resturi , de la fabricile de ingrasaminte) dar cheltuiala cu logistica si aplicarea este mult mai mica . Ca sa nu mai vorbim si de timpul redus si usurinta cu care se aplica .

  2. Ce-i adevarat…italienii habar n-au de agricultura….doar specula cu teren a fost de ei…fiind oricum mai destepti ca autoritatile noastre vandute,tot catre straini…despre ciobani… lipsa de bun simt,lipsa de logică,lipsa de profesionalism(vorbesc de marea majoritate) vai de ei…oi bolnave,netratate,flamande in perioadele cand furajele sant scumpe…concluzie:doua parti in conflict,una șmecheră si șpagară si alta dezorganizata, intentionat de catre autoritatile vandute partii straine șmechere….

  3. In goana dupa subventii astia de cultiva terenurile au arat toate dealurile drumurile pasunile sesurile de noi astia cu oile nu mai avem unde ne paste animalele. Au transformat dupa bunul plac si cu ajutorul autoritatilor locale categoria de folosinta a terenurilor. Cultiva la misto terenurile doar sa incaseze subventiile fara sa i controleze nimeni. Ne cheama pe noi sa le pastem cu animalele inverzirea a 2a iar ei incaseaza 60 de € la toata suprafata declarata la Apia in afara de subventia cealalta. Daca tot sunt platiti cu subventii sa fie controlati mereu in teren sa vada cum se face agricultura care sifoneaza miliarde de euro si ajung in buzunarele smecherilor.

  4. Da regulile trebuie sa le facă poporul prin stat că și la iei in tara tot așa este și noi la iei in tara nu avem voie sa luăm decizii numai iei comanda cum vor ne zic că nu suntem la noi in tara comandați la voi in tara nu la noi

  5. Eros adica un broscar.Ce cauti tu sa iti dai cu parerea in agricultura romaneasca.Tu nu traiesti cu produse din terenul altcuiva? Sau ai venit din italia cu pamant de la mata…Veziti de treaba ta pompina…

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!