Creșterea animalelorŞtiri agricole

PROFITORII PESTEI PORCINE! DANEZII SE PREGĂTESC SĂ ÎȘI MUTE FERMELE ÎN ROMÂNIA!

Pesta Porcină Africană a creat un teren perfect pentru o veritabilă ”invazie” a danezilor și a olandezilor în agricultura românească. Cum acasă la ei, industrializarea ridicată a exploatațiilor a condus la un nivel ridicat de poluare, legislația tot mai strictă îi obligă pe crescătorii de porci din Danemarca și Olanda fie să investească masiv, să închidă sau…să se mute cu fermele în România.

O parte dintre marile afaceri cu porci din România sunt deja în portofoliul danezilor. Un exemplu este compania Premium Porc, o investiție danezsub umbrela căreia activează cea de-a doua cea mai mare fermă de porci din țara noastră, după vechiul complex Comtim al celor de la Smithfield.

Deutsche Welle relatează că marii fermieri crescători de porci din Danemarca și Olanda se pregătesc să își mute afacerile în România din cauza presiunilor existente în țările lor legat de pericolele pe care le reprezintă industrializarea fermelor de animale.

”Numeroase studii atestă efectele nocive ale suprapopulării fermelor nu doar pentru animale şi personal, dar şi pentru întreaga zonă. Cercetătorii au comparat ferme din Germania, Olanda şi Statele Unite, unde efectivele de porci depăşeau 25.000 de animale, concluzionând că pesticidele şi antibioticele folosite se regăsesc în pânza freatică din zonele marilor crescătorii de animale, în timp ce mulți angajați se confruntă cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu. În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescătorii de porci a scos la iveală problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele şi concentrația mare de amoniac din aer” afirmă jurnaliștii germani, citați de publicația online inpolitics.ro.

Soluția de evitare a acestor probleme care au dus inclusiv la manifestații de protest ale ONG-urilor de mediu?

”În contextul sensibilizării opiniei publice asupra riscurilor pe care le reprezintă crescătoriile în masă, marii fermieri danezi, dar şi cei olandezi anunță că se mută în România sau în Țările Baltice.

Tot mai des marii crescători de porci din Danemarca anunță că îşi vor muta fermele în România şi în statele baltice, dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce înseamnă că vor exporta problemele de mediu în România şi alte noi state comunitare”, a declarat pentru DW Jette Friis Tuca, o ecologistă convinsă, care a participat la un protest din fața guvernului danez”.

DW mai punctează că, deși România este momentan afectată de pesta porcină africană, ”marii investitori din Olanda sau Danemarca dispun de logistica necesară relocării marilor ferme, atunci când situația se va calma. Fără efective de animale, dar cu spațiu şi personal, România nu este întâmplător invocată de fermierii din occident, cu precădere din Olanda şi Danemarca”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Megaafacerea , de care am tot spus se face numai de cei in cirdasie cu puterea si mai ales cu, complicitatea autoritatilor din Romania si danezii , olandezii si cine stie cine vor mai fi ei cei interesati.
    Nu sunt interesati de fermele de suine din Romania sau de taranii cu 1,2 …. n , capete din batatura ,ca vor fi distruse si indiferent de citi ar avea de suferit, tot cei intereseaza este megaafacerea. .

Scrie un comentariu