• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția pe lână: termen prelungit pentru depunerea actelor de vânzare

  Oana Timar -

  Termen prelungit pentru crescătorii de ovine! Pentru a sprijini oierii să acceseze subvenția de stat pentru lâna mioarelor, Ministerul Agriculturii a decis să prelungească termenul pentru depunerea documentației ce atestă valorificarea acestui produs. Data de 1 noiembrie este noul termen ce se regăsește într-un proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.500/2017 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

  ”Având în vedere că pentru obținerea acestui de ajutor de minimis, crescătorii trebuie să facă dovada comercializării cantităţii de lână și ținând cont de revitalizarea filierei de comercializare a lânii, care a presupus identificarea centrelor de colectare a lânii funcționale sau a unităților de procesare a lânii, este necesar să se prelungească perioada de valorificare a lânii și cea pentru depunerea documentelor aferente”, se arată în motivarea actului normativ postat pe site-ul MADR chiar cu o zi înainte de expirarea termenului inițial pentru depunerea actelor pentru lână și care a fost 1 septembrie.

  Actul normativ emis de MADR reglementează:
  – prelungirea perioadei de cerere, în consecință, și a termenului pentru depunerea documentelor justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei hotărîri și data de 1 noiembrie 2018;
  – în mod corespunzător se prelungește și termenul până la care Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc situaţia centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, respectiv până la data de 10 noiembrie 2018.

  ”Pentru evitarea confuziilor și pentru o interpretare unitară, în sensul că atestatul de producător și carnetul de comercializare sunt documentele care permit persoanei fizice să comercializeze lâna, este necesar să se armonizeze data valabilității atestatului de producător cu data comercializării. Astfel, atestatul de producător trebuie să fie valabil la data comercializării lânii”, mai arată oficialii MADR în actul normativ citat.

  Vă reamintim că oierii pot beneficia de 1 leu pe kilogram subvenție de la stat pentru lâna valorificată. Pentru a accesa acest sprijin de tip ajutor de minimis de la bugetul de stat, fermierii trebuie să se fi înscris în program, iar acum să prezinte dovada comercializării lânii cu acte.

  Conform evaluărilor oficiale, în România se poate colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone de lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine. La nivel județean, însă, dintre oierii care au cerut ajutorul de minimis, numai parțial au reușit să depună până pe 1 septembrie și actele că au vândut lâna. Spre exemplu, în județul Alba, dintre cei circa 1.200 de oieri ce s-au înscris în programul derula prin Direcția Agricolă Județeană, numai aproximativ 800 depuseseră până la finele săptămânii dovada vânzării lânii.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA: Lista cu crescătorii de animale aflați la control în fiecare județ! DNA: Contracte de arendă și adeverințe false pentru subvențiile de la APIA! CADASTRU GRATUIT 2020: Lista cu cele 261 de comune unde încep lucrările de cadastrare!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2020: Controlul pe teren se face și în lipsa/fără prezența fermierului! A plătit avans de 4.000 de euro pentru un tractor second-hand ce nu există! Răsucirea frunzelor la roșii: cauze, tratament, prevenire

  Căutare în articole