• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta Porcină Africană: unde s-au achitat despăgubirile pentru porcii sacrificați

    Ramona Dascălu -

    Se plătesc despăgubirile pentru porcii sacrificați în epidemia de Pestă Porcină Africană. În județul Brăila, au început de astăzi, vineri – 7 septembrie să se plătească despăgubirile crescătorilor de porci afectați de Pesta Porcină Africană (PPA). Primii proprietari de suine din acest judeţ care au primit banii pe porcii sacrificați sunt cei din comunele Berteştii de Jos, Berteştii de Sus, Spiru Hare, Gura Gârluţei, Gura Călmăţui şi Mihai Bravu.

    Banii pentru despăgubiri vin din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin Direcțiile Sanitar-Veterinare (DSV) județene.

    Până în acest moment, au fost plătiţi 2.392.030 de lei prin virament bancar, urmând ca alţi 700.000 de lei să fie achitaţi în numerar începând de astăzi, 7 septembrie. De reținut este faptul că plăţile se vor face prin virament bancar numai pentru proprietarii de animale care urmează să primească despăgubiri de peste 5.000 de lei, anunţă DSVSA Brăila, potrivit adevărul.ro.

    Din totalul de 1.906 dosare de despăgubiri înregistrate la DSVSA Brăila, au fost transmise 794 de dosare la ANSVSA Bucureşti, pentru care există o alocaţie bugetară de aproape 6,5 milioane de lei, urmând ca astăzi, 7 septembrie, să ajungă la Bucureşti alte 490 de dosare.

    În Ialomița despăgubirile pentru porci se achită începând de luni

    În județul Ialomița, oamenii care au rămas fără porci în gospodării din cauza PPA vor primi despăgubirile începând de luni, 10 septembrie 2018. Banii se vor acorda în ordinea localităților în care s-a efectuat uciderea preventivă a suinelor, începând cu localitatea Giurgeni, și cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, scrie obiectiv.net.

    Valoarea sumelor solicitate de la ANSVSA  pentru plata despăgubirilor celor afectaţi de PPA, la nivelul județului Ialomița, se ridică la 7.152.000 de lei, reprezentând dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 2.465 de exploataţii, pentru 9.239 animale. Dintre acestea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 950 de dosare, cu o valoare totală de 3.092.000 lei.

    În ultima săptămână, încă trei focare de PPA au fost confirmate în judeţul Ialomiţa, numărul acestora ajungând astfel la 94. Pentru a împiedica extinderea și mai mare a virusului, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a dispus anularea târgurilor de la Andrăşeşti, Căzăneşti şi Ciochina.

    în judeţul Brăila au fost declarate 60 de focare de boală, din care 54 sunt gospodării individuale, iar şase sunt exploataţii comerciale. În total, au fost sacrificate şi neutralizate până acum 28.984 de animale din gospodăriile populaţiei.

    De precizat că potrivit informațiilor oficiale, greutatea minimă pentru despăgubirea porcilor este de 100 de kilograme. Aceasta este greutatea la care se calculează sumele și pentru acei crescători ai căror porci sacrificați au avut mai puține kilograme. Nivelul minim de despăgubire de 6 lei pe kilogramul de porc în viu plasează despăgubirea minimă pentru un porc la 600 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd