Creșterea animalelorŞtiri agricole

Focar de pestă confirmat în Giurgiu. Articolul Agrointeligența a schimbat modul de acțiune al autorităților!

Foto: realitateadegiurgiu.net

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat sâmbătă – 8 septembrie, în județul Giurgiu, într-o gospodărie din satul Brăniștari, comuna Călugăreni. Numărul județelor unde s-a extins epidemia a ajuns deja la 12, însă spre deosebire de situațiile de început ale PPA, după ce Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat un articol despre sacrificările abuzive, acum autoritățile au schimbat modul de acțiune!

Pe data de 26 august (duminică), Agrointeligența – www.agrointel.ro a ridicat un semn de întrebare cu privire la modul de acțiune al autorităților în epidemia de pestă porcină africană. Până la publicarea articolului nostru intitulat ”Porcii din gospodării, uciși abuziv!”, medicii veterinari omorau imediat toți porcii dintr-o localitate unde se afla un focare de PPA. Articolul Agrointeligența a condus la o schimbare majoră și a determinat ca autoritățile să dea atenția cuvenită măsurilor pe care le au de aplicat prin Planul de contingență și Manualul de intervenție, documente publice pe site-ul ANSVSA și care stipulează că nu se impune uciderea în masă a porcilor, ci monitorizarea atentă a animalelor dintr-o localitate cu focar.

După apariția materialului nostru, primul județ care a decis să nu mai omoare toți porcii din sat a fost Buzău (Citiți articolul: Județul cu pestă unde porcii sănătoși ai oamenilor nu vor fi omorâți), urmat acum de Giurgiu unde reprezentanți ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, jandarmi şi poliţişti au făcut filtre rutiere, la intrarea și ieșirea din Brăniștari, acolo unde a fost confirmat focarul de pestă porcină africană. Potrivit subprefectului Adriana Puțaru, nu vor fi uciși toți porcii din gospodăriile din localitatea Brăniștari ci se va face o recenzare a acestora. Măsura de eutanasiere a celor 300 de porci din Brăniștari ar putea fi luată dacă se va confirma un alt focar în localitate.

”Nu s-a ucis niciun animal, au rămas sub supraveghere până la venirea oficială a rezultatului analizelor de laborator, iar în seara asta la 18:30 a venit certificatul de analize care a confirmat boala și în consecință (din surse de încredere) se ucid doar porcii din focar în primă fază, iar dacă în urma anchetei epidemiologice se constată că porcii au luat contact cu porci din gospodăriile vecine (exploatații de contact), se dispune recoltarea de probe și de la animalele respective. Pe scurt: nu se ucide niciun animal fără buletin de analize care să confirme boala. Așa prevede legea, așa trebuie făcut. Mulțumesc Agrointeligența pentru publicarea acelui material”, ne-a scris un crescător de porci ce este și tehnician veterinar în județul Giurgiu.

Giurgiu este cel de-al 12-lea județ unde este confirmată Pesta Porcină Africană. Celelalte județe care au focare sunt: Bihor, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Buzău, Satu Mare, Sălaj, Brăila, Galați și Ilfov. Sunt peste 190 de localități cu focare de PPA, iar confrom unei situații din data de 7 septembrie, numărul porcilor omorâți a ajuns la 183.613 de capete dintre care 53.661 de porci au fost din gospodăriile populației, restul din ferme comerciale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. bai frate n ai buletin de analiza ….. n ai proba sange recoltata pe porcul sanatos , n ai laborator autorizat sa faca analiza PPA…. n ai bani pt despagubiri si
    tu ce FACI….OMORI PORCI ABUZIV, INCALCI PROPRIETATEA PRIVATA SI DREPTUL LA VIATZA AL ANIMALELOR SANATOASE…DC? PESTA a fost si pana in 1989 si dupa…cand incepusem si noi sa exportam porcul ca eram indemni de ppa …hopa stop k nu se vrea…..

  2. Felicitări, Agrointeligenta!!! Nici nu trebuia să le spună cineva ce să facă, autoritățile trebuiau să știe deja! Au sărăcit gospodăriile și fermele in mod abuziv, din cauza incompetenței masive a celor în măsură să facă ceva! Jenant!

Scrie un comentariu