• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Focar de pestă confirmat în Giurgiu. Articolul Agrointeligența a schimbat modul de acțiune al autorităților!

  Oana Timar -

  Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat sâmbătă – 8 septembrie, în județul Giurgiu, într-o gospodărie din satul Brăniștari, comuna Călugăreni. Numărul județelor unde s-a extins epidemia a ajuns deja la 12, însă spre deosebire de situațiile de început ale PPA, după ce Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat un articol despre sacrificările abuzive, acum autoritățile au schimbat modul de acțiune!

  Pe data de 26 august (duminică), Agrointeligența – www.agrointel.ro a ridicat un semn de întrebare cu privire la modul de acțiune al autorităților în epidemia de pestă porcină africană. Până la publicarea articolului nostru intitulat ”Porcii din gospodării, uciși abuziv!”, medicii veterinari omorau imediat toți porcii dintr-o localitate unde se afla un focare de PPA. Articolul Agrointeligența a condus la o schimbare majoră și a determinat ca autoritățile să dea atenția cuvenită măsurilor pe care le au de aplicat prin Planul de contingență și Manualul de intervenție, documente publice pe site-ul ANSVSA și care stipulează că nu se impune uciderea în masă a porcilor, ci monitorizarea atentă a animalelor dintr-o localitate cu focar.

  După apariția materialului nostru, primul județ care a decis să nu mai omoare toți porcii din sat a fost Buzău (Citiți articolul: Județul cu pestă unde porcii sănătoși ai oamenilor nu vor fi omorâți), urmat acum de Giurgiu unde reprezentanți ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, jandarmi şi poliţişti au făcut filtre rutiere, la intrarea și ieșirea din Brăniștari, acolo unde a fost confirmat focarul de pestă porcină africană. Potrivit subprefectului Adriana Puțaru, nu vor fi uciși toți porcii din gospodăriile din localitatea Brăniștari ci se va face o recenzare a acestora. Măsura de eutanasiere a celor 300 de porci din Brăniștari ar putea fi luată dacă se va confirma un alt focar în localitate.

  ”Nu s-a ucis niciun animal, au rămas sub supraveghere până la venirea oficială a rezultatului analizelor de laborator, iar în seara asta la 18:30 a venit certificatul de analize care a confirmat boala și în consecință (din surse de încredere) se ucid doar porcii din focar în primă fază, iar dacă în urma anchetei epidemiologice se constată că porcii au luat contact cu porci din gospodăriile vecine (exploatații de contact), se dispune recoltarea de probe și de la animalele respective. Pe scurt: nu se ucide niciun animal fără buletin de analize care să confirme boala. Așa prevede legea, așa trebuie făcut. Mulțumesc Agrointeligența pentru publicarea acelui material”, ne-a scris un crescător de porci ce este și tehnician veterinar în județul Giurgiu.

  Giurgiu este cel de-al 12-lea județ unde este confirmată Pesta Porcină Africană. Celelalte județe care au focare sunt: Bihor, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Buzău, Satu Mare, Sălaj, Brăila, Galați și Ilfov. Sunt peste 190 de localități cu focare de PPA, iar confrom unei situații din data de 7 septembrie, numărul porcilor omorâți a ajuns la 183.613 de capete dintre care 53.661 de porci au fost din gospodăriile populației, restul din ferme comerciale.


  Te-ar mai putea interesa

  Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Scenariu: Vacile din ferme, înlocuite cu capre pentru a se reduce emisiile de metan SUA investește 84 de milioane de dolari în fermele producătoare de carne de pasăre

  Ultimele știri

  Revoluția în managementului azotului. Reducerea pierderii azotului din culturile agricole prin utilizarea tehnologiei NHDelta Fermierii polonezi încep astăzi un protest de 30 de zile. Importurile din Ucraina, marea nemulțumire Punga Verde – ideea de marketing cu care Claudia Gross și-a vândut toată producția din solar